Κινηματογραφος

Αφιέρωμα «Άλφρεντ Χίτσκοκ - Τζέιμς Στιούαρτ» από τη Summer Classics

Οι ταινίες που έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στα Θερινά Σινεμά φέτος το καλοκαίρι σε 4Κ

Γιώργος Δήμος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αφιέρωμα Άλφρεντ Χίτσκοκ - Τζέιμς Στιούαρτ με αφορμή την 70ή επέτειο από την πρώτη συνεργασία τους

Με αφορμή την 70ή επέτειο από τη συνεργασία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και του Τζέιμς Στιούαρτ στο καθηλωτικό θρίλερ αγωνίας, «Σιωπηλός Μάρτυς» (Rear Window, 1954), η Summer Classics συνεχίζει φέτος για ακόμη μία χρονιά το αφιέρωμα στον «Μετρ του Σασπένς» Άλφρεντ Χίτσκοκ και τον χαρισματικό πρωταγωνιστή του, Τζέιμς Στιούαρτ, με προβολές τριών κλασικών ταινιών του εμβληματικού διδύμου και άλλη μία «προβολή-έκπληξη» σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες 4Κ. Οι ταινίες αυτές, που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στα Θερινά Σινεμά και φέτος το καλοκαίρι, έχουν κατακτήσει ιδιαίτερη θέση τόσο στην ιστορία του κινηματογράφου, όσο και στις καρδιές των θεατών.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ (1899-1980) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους στην ιστορία του σινεμά. Σε μια καριέρα που διήρκεσε έξι δεκαετίες, σκηνοθέτησε πάνω από 50 ταινίες, με μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ, όπως τον Κάρι Γκραντ, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τον Τζέιμς Στιούαρτ, την Γκρέις Κέλι κ.α. ενώ οι ταινίες του συγκέντρωσαν συνολικά 46 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ο Τζέιμς Στιούαρτ, με περισσότερες από 80 ταινίες στο ενεργητικό του, υπήρξε ο ηθοποιός που ενσάρκωσε το «αμερικανικό ιδεώδες» στα μέσα του εικοστού αιώνα, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) τον κατέταξε τρίτο στη λίστα με τους καλύτερους Αμερικανούς ηθοποιούς όλων των εποχών.

Το αφιέρωμα στον μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ με τον χαρισματικό Τζέιμς Στιούαρτ στα θερινά σινεμά

Το αφιέρωμα ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου, με την ταινία «Η Θηλιά» (Rope, 1948), που βασίστηκε στην ανατριχιαστική αληθινή ιστορία των Νέιθαν Λέοπολντ και Ρίτσαρντ Λεμπ, δύο φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που δολοφόνησαν ένα δεκατετράχρονο αγόρι και θέλησαν να φέρουν σε πέρας το «τέλειο έγκλημα». Αυτό το άρτιο ψυχολογικό θρίλερ είναι κινηματογραφημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο θεατής να έχει την εντύπωση πως παρακολουθεί ένα συνεχές πλάνο σε πραγματικό χρόνο.

Στις 4 Ιουλίου, το αφιέρωμα συνεχίζεται με τον επετειακό «Σιωπηλό Μάρτυρα» (Rear Window, 1954), τιμώντας τα εβδομήντα χρόνια από τη δημιουργία του. Με τον Τζέιμς Στιούαρτ και την Γκρέις Κέλι σε ρεσιτάλ ερμηνείας και υποψήφια για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, η ταινία εξερευνά τα όρια της περιέργειας, της ιδιωτικής ζωής και των ηθικών φραγμών, με αποκορύφωμα ένα συναρπαστικό και γεμάτο αγωνία φινάλε. Πολλοί σκηνοθέτες έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Άλφρεντ Χίτσκοκ σε αυτή τη θρυλική πλέον ταινία, όμως ελάχιστοι έχουν καταφέρει να γυρίσουν ένα φιλμ τόσο ολοκληρωμένο, αλλά και αδιαμφισβήτητα κλασικό.

Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, ακολουθεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα του σκηνοθέτη, αν όχι το σημαντικότερο: Το διαχρονικό αριστούργημα «Δεσμώτης του Ιλίγγου» (Vertigo, 1958), που εκτόπισε τον «Πολίτη Κέιν» του Όρσον Γουέλς ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών σε παγκόσμια δημοσκόπηση εκατοντάδων κριτικών το 2012 από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες ταινίες που γύρισε ποτέ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Φημισμένη για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της, το πολύπλοκο σενάριό της καθώς και για τις εξαιρετικές ερμηνείες των Τζέιμς Στιούαρτ και Κιμ Νόβακ, η ταινία σε πολλά σημεία της γίνεται σχεδόν ψυχεδελική ή ακόμα και πειραματική. Με αποκορύφωμα μια συγκλονιστική ανατροπή που αμφισβητεί την ίδια την αντίληψη του θεατή για την πραγματικότητα, συνεχίζει να μαγνητίζει το κοινό περισσότερες από έξι δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της.

Επιπλέον, μια ακόμα επετειακή «ταινία-έκπληξη» έρχεται στις 22 Αυγούστου, το κλασικό δικαστικό δράμα «Ανατομία ενός Εγκλήματος» (Anatomy of a Murder, 1959), του Ότο Πρέμινγκερ, όπου επίσης πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Στιούαρτ. Η ταινία αυτή επαινέθηκε ευρέως για την αφήγηση, τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες της, συγκεντρώνοντας πολλαπλές υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας, ηθοποιού, σεναρίου και κινηματογράφησης, ενώ αποτέλεσε επίσης ορόσημο στον κινηματογραφικό ρεαλισμό, προκαλώντας τη λογοκρισία με το ρητό περιεχόμενό της.

Εδώ, τον ρόλο του δικαστή ενσαρκώνει ο Τζόζεφ Γουέλτς, ο δικηγόρος που ανέτρεψε τον Μακαρθισμό στην Αμερική, ξεμπροστιάζοντας μπροστά στην Επιτροπή τον Γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι.