Κινηματογραφος

Korean crime: H χαρά του σινεφίλ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Κορυφαία νουάρ από τη Νότιο Κορέα, μοντέρνα, κλασικά και πολυβραβευμένα, περιλαμβάνει το αφιέρωμα K-Crime που ξεκινάει σήμερα

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 922
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αφιέρωμα K-Crime στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας: Τι θα δούμε από τις 27 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου

Από τις 27 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου πραγματοποιείται στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, τον Θερινό Λαΐς, το αφιέρωμα K-Crimeένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά αφιερώματα του φετινού καλοκαιριού. Το άκρως ελκυστικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους σινεφίλ και κυρίως στους λάτρεις του νοτιοκορεάτικου crime, περιλαμβάνει 9 ταινίες.

K-Crime: Αφιέρωμα κορεάτικου κινηματογράφου από 27 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2024 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η αρχή γίνεται την Πέμπτη 27 Ιουνίου με την προβολή της αριστοτεχνικής ταινίας του Μπονγκ Τζουν-Χο «Μνήμες φόνων». Το φιλμ του 2003 που άρχισε να κάνει γνωστό το όνομα του σκηνοθέτη των «Παρασίτων» (οι «Μνήμες» είναι η μόλις δεύτερη ταινία του) αποτελεί ένα αρχετυπικό αστυνομικό θρίλερ με ήρωες δύο ντετέκτιβ, το οποίο βασίζεται στα αυθεντικά γεγονότα των ανεξιχνίαστων για πολλά χρόνια φόνων γυναικών στην Κορέα των 80s.

Μνήμες φόνων | Memories of Murder

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 28 Ιουνίου, θα προβληθεί η «Σασούρα, η πόλη της παράνοιας» του Κιμ Σανγκ-Σου. Η ταινία του 2016 έχει ως πρωταγωνιστή έναν ντετέκτιβ που κάνει όλες τις βρόμικες δουλειές του διεφθαρμένου δημάρχου της πόλης, με αντάλλαγμα τα χρήματα που απαιτούνται για τη θεραπεία της βαριά άρρωστης συζύγου του. Στο περίφημο «Αντίκρισα το διάβολο» (2010) του Κιμ Τζι-Γουν (Σάββατο 29 Ιουνίου) με θέμα τη νοσηρή δράση ενός οδηγού σχολικού λεωφορείου στη Σεούλ, η ηδονή του βασανισμού και του αργού θανάτου χρησιμεύει στον σκηνοθέτη ως ένα κατάλληλο μοτίβο για να ενορχηστρώσει μια ανυπέρβλητη και στιλιζαρισμένη ιστορία εκδίκησης. Τη σκυτάλη παίρνει την Κυριακή η «Γλυκόπικρη ζωή» (2005) σε σκηνοθεσία και σενάριο του Χονγκ Τζανγκ-Ντου που αφηγείται την ιστορία ενός μπράβου που διστάζει να πραγματοποιήσει το διπλό φονικό που του αναθέτει το αδίστακτο αφεντικό του.

«Αντίκρισα τον Διάβολο»/«I Saw the Devil»

Τη Δευτέρα η «Εκδίκηση μια κυρίας», το φημισμένο θρίλερ του Παρκ Τσαν-Γουκ, από το 2005 έχει ως πρωταγωνίστρια μια δολοφόνο με αγγελικό πρόσωπο που εκτίει ποινή φυλάκισης 13 χρόνων για τον φόνο ενός αγοριού, ενώ την Τρίτη παίρνει σειρά ο «Βετεράνος» σε σκηνοθεσία Ργιου Σονγκ-Γουαν. Εδώ, ένας οδηγός νταλίκας που διαμαρτύρεται έξω από το κτίριο της πολυεθνικής εταιρείας για απλήρωτους μισθούς, αυτοκτονεί μυστηριωδώς και ο γιος του επιχειρεί να μάθει την αλήθεια.

«Η Εκδίκηση μιας Κυρίας»/«Lady Vengeance»

Η περίφημη «Μητέρα», ένα ακόμη κομψοτέχνημα από τον Μπονγκ Τζουν-Χο, παραγωγής 2009, (Τετάρτη 3/7) βρίσκει ένα 27χρονο άνδρα να κατηγορείται μάλλον άδικα για τη δολοφονία ενός κοριτσιού. Ένας αναποτελεσματικός δικηγόρος και οι απαθείς αστυνομικοί κλείνουν γρήγορα την υπόθεσή του, γεγονός που οδηγεί τη μητέρα του κατηγορούμενου στην απόφαση να ξεκινήσει μια προσωπική Οδύσσεια προκειμένου να βρει τον δολοφόνο και να αποδείξει την αθωότητα του γιου της.

«Μητέρα»/«Mother»

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με το φιλμ «Χαν Γκονγκ-Τζου» του 2013, σε σκηνοθεσία και σενάριο Λι Σου-Τζιν (Πέμπτη 4/7), όπου μια 17χρονη προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή της έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός. Και φυσικά την αριστουργηματική «Πιετά» του μακαρίτη Κιμ Κι-Ντουκ, που βραβεύτηκε με Χρυσό Λέοντα το 2013 και ολοκληρώνει τη διοργάνωση την Παρασκευή στις 5 Ιουλίου.

«Πιετά»/«Pieta»

Αρκετά φιλμ του προγράμματος προλογίζουν γνωστοί Έλληνες κριτικοί, ενώ η διοργάνωση πραγματοποιείται χάρη στη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας.