Κινηματογραφος

Ζωικό βασίλειο: Άνθρωποι και ζώα

Στο κοντινό μέλλον, μια μυστηριώδης ασθένεια πλήττει αρκετούς ανθρώπους και τους μεταλλάσσει σε υβρίδια ανθρώπων-ζώων.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 918
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία Ζωικό βασίλειο (Le Regne Animal), σε σκηνοθεσία Τομά Καγιέ. Πρωταγωνιστούν: Ρομέν Ντουρίς, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Πολ Κιρσέρ

Στο κοντινό μέλλον, μια μυστηριώδης ασθένεια πλήττει αρκετούς ανθρώπους και τους μεταλλάσσει σε υβρίδια ανθρώπων-ζώων. Ο Φρανσουά βλέπει τη σύζυγό του να αρρωσταίνει και να εξαφανίζεται. Μαζί με τον 16χρονο γιο του αρχίζουν να την αναζητούν.

Η ταινία του Τομά Καγιέ, που ήταν υποψήφια για 15 βραβεία Σεζάρ (συνολικά 5 νίκες), παρ’ ότι σε μεγάλο βαθμό εξαρτά τη δυναμική της από την κεντρική μεταφυσική ιδέα, καταφέρνει να είναι άκρως ρεαλιστική και συγκινητική. Εύσημα αξίζουν στην προσεγμένη σκηνοθεσία, που κρατά την ισορροπία μεταξύ θρίλερ και δράματος. Ενώ η παρουσία του Ρομέν Ντουρίς υπηρετεί με συνέπεια το άγχος του ανθρώπου που βλέπει από τη μια στιγμή στην άλλη τη ζωή του όχι απλώς να παίρνει απρόσμενη τροπή, αλλά στην κυριολεξία να διαλύεται. Κάποιοι αχρείαστοι διδακτισμοί στο δεύτερο μέρος θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ενώ το προβλέψιμο σχόλιο για την ανοχή στη διαφορετικότητα χρειαζόταν επιπλέον δουλειά.