Κινηματογραφος

2ο Ikaria Film Festival: «Δεν επιδιώκουμε να τεμαχίσουμε την τέχνη σε τίτλους»

Μιλήσαμε με τους συντελεστές για το φεστιβάλ που διεξάγεται για δεύτερη χρονιά, τις ταινίες και όσα θα δούμε

Μαριάννα Μανωλοπούλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ικαρίας 2024: Συνέντευξη με τους συντελεστές για όσα θα δούμε τον Αύγουστο στο φεστιβάλ

Σίγουρα υπήρξε κόσμος που τον Αύγουστο του 2023 βρέθηκε στον θερινό κινηματογράφο «ΡΕΞ», στον Άγιο Κήρυκο της Ικαρίας – το νησί της μακροζωίας, με τα τοπικά έθιμα και τα ξακουστά πανηγύρια. Κόσμος που παρακολούθησε ιδιαίτερες ταινίες μετά τις βουτιές ή τη μεσημεριανή βόλτα στην πρωτεύουσα του νησιού. Κόσμος που έζησε μια γλυκιά βραδιά σε έναν κατάμεστο κινηματογράφο με τους ανθρώπους ακόμη και όρθιους να συζητούν πίνοντας παγωμένες μπίρες. Κόσμος που έζησε μια βραδιά στο Ikaria Film Festival το οποίο διεξήχθη πέρυσι για πρώτη χρονιά.

2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ικαρίας 2024: Συνέντευξη με τους συντελεστές για όσα θα δούμε τον Αύγουστο στο φεστιβάλ

H Ικαρία είναι ένα απομακρυσμένο νησί που «βασιλεύει» με τους δικούς της κανόνες. Ένα νησί κάπως μοναχικό, κυρίως τον χειμώνα. Αυτό ακριβώς σκέφτηκε και η ομάδα του Ikaria Film Festival, της οποίας στόχος ήταν να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας συνδέοντας την έβδομη τέχνη με την κουλτούρα του νησιού, να «προκαλέσει» την εισροή ταινιών μικρού μήκους από όλη την Ελλάδα και να τις αποδώσει στους ανθρώπους του.

«Το Ikaria Film Festival για εμάς είναι μια πολύ ωραία καλοκαιρινή (και όχι μόνο) ιστορία, την οποία όμως βλέπουμε με πολύ σοβαρή ματιά» μου λένε οι συντελεστές του, Ηρακλής Λίνος Τέσκος, αρχιτέκτονας και εικαστικός, Δημήτρης Μουλάς, σκηνοθέτης, Κωνσταντίνα Μουλά, Arts & culture, Σταύρος Πατσούρης, γιατρός, Ηλιάνα Κυρίτση, social media manager, Νικολέτα Γεωργακοπούλου, κινηματογραφίστρια, και Γιάννης Τσακαρισιάνος, δημοσιογράφος. Η ομάδα γνωρίστηκε ένα καλοκαίρι στο νησί και έγιναν αμέσως φίλοι. Όλα όμως, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη του 2022 όταν ο Δημήτρης Μουλάς μοιράστηκε την ιδέα με την υπόλοιπη παρέα. Εκείνο το καλοκαίρι είχαν κανονίσει μια βραδιά προβολής της ταινίας μικρού μήκους του, που είχε διακριθεί σε αρκετά φεστιβάλ, στον δημοτικό κινηματογράφο του νησιού και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία. «Σκεφτήκαμε πως θα ήταν πιο αποδοτικό και χρήσιμο μια και μπαίναμε σε κάπως αχαρτογράφητα για εμάς νερά να προσεγγίσουμε ανθρώπους που έχουν μια κάποια εμπειρία και ένα εκτόπισμα στο νησί της Ικαρίας. Έτσι λοιπόν, απευθυνθήκαμε στον πολιτιστικό οργανισμό Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας, μια αστική μη κερδοσκοπικη εταιρεία ταγμένη στην υπηρεσία του πολιτισμού. Αμέσως αγκάλιασαν την ιδέα μας και μας βοήθησαν στην πραγματοποίηση του πρώτου πειραματικού φεστιβάλ».

Τη φετινή χρονιά το Φεστιβάλ θα είναι τριήμερο (23, 24, 25 Αυγούστου). Ο κόσμος που θα παρευρεθεί στον δημοτικό κινηματογράφο της Ικαρίας την πρώτη μέρα θα παρακολουθήσει 10 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ενώ τη δεύτερη θα προβληθούν 12 ταινίες μικρού μήκους. Την τρίτη και τελευταία μέρα θα δοθούν τα βραβεία κοινού και θα ακολουθήσουν δύο τιμητικές προβολές, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που έγινε συλλογικά από μαθητές της Ικαρίας, καθώς και το νέο ντοκιμαντέρ του ικαριακής καταγωγής σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού, ο οποίος θα τιμηθεί και για το συλλογικό του έργο.

Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια επιλογής ταινιών; «Μια από τις αρχικές μας θέσεις ήταν το φεστιβάλ να έχει πλουραλισμό, να μην τεθούν όρια. Τα κριτήρια που μπαίνουν σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα συνήθως οδηγούν και τους νέους σκηνοθέτες στο να λειτουργούν βάσει συγκεκριμένου πλαισίου, καταλήγοντας να φτιάχνουν ταινίες για τα φεστιβάλ και όχι για τον θεατή, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τη δημιουργική ελευθερία. Εμείς θέλουμε τις ταινίες για τον θεατή. Θέλουμε οι καλλιτέχνες να έχουν φωνή και δίοδο να επικοινωνήσουν τα δικά τους μηνύματα μέσω της τέχνης τους. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να δίνονται μόνο βραβεία κοινού.

»Φέτος θα δούμε ταινίες που μας διηγούνται μια ωραία ιστορία, άλλες που μας ταξιδεύουν σε όμορφα μέρη, άλλες που θα μας κάνουν να προβληματιστούμε, ταινίες ψυχαγωγικές, ενημερωτικές, ταινίες με χιούμορ. Κυρίως όμως θα δούμε ταινίες με ταυτότητα. Μια πιο ελεύθερη κινηματογραφική ματιά, χωρίς τα αυστηρά τεχνικά όρια των διαγωνιστικών επιτροπών. Ταινίες που έχουν βραβευθεί στο εξωτερικό από σπουδαίους σκηνοθέτες, αλλά ταυτόχρονα και ερασιτεχνικές απόπειρες που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, ταινίες από έμπειρους κινηματογραφιστές, αλλά και άλλες που έφτιαξαν παιδιά με τη δασκάλα τους στο σχολείο. Δεν επιδιώκουμε να τεμαχίσουμε την τέχνη σε τίτλους».

Οι εκδηλώσεις βέβαια πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα του νησιού στην πιο τουριστική περίοδο. Πόσο δυσκολεύει αυτό την οργάνωση; «Ο καλοκαιρινός υπερπληθυσμός στο νησί τα τελευταία 10 χρόνια είναι ένα ζήτημα. Πρέπει να γίνει από πολύ νωρίς σωστή διαχείριση, να προετοιμάσουμε ό,τι απαιτεί η παραγωγή ενός τέτοιου εγχειρήματος από τεχνικά μέσα, προετοιμασία των εκδηλώσεων, να συντονιστούν πολλοί άνθρωποι κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ο κόσμος κάνει διακοπές και δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα διαθέσιμο. Πρέπει να βρεθούν δωμάτια φιλοξενίας των καλλιτεχνών που θα θελήσουν να παρευρεθούν στην εκδήλωση και να μιλήσουν διά ζώσης στο κοινό για το δημιούργημά τους. Σίγουρα δεν είναι κάτι απλό. Επίσης σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι τιμές των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων. Αυτές είναι ίσως οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνεται και άριστη διαχείριση των ελάχιστων πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας».

Μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην αρχή και να κάνουν «χαμηλές πτήσεις» για την ώρα αλλά, όπως λένε, τα όνειρά τους γι' αυτό το εγχείρημα είναι πολλά. «Το φεστιβάλ έτσι όπως ονειρευόμαστε να εξελιχθεί θα είναι άλλος ένας λόγος ανάμεσα στους πολλούς για να έρθει κάποιος στην Ικαρία, είναι ένας παραπάνω λόγος και για εμάς να βρισκόμαστε πιο συχνά στο νησί. Ίσως να είναι και η ανάγκη μας να κάνουμε κάτι όμορφο σαν αντάλλαγμα στα όσα ωραία έχει δώσει εκείνο σε εμάς. Γι’ αυτό σκοπεύουμε επίσης να κάνουμε και επαναληπτικές προβολές τον χειμώνα στη βόρεια πλευρά του νησιού, πιθανόν στις Ράχες και στον Άγιο Δημήτριο. Κάναμε κάποιες πρώτες συζητήσεις με εξωραϊστικούς συλλόγους και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα. Ιδανικά θα θέλαμε το φεστιβάλ να “απλωθεί” σε διάφορα μέρη στην Ικαρία, να έχει διάρκεια και περιεχόμενο. Αλλά και να εμπλουτιστεί με παράλληλες εικαστικές δράσεις, θεατρικά, χορευτικά, φωτογραφία, αλλά και διάφορα σεμινάρια για τους κάτοικους του νησιού».