Κινηματογραφος

Avicii: «Ήταν πια σαν ζόμπι» – Νέο ντοκιμαντέρ για το τέλος του DJ

Οι σπαρακτικές αποκαλύψεις για τις τελευταίες ημέρες του Σουηδού μουσικού

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τραγικές λεπτομέρειες για τις τελευταίες ημέρες του Avicii έρχονται στο φως μέσα από ένα σπαρακτικό ντοκιμαντέρ

Ο Avicii –το πραγματικό όνομα του ήταν Tim Bergling- κατέκτησε τη μουσική βιομηχανία το 2011, κυκλοφορώντας πρωτοποριακές επιτυχίες όπως τα «Levels» και «Wake Me Up».

Δυστυχώς, όμως, ο Σουηδός μουσικός πάλευε με το εξουθενωτικό άγχος και όταν ήταν μόλις 28 ετών, το 2018, έβαλε τέλος στη ζωή του. Τώρα, όμως και μέσα από ένα σπαρακτικό ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο Tribeca προκύπτουν νέες λεπτομέρειες γύρω από τις τελευταίες ημέρες πριν από τον θάνατό του Avicii.

Η ταινία, Avicii: I'm Tim,  που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca, περιλαμβάνει αφηγήσεις του ίδιου του καλλιτέχνη, από παλαιότερες συνεντεύξεις του αλλά και αρχειακό υλικό από περιοδείες του «που δεν έχει ξαναδεί ποτέ το φως και ματιές στα παρασκήνια της δημιουργικής του διαδικασίας».

Σύμφωνα με τη σύνοψη, πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που «τιμά τη λαμπρή και γαλήνια φύση του, αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο της καινοτόμου μουσικής του που αναμείγνυε τα είδη της μουσικής πέρα από τα όρια».

Το συγκλονιστικό, όμως, που έρχεται τώρα στο φως είναι αφενός η παραδοχή του καλλιτέχνη ότι έπασχε από εξουθενωτικό άγχος (εμφανίζεται να λέει ότι «σκότωνε» τον εαυτό του με το εξαντλητικό πρόγραμμα των περιοδειών του) και όσα εμφανίζεται να λέει ο Jesse Waits, διευθύνων σύμβουλος ενός νυχτερινού κέντρου στο Λας Βέγκας με το οποίο συνεργαζόταν ο DJ.

Τη μέρα που συνειδητοποίησα ότι ο Avicii έπαιρνε παυσίπονα

«Μεγάλωσα με μια οικογένεια που έπαιρνε ναρκωτικά και είχα διαπιστώσει από νωρίς ότι τα μάτια των ανθρώπων που παίρνουν οπιούχα αλλάζουν. Υπήρχαν μέρες που τα μάτια του Avicii ήταν ορθάνοιχτα, σα να ήταν ζόμπι. Σε ένα δείπνο τότε, η συμπεριφορά του είχε αλλάξει, οι κόρες των ματιών είχαν διασταλεί. Αυτό άλλαξε τα πάντα. Αυτά τα χάπια αλλάζουν δια παντός τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι, ακόμα και τον τρόπο που νιώθεις τα πάντα γύρω σου. Ξυπνάς και νιώθεις χάλια και πρέπει να πάρεις άλλο ένα για να νιώσεις καλά», εξηγεί ο Waits.

«Εκείνος τα έπαιρνε για να καταστείλει το άγχος του, όμως τελικά του δημιουργούσαν ακόμα μεγαλύτερη ένταση και στρες μέσα στην ημέρα», ακούγεται να λέει ο ίδιος κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ.

Το I'm Tim, σε σκηνοθεσία του Henrik Burman, περιγράφει λεπτομερώς πού μεγάλωσε ο Avicii στη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της Σουηδίας, και ήταν τόσο προστατευμένος από τον έξω κόσμο που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε μία ακτίνα 5 οικοδομικών τετραγώνων, κυριολεκτικά από το σχολείο και τις μετέπειτα ενήλικες δραστηριότητές του, στο σπίτι.

Όσοι γνώριζαν τον Avicii σχεδόν μάντευαν το τραγικό τέλος 

Εκτός από τον ίδιο τον καλλιτέχνη –μέσα από παλιά αποσπάσματα και συνεντεύξεις- το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει και συνεντεύξεις από μέλη της οικογένειάς του, καθώς και φίλους του και στενούς συνεργάτες του από τη μουσική βιομηχανία, όπως ο Chris Martin των Coldplay και ο Αμερικανός μουσικός Nile Rogers.

Οι περισσότεροι από τους παραπάνω επιβεβαιώνουν την εξουθενωτική ζωή του νεαρού και τον τρόπο με τον οποίο δεν προστατεύθηκε από τους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας, ώστε τελικά να μην καταρρεύσει τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά και πνευματικά.

Ο λόγος για ένα πρόγραμμα δουλειάς που συχνά σήμαινε ότι έδινε συναυλίες σε δύο πόλεις μέσα σε μια νύχτα, ενώ μέσα σε έξι χρόνια πραγματοποίησε περισσότερες από 800 συναυλίες.

Πότε θα κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ;

Παρά την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca στις 9 Ιουνίου, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί πότε θα κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ στις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του κόσμου.

Με στοιχεία από Ladbible.com