Κινηματογραφος

Οι μηχανόβιοι: Ένας ύμνος στην παλιά ρομαντική Αμερική

Ο Τζεφ Νίκολς επιλέγει ένα εύστοχο παλιομοδίτικο στιλ γραφής για να αναδείξει τη γοητεία των easy riders των 60s

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 921
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι μηχανόβιοι: Κριτική για την ταινία του Τζεφ Νίκολς, με τους Όστιν Μπάτλερ, Τζόντι Κόμερ, Τομ Χάρντι, Νόρμαν Ρίντους, Μάικλ Σάνον

Οι «Βάνδαλοι» είναι μια συμμορία ροκ μοτοσικλετιστών στην Αμερική των 60s που ζει με τους σκληρούς κανόνες της υπό το άγρυπνο βλέμμα του αρχηγού της Τζόνι. Όταν η νεαρή Κάθι ερωτευτεί το νεότερο μέλος της συμμορίας, τον μελαγχολικό Μπένι, η ιστορία των «Βανδάλων» θα πάρει διαφορετική τροπή.

Ένας ύμνος στην παλιά ρομαντική Αμερική της απόλυτης ελευθερίας και των ανοιχτών οριζόντων, είναι το νέο φιλμ του Τζεφ Νίκολς, σκηνοθέτη των εξαιρετικών «Ένα καλοκαίρι» και «Καταφύγιο». Ο Αμερικανός δημιουργός επιλέγει ένα εύστοχο παλιομοδίτικο στιλ γραφής για να αναδείξει τη γοητεία των easy riders των 60s και ταυτόχρονα να εκφράσει τον προβληματισμό του για την αλλαγή των εποχών και το πέρασμα στο σκοτάδι της απύθμενης βίας, μιας ολόκληρης γενιάς που μεγάλωσε με διαφορετικές αξίες (η καταγγελία του πολέμου στο Βιετνάμ υπάρχει σταθερά σε κάθε σεκάνς). Σπουδαίο καστ, στο οποίο η υποκριτική κόντρα των Όστιν Μπάτλερ και Τομ Χάρντι προσφέρει μερικές δυνατές σκηνές, καλοσχεδιασμένη δράση, αλλά και μια ενδιαφέρουσα ματιά πάνω στην περιθωριακή κουλτούρα των οδηγών μηχανών που θα εκτιμηθεί κυρίως από τους λάτρεις των δύο τροχών.