Κινηματογραφος

Titi - Στο πέρασμα του κυκλώνα: Oι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ της Νατάσσας Μπλάτσιου γυρίστηκε στη Μαδαγασκάρη, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και προβάλλεται στα ελληνικά φεστιβάλ

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κυκλώνας Freddy χτύπησε τη Μαγαδασκάρη τον Φεβρουάριο του 2023 και ήταν ο έκτος στη σειρά σε διάστημα 14 μηνών. Η χώρα θεωρείται μια τις πιο εκτεθειμένες του κόσμου στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ο λαός των Μαλαγκάσι δεν προλαβαίνουν να συνέλθουν από τα αλλεπάλληλα κλιματικά σοκ. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από τις καλλιέργειές τους οι οποίες καταστρέφονται. Χωρίς τροφή, ο υποσιτισμός, ιδιαίτερα στα παιδιά, εντείνεται. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε από εκεί, το ντοκιμαντέρ «Titi: Στο πέρασμα του κυκλώνα», της Νατάσσας Μπλάτσιου σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

©Nikos Ziogas

Titi: Στο πέρασμα του κυκλώνα, ένα ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή

Το ντοκιμαντέρ είχε ως στόχο να καταγράψει τις επιπτώσεις που οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν στη ζωή των ανθρώπων. Η Νατάσσα Μπλάτσιου ακολούθησε την Titi, μία Νιγήρια νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην αποστολή της στη Μαδαγασκάρη όπου έμεινε έναν χρόνο ως υπεύθυνη νοσηλευτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης. Σαρωτική στο πέρασμά της, απαιτητική από τους συνεργάτες της, τρυφερή και βαθιά αφοσιωμένη στους ασθενείς της, η Titi ταξιδεύει σε δυσπρόσιτες περιοχές για να εξετάσει τα μικρά παιδιά που πλήττονται από τον αυξανόμενο υποσιτισμό. Η κάμερα εστιάζει στη μάχη με τον χρόνο, στον στόχο να περάσουν από τα χέρια της Titi όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

©Nikos Ziogas

«Δεν καταφέραμε πολλά σήμερα» λέει σε μια σκηνή του ντοκιμαντέρ, ενώ έχει πια νυχτώσει και η ίδια συνεχίζει ακούραστα να εξετάζει παιδιά φορώντας στο κεφάλι της έναν φακό νυκτός. Καθώς οι ώρες κυλούν, η αφήγηση ξεγλιστράει στις εσωτερικές της σκέψεις. Νοερός συνομιλητής της ο σοφός γέροντας (king) Βoto Zandriny, η φωνή των ανθρώπων της γης που παρατηρούν ανήμποροι τις εποχές να αλλάζουν και την αρχαία γνώση των προγόνων να γίνεται ανεπίκαιρη.

Το ντοκιμαντέρ «Titi: Στο πέρασμα του κυκλώνα», έκανε πρεμιέρα στο 29οΔιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, συνέχισε στο 26o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στα μέσα Ιουνίου προβλήθηκε στο 18o Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών του Λος Άντζελες. Έχοντας ήδη κερδίσει ένα βραβείο στο Rome Prisma Film Awards συνεχίζειτο ταξίδι του στο εξωτερικό, στο 21ο IN THE PALACE International Short Film Festival στη Βουλγαρία τον Ιούλιο.

Σύντομα επιστρέφει στην Ελλάδα για το ελληνικό καλοκαίρι όπου θα προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ, ανάμεσά τους το 3o Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Αιγίου (26/6), το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ανάφης (12/7), το 13οAegean Film Festival (18-26 Ιουλίου) και το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας (3 – 25/8). 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου