Κινηματογραφος

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου: H πρώτη περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του διάσημου αρχαιολόγου που έγινε παγκόσμιο franchise στη μεγάλη οθόνη

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου: H πρώτη περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς - Πώς γεννήθηκε η ιδέα του διάσημου αρχαιολόγου που έγινε παγκόσμιο franchise στη μεγάλη οθόνη 

Μια μέρα σαν σήμερα ξεκίνησε το κινηματογραφικό φαινόμενο που ακούσει στο όνομα Ιντιάνα Τζόουνς. Το παγκόσμιο franchise του Στίβεν Σπίλπεργκ με τον Χάρισον Φορντ στο ρόλο του Henry Walton «Indiana» Jones έχει διαρκέσει πάνω από 40 χρόνια στη μεγάλη οθόνη για το διασημότερο αρχαιολόγο του κινηματογραφικού πλανήτη. Η αρχή έγινε με το «Raiders of the Lost Ark» το 1981 για να ακολουθήσουν άλλες πέντε ακόμη ταινίες-ωδή στο «φαινόμενο του Ιντιάνα Τζόουνς».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τον Ιντιάνα Τζόουνς που προβλήθηκε για πρώτη φορά σαν σήμερα το 1981

Το 1973 ο ο Τζορτζ Λούκας έγραψε τις «Περιπέτειες του Ιντιάνα Σμιθ» (The Adventures of Indiana Smith και μαζί με τον Φίλιπ Κάουφμαν σκέφτηκαν την Κιβωτό της Διαθήκης ως την κεντρική πλοκή. Η σκέψη αυτή μπήκε στον «πάγο» καθώς ο Τζορτζ Λούκας αποφάσισε να ασχοληθεί με άλλη ταινία διαστημικού περιεχομένου που κατέληξε να είναι «Ο Πόλεμος των Άστρων» (Star Wars, 1977).

Την ίδια χρονιά μετά την επιτυχία και τη φρενίτιδα που προκάλεσε το Star Wars ο Λούκας βρέθηκε στη Χαβαή το καλοκαίρι να ξεκουραστεί. Την ίδια περίοδο στο νησί της Καραϊβικής βρισκόταν ο φίλος του Στίβεν Σπίλμπεργκ μετά την ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (Close Encounters of the Third Kind, 1977).

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στα γυρίσματα της ταινίας του Ιντιάνα Τζόουνς © IMDB

Ο Σπίλμπεργκ εξέφρασε στον Λούκας την επιθυμία του να σκηνοθετήσει μια ταινία με τον Τζέιμς Μποντ αλλά ο Λούκας τον έπεισε ότι έχει σκεφτεί ένα χαρακτήρα καλύτερο από τον Μποντ και του εξήγησε το κόνσεπτ της ταινίας «Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού». Ο Σπίλμπεργκ το λάτρεψε αλλά έβρισκε ότι το όνομα Σμιθ θύμιζε μια παλιά ταινία με πρωταγωνιστή τον Στιβ Μακουίν με τίτλο «Νεβάδα Σμιθ» και ο Λούκας σκέφτηκε το Τζόουνς, όπου και επικράτησε.

Η κόντρα για τον χαρακτήρα του Ιντιάνα Τζόουνς

Ο χαρακτήρας του Ιντιάνα Τζόουνς αποτέλεσε αντικείμενο κουβέντας μεταξύ του παραγωγού και του σκηνοθέτη. Οι Σπίλμπεργκ και Λούκας διαφώνησαν έντονα για το ποιόν του χαρακτήρα. Ο Λούκας τον φαντάστηκε σαν γοητευτικό πλεϊμπόι ενώ οι Σπίλμπεργκ και Κάσνταν θεώρησαν ότι τα στοιχεία του καθηγητή και του λάτρη της περιπέτειας ήδη έκαναν έναν αρκετά σύνθετο χαρακτήρα. Η ταινία αρχικά είχε απορριφτεί από όλα τα μεγάλα στούντιο στο Χόλυγουντ κάθως οι περισσότεροι έβρισκαν το σενάριο υπερβολικό και πολύ ακριβό για να το υλοποιήσουν. Τελικά η Paramount συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την ταινία. And the rest is history.

Το κάστινγκ για την ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού»

Ο Τομ Σέλεκ ήταν η πρώτη επιλογή του Στίβεν Σπίλμπεργκ για το ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς αλλά ο ηθοποιός δεν μπόρεσε να δεχτεί καθώς είχε συμβόλαιο για την τηλεοπτική σειρά «Magnum, P.I». Κατά τη διάρκεια μιας προβολής της «Αυτοκρατορίας» ο Σπίλμπεργκ αναγνώρισε τον ηθοποιό που θα ενσάρκωνε τον περιπετειώδη αρχαιολόγο στο πρόσωπο του Χάρισον Φορντ, αλλά ο Τζορτζ Λούκας αρχικά έφερε αντίρρηση καθώς ο Φορντ είχε εμφανιστεί και στις προηγούμενες ταινίες του.

Ο Χάρισον Φορντ και η Kάρεν Άλλεν στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού» © IMDB

Η Έιμι Ίρβινγκ και η Ντέμπρα Ουίνγκερ προτάθηκαν για το ρόλο της Μάριον. Η Σον Γιανγκ χρησιμοποιήθηκε σαν Μάριον σε όλα τα δοκιμαστικά των ηθοποιών που έκαναν οντισιόν για το ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς αλλά εν τέλει επιλέχτηκε η Κάρεν Άλλεν. Για το ρόλο του Σάλλα, ο Σπίλμπεργκ ήθελε αρχικά τον Ντάνι Ντε Βίτο, ο οποίος τον δέχθηκε αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει επειδή τα γυρίσματα της σειράς «Taxi» δεν του το επέτρεπαν.

Η πλοκή της πρώτης ταινίας Ιντιάνα Τζόουνς

Λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο μετά που έχουν γίνει φανερές οι προθέσεις του Χίτλερ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναθέτει στον αρχαιολόγο Ιντιάνα Τζόουνς τον εντοπισμό της Κιβωτού των δέκα εντολών.

Η «χαμένη κιβωτός» εκτός από την αρχαιολογική της αξία, φημολογείται ότι έχει υπερφυσικές ιδιότητες, τις οποίες θέλει να χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ για να κάνει τον στρατό του αήττητο.

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου: H πρώτη περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς © IMDB

Ο δρόμος προς το πολυπόθητο και μυθικό εύρημα που εξασφαλίζει απόλυτη δύναμη στον κάτοχό του περνάει μέσα από την αντίστοιχη επιθυμία του Χιτλερικού επιτελείου που επικουρείται από τον Ρενέ Μπέλοκ, έναν Γάλλο αρχαιολόγο, με αμφιλεγόμενες αρχές και εξαιρετικά ελαστική αντίληψη περί αφοσίωσης

Ο Ιντιάνα Τζόουνς συναντά την κόρη του στενού του συνεργάτη και ξεκινούν μαζί ένα περιπετειώδες ταξίδι, με σκοπό να ανακαλύψουν πρώτοι τη «χαμένη κιβωτό» και να την φυγαδεύσουν με ασφάλεια.

«Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού»: Ρεκόρ στα box office

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους σαν σήμερα στις 12 Ιουνίου το 1981 και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 389,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς και έλαβε εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία κερδίζοντας τέσσερα σε τεχνικές κατηγορίες και ένα Ειδικό Όσκαρ για το Μοντάζ Ηχητικών Εφέ. Το 1999 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική».

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου: H πρώτη περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς © IMDB

Η ταινία παρουσιάζει μερικά από τα πιο εμβληματικά πλάνα και στιγμιότυπα στον κινηματογράφο, τη μάχη με γροθιές πλάι στο αεροπλάνο, τη μαστίγιο-vs-όπλο στιγμή, και την κορύφωση της αποσφράγισης της Κιβωτού όπου δεκάδες Ναζί καίγονται από ιερό κεραυνό.

Ιντιάνα Τζόουνς: Το franchise που έγινε φαινόμενο

Η τεράστια επιτυχία της ταινίας «Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού» οδήγησε τη δημιουργία τεσσάρων επίσης πολύ επιτυχημένων sequels, με πρωταγωνιστή τον διάσημο αρχαιολόγο: «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ναός του χαμένου θησαυρού» του 1984, «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία» του 1989 και «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου» του 2008 ενώ το 2023 ο Χάρισον Φορντ φόρεσε για τελευταία φορά τα ρούχα του Ιντιάνα Τζόουνς για την ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου».