Κινηματογραφος

The Straight Story: Η πιο «straight» ταινία του Ντέιβιντ Λιντς επιστρέφει στους κινηματογράφους

Η New York Times χαρακτήρισε την ταινία ως την άλλη πλευρά του «Blue Velvet»

Γιώργος Δήμος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ντέιβιντ Λιντς: Το συγκινητικό road movie «The Straight Story» σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση 4Κ

Ο Ντέιβιντ Λιντς, ευρέως γνωστός για τις σκοτεινές και σουρεαλιστικές ταινίες του, όπως το «Eraserhead», το «Blue Velvet», το «Mulholland Drive» και βέβαια την καλτ τηλεοπτική σειρά «Twin Peaks», εξέπληξε το κοινό του, το 1999, με τo βιογραφικό δράμα «The Straight Story». Μια παραγωγή της Walt Disney Pictures, το «Straight Story» είναι η ιστορία του Άλβιν Στρέιτ, ενός ηλικιωμένου κατοίκου της Αϊόβα, που όταν μαθαίνει ότι ο αδελφός του, Λάιλ, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, αποφασίζει, χωρίς δίπλωμα οδήγησης, να ταξιδέψει ως το Ουισκόνσιν με το μικρό χορτοκοπτικό τρακτέρ του, διασχίζοντας τα αχανή τοπία των μεσοδυτικών πολιτειών και συναντώντας διαφορετικούς ανθρώπους στο δρόμο του.

Το συγκινητικό «road movie», που ξεχωρίζει ακόμα ανάμεσα στην υπόλοιπη φιλμογραφία του Ντέιβιντ Λιντς ως η πιο «straight» ταινία που γύρισε ποτέ, επιστρέφει στις αίθουσες αυτό το καλοκαίρι σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση 4Κ από τη Summer Classics, με αφορμή την 25η επέτειο από την αρχική του κυκλοφορία.

Στην καρδιά της ταινίας βρίσκεται η καθηλωτική ερμηνεία του Ρίτσαρντ Φάρνσγουορθ στον ρόλο του Στρέιτ. Με μια σπάνια φυσικότητα και ένταση (παρά το γεγονός ότι όταν του δόθηκε ο ρόλος, ο Φάρνσγουορθ γνώριζε ότι είχε μόνο μερικούς μήνες ζωή), ο ηθοποιός μεταφέρει τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου που ακολουθεί το προσωπικό του όραμα ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο.

Η σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Λιντς αποπνέει μια γαλήνια δύναμη, με πλάνα που αναδεικνύουν το φυσικό φως και αποτυπώνουν με μοναδική ζωντάνια αλλά και τρυφερότητα την επιβλητική ομορφιά της φύσης και της ουσιαστικής ανθρώπινης σύνδεσης, ενώ η υποβλητική ηχητική επένδυση του στενού του συνεργάτη, Άντζελο Μπανταλαμέντι, βοηθά στο να μετουσιωθεί αυτό το ασυνήθιστο ταξίδι σε μια οδύσσεια αυτογνωσίας, σε έναν συγκινητικό στοχασμό για όσα έχουν πραγματική αξία και νόημα στη ζωή.

Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του 73χρονου Άλβιν Στρέιτ που το 1994 διέσχισε την Αμερική οδηγώντας ένα μικρό χορτοκοπτικό τρακτέρ για να επισκεφθεί τον άρρωστο αδελφό του. Ο Ντέιβιντ Λιντς άκουσε για αυτή την υπόθεση από την συνεργάτιδά του, Μέρι Σουίνι, η οποία διάβασε σχετικά με την περιπέτεια του Στρέιτ σε μια εφημερίδα. Η Σουίνι είχε δηλώσει πως: «Μεγαλωμένη στο Ουισκόνσιν, μπορούσα εύκολα να συνδεθώ με αυτόν τον στωικό, λιγομίλητο, πεισματάρη, ιδιοσυγκρασιακό Αμερικανό χαρακτήρα.

Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να έχεις σιωπηλή περηφάνια και αξιοπρέπεια όταν είσαι γέρος και φτωχός και ζεις στη μέση του πουθενά. Καταλαβαίνω ποια είναι τα όνειρα και οι στενοχώριες αυτών των ανθρώπων. Και λάτρεψα τον τρόπο με τον οποίο το ταξίδι του εξήψε την φαντασία της Αμερικής, οπότε, φορώντας το καπέλο του παραγωγού, ξεκίνησα να προσπαθώ να εξασφαλίσω τα δικαιώματα».

Το «Straight Story», που η New York Times περιέγραψε ως την «άλλη πλευρά του “Blue Velvet”», υπήρξε υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1999, ενώ ο συγκλονιστικός Φάρνσγουορθ έλαβε υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Το καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι ηθοποιοί: Σίσι Σπέισεκ, Χάρι Ντιν Στάντον, Έβερετ ΜακΓκιλ, Τζον Φάρλεϊ, κ.α.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
  • Σενάριο: Τζον Ρόουτς, Μέρι Σουίνι
  • Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Φάρνσγουορθ, Σίσι Σπέισεκ, Χάρι Ντιν Στάντον
  • Μουσική: Άντζελο Μπανταλαμέντι
  • Φωτογραφία: Φρέντι Φράνσις
  • Έτος Παραγωγής: 1999
  • Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
  • Διάρκεια: 112 λεπτά
  • Εικονογράφηση ελληνικής αφίσας: Κώστας Γούναρης
  • Διανομή: Summer Classics - Από τις 27 Iουνίου στα Θερινά Σινεμά
Ντέιβιντ Λιντς: The Straight Story