Κινηματογραφος

Το Harvest της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη στο Φεστιβάλ Βενετίας

Συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 81ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Harvest της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη στο Φεστιβάλ Βενετίας
Το Harvest της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη στο Φεστιβάλ Βενετίας © Ίδρυμα Ωνάση

Το Harvest της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη στο 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Το Harvest της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη βρίσκεται ανάμεσα στις ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Λεόντα, αφού ανακοινώθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 81ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Το 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται (και) η ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη. Η Τσαγκάρη, η σκηνοθέτις του «Attenberg» (νικητής του βραβείου καλύτερης ηθοποιού της Βενετίας το 2010) και του «Chevalier» (2015), επιστρέφει φέτος στον διαγωνισμό της Βενετίας.

Τι πραγματεύεται η ταινία Harvest της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη

Η ταινία Harvest της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη πραγματεύεται όσα συμβαίνουν στη διάρκεια επτά παραισθησιογόνων ημερών όπου ένα ανώνυμο χωριό, σ' έναν απροσδιόριστο χρόνο, εξαφανίζεται. Το Harvest είναι ένα νεο-γουέστερν, με ήρωα τον αγρότη Γουόλτερ Θερσκ (ενσαρκώνει ο μαγνητικός Κέιλεμπ Λάντρι-Τζόουνς) και τον γαιοκτήμονα Λόρδο Κεντ (Χάρι Μέλινγκ), οι οποίοι, παιδιόθεν φίλοι, προετοιμάζονται ν' αντιμετωπίσουν την εισβολή ενός εχθρού από τον έξω κόσμο. Ο εχθρός αυτός δεν είναι άλλος από το τραύμα των μοντέρνων καιρών.

Πρόκειται για διασκευή του μυθιστορήματος του Τζιμ Κρέις.

Η ταινία είναι μια παραγωγή των Ρεμπέκα Ο'Μπράιεν (Sixteen Films), Τζόσλιν Μπαρνς (Louverture Films), Μάικλ Βέμπερ και Βιόλα Φίγκεν (The Match Factory), της Haos Film της Τσαγκάρη και της Meraki Films. Εχει χρηματοδότηση από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, αλλά και την Ελλάδα, μέσω του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ. Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Σον Πράις-Γουίλιαμς και τα γυρίσματα έγιναν εξολοκλήρου στη Σκωτία.

Ποια είναι η Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη είναι βραβευμένη κινηματογραφίστρια, ευρέως αποδεκτή ως καταλυτική μορφή του Νέου Κύματος του ελληνικού κινηματογράφου.

Υπήρξε σχεδιάστρια προβολών και σκηνοθέτρια/παραγωγός βίντεο στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, που τιμήθηκαν με βραβείο EMMY για την Καλύτερη Ζωντανή Τηλεοπτική Μετάδοση της χρονιάς. Το 2009 δημιούργησε ένα έργο animation με τίτλο «Αντικατοπτρισμοί», για την τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με προβολές μεγάλης κλίμακας στις προσόψεις των κτιρίων γύρω από το Μουσείο. Έχει ιδρύσει και λειτουργεί την εταιρεία παραγωγής Haos Film, που εδρεύει στην Αθήνα και η οποία έχει κάνει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου, «Κινέττα» (2005), «Κυνόδοντας» (2009) και «Άλπεις» (2011), ενώ ήταν επίσης συμπαραγωγός στην ταινία “Before Midnight” («Πριν τα μεσάνυχτα») του Richard Linklater.

Η Τσαγγάρη, μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει υπάρξει φιλοξενούμενη κινηματογραφίστρια στη Film Society of Lincoln Center (ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ), Radcliffe Fellow στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου δίδαξε επίσης ως επισκέπτρια καθηγήτρια, φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα του προγράμματος DAAD στο Βερολίνο, την εποχή που ετοίμαζε το σκηνοθετικό θεατρικό ντεμπούτο της, τη “Lulu” του Frank Wedekind, μετά από ανάθεση του Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, ενώ το 2017 βραβεύτηκε με το Kunstpreis (Βραβείο Τεχνών) στην κατηγορία του κινηματογράφου από την Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, “Attenberg” (2010), έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου απέσπασε το βραβείο Coppa Volpi Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Ariane Labed, βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Σκηνοθεσίας (μεταξύ των ταινιών από όλα τα επιμέρους τμήματα του Φεστιβάλ), ενώ στη συνέχεια απέσπασε πολλά ακόμα βραβεία Καλύτερης Ταινίας σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Το “Chevalier” (2015) τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λονδίνου του BFI και ήταν υποψήφιο στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στα Independent Spirit Awards (ΗΠΑ). Και οι δύο αυτές ταινίες της (“Attenberg” και “Chevalier”) αποτέλεσαν τις επίσημες ελληνικές υποβολές στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα Όσκαρ. Αυτή την περίοδο, η Τσαγγάρη βρίσκεται στο στάδιο προ-παραγωγής του “Harvest”, μιας ταινίας εποχής τριεθνούς συμπαραγωγής (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία), για την οποία έχει λάβει το Arte Europe Grand Accord. Υπήρξε σκηνοθέτρια και executive producer στη σειρά του BBC2/HBO MAX, “Trigonometry”, η οποία παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου το 2020, στο διαγωνιστικό Τηλεοπτικών Σειρών, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Πρόσφατα, σκηνοθέτησε δύο επεισόδια για την κωμική σειρά επιστημονικής φαντασίας “Upload” του Greg Daniels, για την πλατφόρμα Amazon.

Η Τσαγγάρη είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ετήσιου Εργαστηρίου Σεναρίου και Σκηνοθεσίας Oxbelly, το οποίο ιδρύθηκε το 2016 από τον διακεκριμένο παραγωγό Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο στο Κόστα Ναβαρίνο της Μεσσηνίας. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Σκηνοθετών (DGA) και της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (AMPAS) και έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής στα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Καννών, του Βερολίνου, του Λοκάρνο, του Sundance και του Τορόντο, καθώς και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στα φεστιβάλ της Βενετίας («Ορίζοντες»), του Γκέτεμποργκ και του Λονδίνου/BFI.

Με πληροφορίες από Variety και Ίδρυμα Ωνάση

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.