Κινηματογραφος

Captain America, Brave New World: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Τι αποκάλυψε το πρώτο τρέιλερ - Νέοι αντίπαλοι, παλιοί γνωστοί, και το μέλλον της κινηματογραφικής Marvel

Χρίστος Δημητρίου
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Brave New World: Ο Captain America επιστρέφει ξανά

Μετά την κυκλοφορία του «Avengers: Endgame» τον Απρίλιο του 2019, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά για την κινηματογραφική Marvel: έχοντας ολοκληρώσει μία δεκαετία κυριαρχίας στο παγκόσμιο box office, ο χολιγουντιανός κολοσσός έκλεισε το saga του με ένα δημοφιλέστατο crowdpleaser -και στον απόηχο της επιτυχίας του, τα μεγάλα κεφάλια της Disney κλήθηκαν να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια.

Η απάντηση έμελλε να είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη: Η έλευση των streaming wars υπαγόρευσε την μεταφορά μέρους του Μαρβελικού output στο Disney Plus -ενώ η πανδημία του Covid19 έβαλε στον «πάγο» τα όποια σχέδια της εταιρίας, με πολλές από τις παραγωγές του 2020 να αναβάλλονται, να μετατρέπονται, αλλά και να ακυρώνονται εντελώς.

Και τελικά, όταν το 2021 η Marvel επέστρεψε επιτέλους στη δράση, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά: Παρά το αρχικό hype, οι τηλεοπτικές σειρές της εταιρίας απέσπασαν χλιαρές αντιδράσεις -ενώ εκτός μερικών εξαιρέσεων (βλ. «Spider-man: No Way Home»), οι κινηματογραφικές κυκλοφορίες του στούντιο σημείωσαν καθοδική πορεία. Η Marvel χρειαζόταν μια αλλαγή -και μετά από μερικές διοικητικές αναδιαρθρώσεις, η εταιρία αποφάσισε να ακυρώσει κάθε κυκλοφορία της για το 2024 (εκτός από το επερχόμενο «Deadpool and Wolverine»), ανανεώνοντας έτσι το ραντεβού της για τις αρχές του 2025.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο «Captain America: Brave New World» και στο τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε: Η νέα περιπέτεια του Cap αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2025 και ευελπιστεί να αναζoπυρώσει την χαμένη φλόγα της κινηματογραφικής Marvel -όμως όπως υπονοεί και ο τίτλος, τα πράγματα αυτή τη φορά είναι κάπως διαφορετικά.

Γιατί με την ιστορία του Steve Rogers να κλείνει κατηγορηματικά στο τέλος του «Avengers Endgame», τα μεγάλα κεφάλια του στούντιο έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να διατηρήσουν το brand ζωντανό -και ακολουθώντας το παράδειγμα των κόμικς, αποφάσισαν να παραδώσουν τη σκυτάλη στον Σαμ Γουίλσον, πιστό φίλο και συνάδελφο του Cap, ενσαρκωμένο σε μισή ντουζίνα πρότζεκτς από τον συμπαθέστατο Anthony Mackie. Με ένα ολοκαίνουριο πρόσωπο να φέρει τον τίτλο του Captain America (και να κουβαλάει στους ώμους του το μέλλον του franchise), τo διακύβευμα εδώ είναι μεγαλύτερο από ποτέ -και αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη ταινία, πρόκειται να αποτελέσει βαρόμετρο για το μέλλον ολόκληρου του μαρβελικού σύμπαντος.

Βλέπετε, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Wilson καλείται να κουβαλήσει ένα φιλμ ολομόναχος -και παρά τις αδιαμφισβήτητες ερμηνευτικές του ικανότητες, o Μackie δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να προσδώσει στον ήρωά του κάτι το ξεχωριστό. Με την ερμηνεία του να αποτελείται κυρίως από εξυπνακίστικα χαμόγελα και υποστηρικτικές κωμικές ατάκες, ο Wilson του Mackie εμπίπτει ως επί το πλείστον στο χολιγουντιανό αρχέτυπο του «μαύρου κολλητού» -και είναι μεγάλη πρόκληση για τον ηθοποιό (αλλά και τους σεναριογράφους του φιλμ) να καταφέρουν να τον εκτοξεύσουν στην κορυφή της υπερηρωικής αφρόκρεμας.

Φυσικά, δεν είναι μόνο η εμφάνιση του Mackie που μας τραβάει εδώ το ενδιαφέρον: όπως βλέπουμε και στο τρέιλερ, ο Χάρισον Φορντ κάνει εδώ το υπερηρωικό του ντεμπούτο, αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά τον ρόλο του Thunderbolt Ross -ενός ακόμη βετεράνου μαρβελικού χαρακτήρα. Aπο το 2008, το ρόλο του σκληροπυρηνικού στρατηλάτη είχε ενσαρκώσει συνολικά 5 φορές ο αξέχαστος William Hurt -αλλά μετά τον θάνατό του το 2022, η Marvel έσπευσε να τον αντικαταστήσει, αναγνωρίζοντας μάλιστα την αλλαγή και στο τρέιλερ, με τον Wilson να σχολιάζει πως «ακόμη δεν έχει συνηθίσει την νέα του εμφάνιση».

Ίσως η συγκεκριμένη ατάκα να είναι κάπως ασεβής προς τη μνήμη του αείμνηστου ηθοποιού, αλλά ομολογουμένως, η εμφάνιση του Ross στο συγκεκριμένο φιλμ είναι ιδιαίτερα σημαντική -σημαντικότερη ίσως και από αυτήν του ίδιου του Captain America. Περιβόητος πολεμοκάπηλος και ύπουλος γραφειοκράτης, ο Ross (ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στα κόμικς ως άσπονδος εχθρός του Hulk), έχει προκαλέσει επανειλημμένα προβλήματα στους ήρωές μας -και εδώ, φαίνεται να έχει αναλάβει το ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ, προμηνύοντας ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τον δύσμοιρο πρωταγωνιστή μας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ross αναμένεται να αποκτήσει και υπερδυνάμεις στο επερχόμενο φιλμ, υιοθετώντας την περσόνα του Red Hulk. Όνομα και πράγμα, ο Red Hulk είναι η κόκκινη εκδοχή του Hulk -και στα κόμικς, έχει κατά καιρούς αναλάβει το πόστο τόσο του ήρωα, όσο και του κακού. Στο τέλος του τρέιλερ, βλέπουμε τον Red Hulk για ένα δευτερόλεπτο (με τα κακοφτιαγμένα γραφικά που έχουν γίνει πλέον σήμα κατατεθέν του στούντιο) να ξεφορτώνεται με άνεση την εμβληματική ασπίδα του ήρωά μας -προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τις εκρηκτικές σκηνές δράσεις που (η Marvel ευελπιστεί) θα φέρουν τον κόσμο πίσω στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ένα είναι σίγουρο: το lore της Μarvel είναι πλέον πιο περίπλοκο και δυσνόητο από ποτέ. Το στούντιο πασχίζει να επανεκκινήσει το κουρασμένο αυτό franchise με καθαρο μυαλό, αλλά μετά από 15 χρόνια ιστοριών, αναρίθμητων χαρακτήρων, πολλαπλών sequel, και περιπετειών μπροστά και πίσω από την κάμερα, είναι δύσκολο να συγκρατησεις το ενδιαφέρον του κοινού -πόσο μάλλον να προσελκύσεις νέο κόσμο. Αυτη είναι η ταινια που θα κρίνει αν η Marvel μπορει να μεταδώσει επιτυχημένα την σκυταλη σε μία νεα γενιά ηρώων και, αν όλα πάνε καλά, θα αποτελέσει «δημοψήφισμα» για το μέλλον του στούντιο -αλλά και για τη δημοφιλία του υπερηρωικού είδους γενικότερα. Η συνέχεια επί της οθόνης.