Κινηματογραφος

«Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα»: Το πορτρέτο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη

Το πορτρέτο του μουσικοσυνθέτη από το Κιάτο, με το απαράμιλλο ταλέντο στο πιάνο και την εμβληματική παρουσία στη διαμόρφωση του Νέου Κύματος, που άνθισε στα τέλη των 60s.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 918
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα, σε σκηνοθεσία -σενάριο του Άρη Δόριζα, φωτογραφία του Γιώργου Γερανιού και Γιώργου Γκιουλή και μοντάζ του Απόστολου Μηλιώνη 

Το πορτρέτο του μουσικοσυνθέτη από το Κιάτο, με το απαράμιλλο ταλέντο στο πιάνο και την εμβληματική παρουσία στη διαμόρφωση του Νέου Κύματος, το οποίο άνθισε στα τέλη των 60s.

Το ντοκιμαντέρ του Άρη Δόριζα ξεκινά με την αναγνώριση-αποθέωση της μουσικής ιδιοφυίας του Γιάννη Σπανού από δεκάδες ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Νταλάρας, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Αφροδίτη Μάνου κ.ά. δίνουν τη δική τους άποψη στο γιατί ήταν τόσο σπουδαίος («μέσα στους 3-4 κορυφαίους μουσικοσυνθέτες μας») όχι μόνο ως καλλιτέχνης, αλλά και ως άνθρωπος («δεν υπήρξε πιο σεμνός από αυτόν») ο Γιάννης Σπανός. Το φιλμ του Δόριζα προσφέρει ένα πλούσιο υλικό, που αναδεικνύει το χάρισμα του Σπανού στη μουσική (πολλές ανέκδοτες ιστορίες από τον ίδιο τον μουσικοσυνθέτη), το οποίο ενισχύεται είτε από έντεχνα γραφικά –ειδικά από την εποχή του Παρισιού, όπου συνεργάστηκε με αστέρες όπως ο Γκενσμπούρ ή η Μπαρντό– είτε από σπάνιο αρχειακό υλικό, όπως η ιστορική συνάντησή του με τον Σκαρίμπα τον Οκτώβριο του 1976, όταν μελοποίησε ο συνθέτης το «Σπασμένο καράβι».