Κινηματογραφος

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Η σπουδαία κυρία του κινηματογράφου που προτιμούσε τον ρόλο της υπηρέτριας

Πότε και πού θα γίνει η κηδεία της

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία της
Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία της © Facebook

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία της ηθοποιού - Όσα είχε πει σε συνεντεύξεις της

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου της Δέσποινας Στυλιανοπούλου, της σπουδαίας ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών το πρωί της Παρασκευής 7.06. Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό προβλήματα με την υγεία της και νοσηλευόταν σε κλινική αποκατάστασης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1tw4uqkphmh)

Όπως έκανε γνωστό ο Σπύρος Μπιμπίλας που αποχαιρέτησε την Δέσποινα Στυλιανοπούλου με μια συγκινητική ανάρτηση στα social media, η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

«Αντίο αγαπημένο μου Δεσποινάκι… Σε ευχαριστώ για την αγάπη σου, το φως που μου χάριζες, τις στιγμές μας, την ωραία σου καρδιά, το γέλιο που έβαζες παντου και κυρίως στον κόσμο που σε λάτρευε!!! Θα μου λείπεις και θα μας λείψεις πολύ… Την Τεταρτη θα σε αποχαιρετήσουμε απο το Α κοιμητήριο της Αθήνας» έγραψε στην ανάρτησή του ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Έφυγε» η σπουδαία κυρία του κινηματογράφου Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη, απ' την οποία και αποφοίτησε το 1959. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία Ξένος της νύχτας και έκτοτε καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς. Ο πλέον συνηθισμένος ρόλος της ήταν της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που έκανε γλωσσικά λάθη. Επίσης έπαιζε τη λαϊκή κοπέλα σε μη πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 1967 θεωρήθηκε από πολλούς καλλιτεχνικούς κύκλους ως «έτος Στυλιανοπούλου» επειδή η ίδια είχε συμμετάσχει σε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα στη χρονιά.

Για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης στο θέατρο Αυλαία του Πειραιά. Έχει εκδοθεί η αυτοβιογραφία της με τον τίτλο Ηθοποιός αμέσου δράσεως από τις εκδόσεις Τετράγωνο.

Η στενή σχέση της Δέσποινας Στυλιανοπούλου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο της το 1961 στην πολεμική ταινία της Έλλης Νεζερίτη «Ο Ξένος της Νύχτας». Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου. Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη συνδέθηκε με μια μακρά φιλία.

Στην τελευταία της συνέντευξη, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου είχε μιλήσει για την πρώτη γνωριμία τους και το δέσιμο που ανέπτυξαν. «Με την Αλίκη δέσαμε μέσα από ένα έργο. Ήταν όταν είχα χάσει τη μητέρα μου και έβαφα το χολ στο σπίτι μωβ, πένθιμο.

Χτυπάει το τηλέφωνο και ήταν ο Τάκης ο Μακρίδης. Μου λέει “Στυλιανοπούλου είσαι να παίξεις έναν ρόλο στο Ρεξ;”. Εκεί για πρώτη φορά είδα την Αλίκη να περνά από μια πόρτα στην άλλη. Και λέω «ρε Στυλιανοπούλου πού πας;». Και μου λέει η Αλίκη «αχ βρε ψιψίνα μου, χάνεις τον ρόλο γιατί δεν είσαι σέξι«.

Την επομένη είχαμε γύρισμα με τον Σκαλενάκη, φοράω λοιπόν το ντεκολτέ μου και ακούω τον Σκαλενάκη να λέει «αυτή, είναι η ηθοποιός για τον ρόλο, όχι η άλλη που μου έφερες».
Και όταν πλησιάζω και βλέπει ότι ήμουν εγώ αυτή που απέρριψε, γυρνάει και λέει στην Αλίκη: «τι λάθη μπορεί να κάνουμε κι εμείς οι σκηνοθέτες». Μετά απ’ αυτό το γεγονός, η Αλίκη με είχε συνέχεια κοντά της. Έμεινα κοντά της μέχρι την τελευταία στιγμή».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cn2qjlpasv6x)

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου καθιερώθηκε με τους ρόλους της «επαρχιώτισσας υπηρέτριας», τους οποίους αγάπησε, δημιουργώντας μια προωπική μανιέρα παιξίματος.

Έπαιξε, δίπλα στους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, σε περισσότερες από 100 ταινίες, κάτι, που όπως συνήθιζε να λέει η ίδια, αποτέλεσε μεγάλο σχολείο. Από το 1973 υπήρξε κατά περιόδους θιασάρχης στο θέατρο «Αυλαία» στον Πειραιά.

Ο γάμος που διήρκεσε μία ημέρα

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Λέγεται ότι έζησε έναν θυελλώδη έρωτα με τον τον παραγωγό και σκηνοθέτη Κώστα Καραγιάννη, ο οποίος όμως -όπως έμαθε αργότερα- ήταν παντρεμένος στη Γαλλία.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου έκανε έναν γάμο με τον ηθοποιό και τραγουδιστή Πέτρο Μήλα, χωρίς να αποκτήσει ποτέ παιδί.

«Στην προσωπική μου ζωή δεν είχα μυαλό, οι επιλογές μου δεν ήταν καλές. Ο γάμος μου διήρκησε μια ημέρα. Νομίζω δεν τον έχω ξεπεράσει», είχε αποκαλύψει η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cn2qq63t2n5t)

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Σκηνές της που αγαπήσαμε

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου είχε συμπρωταγωνιστήσει σε ταινίες με ιερά τέρατα του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Λάμπρο Κωνσταντάρα, Νίκο Σταυρίδη, Νίκο Ρίζο και πολλούς άλλους. Ο πλέον συνηθισμένος ρόλος της ήταν της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που έκανε απίστευτα γλωσσικά λάθη που προκαλούσαν ποταμούς γέλιου στους θεατές. Επίσης έπαιζε τη λαϊκή κοπέλα σε μη πρωταγωνιστικούς ρόλους

Ο πεθερόπληκτος (1968) - Η σκηνή με την κουζίνα

 

ΡΙΖΟΣ ΝΙΚΟΣ & ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΛΑ ΦΡΕΓΑΤΑ ΜΟΥ ΕΛΑ ΚΥΡΑ ΜΟΥ video
ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ & ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ video
ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ & ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ video
Τραγούδια...!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.