Κινηματογραφος

Ο Δήμος Καλλιθέας τιμά τους σκηνοθέτες Περικλή Χούρσογλου και Αλέξη Αλεξίου - Το αφιέρωμα με δωρεάν προβολές

Δύο ταινίες των σημαντικών ελλήνων κινηματογραφιστών, με ελεύθερη είσοδο στο Cine Θερινόν του Δήμου Καλλιθέας

Ελένη Βαρδάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προβολή των ταινιών «Εξέλιξη» και «Τετάρτη 04.45» με ελεύθερη είσοδο στον θερινό κινηματογράφο της Καλλιθέας 

Ο Δήμος Καλλιθέας τιμά τους Καλλιθεάτες σκηνοθέτες Περικλή Χούρσογλου και Αλέξη Αλεξίου για την προσφορά τους στον κινηματογράφο, προβάλλοντας ταινίες τους στις 1-2 και 8-9 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο. Πώς θα επιβιώναμε άλλωστε στην καυτή Αθήνα χωρίς τα θερινά; Σε όσους αρέσει να μαθαίνετε πάντα περισσότερα και να ψάχνετε ακόμα πιο βαθιά την ιστορία που κρύβεται από πίσω από κάθε σκηνή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες. 

Προβολή της ταινίας «ΕΞΕΛΙΞΗ»

Ο Περικλής Χούρσογλου γεννήθηκε και ζει στην Καλλιθέα, σπούδασε Σκηνοθεσία και Μαθηματικά, έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη, ενώ από το 2004 έως το 2023 δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.. Αυτό το καλοκαίρι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη μεγάλου μήκους ταινία του «Εξέλιξη», μια ιστορία για τη σχέση ανάμεσα σε πατέρα και γιο και το πώς διαμορφώνεται μέσω ενός ταξιδιού. «Όλες οι ταινίες μου –πέντε έχω κάνει– βασίζονται σε πράγματα που έχω ζήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνω ένα ντοκιμαντέρ του εαυτού μου, ούτε ότι κάνω ψυχανάλυση. Συνθέτω γεγονότα που έχω ζήσει, συναισθήματα που έχω αισθανθεί, και φτιάχνω μια ιστορία», είχε πει στην ATHENS VOICE ο Περικλής Χούρσογλου.

Ο Περικλής Χούρσογλου επιστρέφει δεκατρία χρόνια μετά τον «Διαχειριστή» (2009), με μια καινούρια και πολύ προσωπική ταινία

Σε σημειώμά του, ο σκηνοθέτης αναφέρει πως το έργο αυτό ήταν μια ανάγκη του να μιλήσει για την εμπειρία 19 χρόνων διδασκαλίας στο Τμήμα Κινηματογράφου τού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Να μοιραστεί τη χαρά που ένιωθε για κάθε καλό μάθημα, τις ελπίδες που είχε για να φτιαχτεί μία από τις καλύτερες σχολές στην Ευρώπη και να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Ένα κοινωνικό δράμα για τον κινηματογράφο, τη διδασκαλία του και πώς η ψευδαίσθηση μετατρέπεται σε συγκίνηση. Μια προσπάθεια του Περικλή Χούρσογλου να περάσει το πάθος του για τον κόσμο του σινεμά στις νέες γενιές. 

Πρωταγωνιστές ο νεαρός Νίκος (υποδύεται ο Αλέξανδρος Λογοθέτης) και ο πατέρας του κ. Αντρικός (υποδύεται ο Βασίλης Κολοβός). Ένα από τα καλύτερα ζευγάρια στη μεγάλη οθόνη, όπως είπε ο Πανετελής Βούλγαρης και ένα έργο με ρεαλισμό και πολλές εκπλήξεις, όπως το χαρακτήρισε ο Κριτικός Κινηματογράφου, Χρήστος Μήτσης. Όσοι έχουν παρακολουθήσει ήδη την ταινία, αναφέρονται στην ειλικρίνειά της, τις δυνατές σκηνές δίχως υπερβολές, με πολλούς να νοσταλγούν τις στιγμές με τον πατέρα τους. Ένα τρυφερό διήγημα για το πόσο σημαντική είναι στο τέλος της ημέρας η επιβεβαίωση που λαμβάνει ένα παιδί από την οικογένειά του.

Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βασίλης Κολοβός, Ελένη Γερασιμίδου, Δημήτρης Ναζίρη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.

1 και 2 Ιουλίου στις 9.00 μμ
Είσοδος ελεύθερη

Προβολή της ταινίας «ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45»

Ο Αλέξης Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Καλλιθέα, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, με τις ταινίες του να έχουν διακριθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτό το καλοκαίρι, θα προβληθεί η ταινία «ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45», η οποία κέρδισε βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 56ο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε και στα Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, του Κάρλοβυ Βάρυ και του Λονδίνου. Ένα έργο που ξεχώρισε, κατακτώντας 9 βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Σκηνογραφίας, Ήχου και Ειδικών Εφέ.

Η «ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξη Αλεξίου

Ένα αστυνομικό θρίλερ για κάποιους, μια φιλμ-νουάρ για άλλους και μια ελληνική ταινία υψηλών προδιαγραφών όπως συμφώνησαν όλοι. Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 2010, ακολουθώντας τον Στέλιο Δημητρακόπουλο (υποδύεται ο Στέλιος Μάινας), ο οποίος σε 32 ώρες θα χάσει τα πάντα. Έχοντας δανειστεί χρήματα από έναν Ρουμάνο γκάνγκστερ, αναγκάζεται να αποχαιρετήσει το τζαζ μπαρ που με τόσο κόπο προσπαθούσε να διατηρήσει ανοιχτό. Στις δύσκολος στιγμές, ο φίλος του τελικά τον προδίδει και η γυναίκα του τον εγκαταλείπει. Ένας πρωταγωνιστής με έντονες ψυχικές διακυμάνσεις, ο οποίος μας ξεναγεί στη βραδινή βροχερή Αθήνα, υπό τη λάμψη νέον φωτισμού. 

«Αυτό που προσπαθούσα να πετύχω στην ταινία ήταν να κάνω τους θεατές να κατανοήσουν τα κίνητρά τους, το πώς οι πράξεις τους δεν προέρχονται από κάποιο κακό που ζει μέσα τους, αλλά πηγάζει από την ίδια την ανθρώπινη αδυναμία. Την αδυναμία να κατανοήσεις τις συνέπειες των πράξεών σου, το ποιος είσαι και τι κάνεις πολλές φορές», είχε πει στην ATHENS VOICE ο Αλέξης ΑλεξίουΜία αναδρομή στις πρώτες χρονιές που η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, μέσα από τις περιπέτειες ενός άνδρα με χρέη, οικογενειακές υποχρεώσεις και μία κρυφή σχέση. Όλα αυτά, μια ανάσα πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων. Θα καταφέρει τελικά ο Στέλιος Δημητρακόπουλος να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος; 

Συμμετέχουν: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Τζουμάκης, Αδάμ Μπουσδούκος, Γιώργος Συμεωνίδη, Mimi Branescu, Μαρία Ναυπλιώτου. 

8 και 9 Ιουλίου στις 9.00 μμ
Είσοδος ελεύθερη

Και οι δύο ταινίες θα προβληθούν στο Cine Θερινόν, Μαντζαγριωτάκη Κωνσταντίνου & Εσπερίδων, 17672 Καλλιθέα Αττικής