Κινηματογραφος

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 81ου Φεστιβάλ Βενετίας - Με ένα από τα πιο λαμπερά lineup του

Πανόραμα αστέρων στη Μόστρα - Τα highlights και οι ελληνικές συμμετοχές

Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα - Ποιοι διάσημοι θα βρεθούν στη Μόντσα - Οι μεγάλες ταινίες και οι ελληνικές συμμετοχές

Το Φεστιβάλ Βενετίας θα έχει φέτος ένα από τα πιο λαμπερά lineup του μέχρι σήμερα, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί, Νικόλ Κίντμαν, Ντάνιελ Κρεγκ, Κέιτ Μπλάνσετ, Χοακίν Φίνιξ και Lady Gaga να αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους τη Μόστρα.

Η 81η διοργάνωση του Φεστιβάλ Βενετίας, που διαρκεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, επιστρέφει με ανανεωμένο ενδιαφέρον, μετά τη στέρηση της συνηθισμένης του λαμπρότητας κατά τη διάρκεια των περσινών απεργιών του Χόλιγουντ.

Χοακίν Φίνιξ και Lady Gaga ταξιδεύουν στο Φεστιβάλ Βενετίας με το «Τζόκερ: Folie à Deux» © Warner Bros. Pictures

81ο Φεστιβάλ Βενετίας: Οι μεγάλες ταινίες της φετινής διοργάνωσης

Μεταξύ των ταινιών που διαγωνίζονται για τον περίφημο Χρυσό Λέοντα της Βενετίας είναι και το «Τζόκερ: Folie à Deux», το σίκουελ του Τοντ Φίλιπς στο βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα το 2019, «Joker».

Ο Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στο πρωτότυπο, επιστρέφει στον ρόλο με τη Lady Gaga να υποδύεται το φλερτ και συνεργάτιδά του, Χάρλεϊ Κουίν. Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν οι Μπρένταν Γκλίσον, Ζάζι Μπιτς και Κάθριν Κίνερ.

Στο διαγωνιστικό συμμετέχουν επίσης το πολυαναμενόμενο «Queer» του Ιταλού σκηνοθέτη Λούκα Γκουαντανίνο, μια διασκευή του μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Μπάροουζ, με πρωταγωνιστές τους Ντάνιελ Κρεγκ, Λέσλι Μάνβιλ και Τζέισον Σβάρτσμαν, το «The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ, με πρωταγωνιστές τους Έιντριεν Μπρόντι, Φελίσιτι Τζόουνς και Τζο Άλγουϊν, καθώς και το «The Order» του Τζάστιν Κούρτζελ, το οποίο ακολουθεί μια ομάδα ληστών τραπεζών που είναι λευκοί ρατσιστές, με πρωταγωνιστές τους Τζουντ Λο, Νίκολας Χουλτ και Τάι Σέρινταν.

Η Αντζελίνα Τζολί ως «Maria» και το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Αλμοδόβαρ

Θα διαγωνιστούν με τη βιογραφική ταινία «Maria» του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρέν, στην οποία η Αντζελίνα Τζολί πρωταγωνιστεί ως η διάσημη ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο δημιουργός του «Peaky Blinders», Στίβεν Νάιτ.

Περισσότερες ταινίες διασήμων που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Λέοντα είναι το «The Room Next Door», το αγγλόφωνο ντεμπούτο του βραβευμένου με Όσκαρ Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, όπου η Τίλντα Σουίντον υποδύεται μια πολεμική ανταποκρίτρια που ζητά βοήθεια από μια συγγραφέα φίλη της, την οποία ερμηνεύει η Τζούλιαν Μουρ, και το «Babygirl» της Ολλανδής Χαλίνα Ρέιν, ένα ερωτικό θρίλερ μυστηρίου με τη Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο μιας υψηλόβαθμης διευθύνουσας συμβούλου που θέτει σε κίνδυνο την οικογένεια και την καριέρα της όταν αρχίζει σχέση με κατά πολύ νεότερο ασκούμενο. Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν οι Χάρις Ντίκινσον, Αντόνιο Μπαντέρας και Τζιν Ρίνο.

Με το «Beetlejuice Beetlejuice» του Τιμ Μπάρτον ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Βενετίας © Warner Bros. Pictures

Το εκτός συναγωνισμού τμήμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει την ήδη ανακοινωθείσα ταινία έναρξης, «Beetlejuice Beetlejuice». Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη συνέχεια του Τιμ Μπάρτον στην κωμωδία τρόμου του 1988, με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Κίτον, Γουϊνόνα Ράιντερ, Τζένα Ορτέγκα, Γουίλεμ Νταφό και Μόνικα Μπελούτσι.

Οι ελληνικές παρουσίες του Φεστιβάλ Βενετίας

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 81ου Φεστιβάλ Βενετίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι βρίσκουμε μια ελληνική παρουσία, καθώς η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη θα διεκδικήσει τον Χρυσό Λέοντα με την τελευταία της ταινία, «Harvest», μια βρετανική παραγωγή με πρωταγωνιστή τον Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς. Υπενθυμίζεται ότι το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη είχε κερδίσει το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την Αριάν Λαμπέντ το 2010.

Ελληνικό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το τμήμα των Οριζόντων, όπου θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά, «Quiet life».

(Με πληροφορίες του Guardian)