Κινηματογραφος

Η «Τίγρης» και το ένστικτο της επιβίωσης

Ο Αντρέι Τανάσε βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να θίξει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη ρουμανική πραγματικότητα

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 926
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία Τίγρης σε σκηνοθεσία Αντρέι Τανάσε. Πρωταγωνιστούν: Καταλίνα Μόγκα, Πολ Ιπάτι, Άλεξ Βιλέα

Η 31χρονη Βέρα είναι η κτηνίατρος ζωολογικού κήπου που βρίσκεται λίγο έξω από το Βουκουρέστι η οποία αναλαμβάνει να γιατρέψει τη θηλυκή τίγρη ενός πλούσιου ρομά. Όταν όμως η Ριάνα (το όνομα του αιλουροειδούς) το σκάσει από το κλουβί της θα προκληθεί πανικός στην περιοχή.

Η θλιμμένη Βέρα που πασχίζει να βρει τη λύτρωση στην προσωπική της ζωή (τη θλίψη για το πρόωρο χαμό του βρέφους της έρχεται να επιδεινώσει η ανακάλυψη ότι ο άντρας της έχει σεξουαλική σχέση με μια νεαρή κοπέλα) είναι η ηρωίδα ενός δράματος που ξετυλίγεται σε πρωτότυπα – αν και όχι πάντα ολοκληρωμένα- μοτίβα που αφορούν στον τρόπο που συνδέεται η απώλεια με την ελευθερία. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης από την Ρουμανία αποσπάει μια άξια ερμηνεία από την πρωταγωνίστριά του, προκειμένου να συνδέσει το υπαρξιακό δράμα της Βέρα με το θρίλερ της αγωνιώδους δράσης για τον εντοπισμό της τεράστιας τίγρης. Γύρω από το σχήμα αυτό ο Τανάσε βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να θίξει μια σειρά από ζητήματα (θρησκεία, σχέση ανθρώπου- φύσης, ρατσισμός, πατριαρχεία κ.α.) που αφορούν στη σύγχρονη ρουμανική πραγματικότητα.