Κινηματογραφος

Το καλοκαίρι της Κάρμεν: Μια ανάλαφρη, δροσερή, queer κωμωδία

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής υπογράφει ακόμη ένα τίμιο φιλμ, με ιδέες σατιρικά βέλη προς μια παρεξηγημένη συνθήκη ζωής, αλλά κι ένα ευρηματικό τέχνασμα γύρω από τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 920
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια ανάλαφρη, δροσερή, queer κωμωδία που κυλάει με χάρη, αλλά και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις γύρω από την προσπάθεια του ήρωα να «χωρέσει» τη ζωή του στα αυστηρά και περιορισμένα μεγέθη ενός κινηματογραφικού σεναρίου. Μετά από τον «Απόστρατο», ο Ζαχαρίας Μαυροειδής υπογράφει ακόμη ένα τίμιο φιλμ, με ιδέες σατιρικά βέλη προς μια παρεξηγημένη συνθήκη ζωής, αλλά κι ένα ευρηματικό τέχνασμα γύρω από τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο τρόπος που ο σκηνοθέτης επιχειρεί να συνδέσει τη φαντασία με την πραγματικότητα, ακολουθώντας τα βήματα συγγραφής ενός αυτοβιογραφικού (για τον ήρωα) σεναρίου, προσφέρει κάποιες στιγμές όπου το κέφι απογειώνεται, παρ’ ότι σε κάποια σημεία η υπερβολή των ερμηνειών υπονομεύει την όποια προσπάθεια να δομηθεί ένα πιο αιχμηρό σχήμα γύρω από την ανατροπή των κλισέ της παραδοσιακής ρομαντικής κομεντί.  

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή: Η υπόθεση της ταινίας

Κατά τη διάρκεια ενός μπάνιου στην αυγουστιάτικη Αθήνα ο Δημοσθένης βοηθάει τον κολλητό του, Νικήτα, να γράψει το πρώτο του σενάριο. Πηγή έμπνευσης αποτελεί ο χωρισμός του Δημοσθένη, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η μικροσκοπική σκυλίτσα Κάρμεν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου