Κινηματογραφος

«Furiosa: A Mad Max Saga»: Ο δρόμος της οργής συνεχίζεται

Το πρίκουελ του τελευταίου «Mad Max» παρουσιάζεται με τη δέουσα επιβλητική ματιά που χαρακτηρίζει το χορταστικό σινεμά του Τζορτζ Μίλερ.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 918
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία Furiosa: A Mad Max Saga, σε σκηνοθεσία Τζορτζ Μίλερ. Πρωταγωνιστούν: Άνια Τέιλορ-Τζόι, Κρις Χέμσγουορθ, Αλάιλα Μπράουν, Τομ Μπερκ, Τσάρλι Φρέιζερ, Άνγκους Σάμπσον, Νέιθαν Τζόουνς, Ντάνιελ Γουέμπερ

Η νεαρή Φιουριόσα αρπάζεται από μηχανόβιους κλέφτες που την οδηγούν στον πολέμαρχο Ντεμέντους. Καθώς ο τελευταίος αμφισβητεί την ηγεμονία του Αθάνατου Τζο, καταλήγουν σε μια συμφωνία που βολεύει και τους δύο, με το νεαρό κορίτσι να παραδίδεται ως δώρο –επισφράγισμα της συμμαχίας τους–, στον αδίστακτο μασκοφόρο τύραννο του επιβλητικού Κάστρου.

Το πρίκουελ του τελευταίου «Mad Max» παρουσιάζεται με τη δέουσα επιβλητική ματιά που χαρακτηρίζει το χορταστικό σινεμά του Τζορτζ Μίλερ. Δράση που παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα, μεγαλειώδεις χορογραφίες με μηχανές που μουγκρίζουν, χαρακτήρες που καταργούν με θαυμαστή συνέπεια τη θνητότητά τους και επική υπενθύμιση ενός κόσμου ολικής καταστροφής, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε τόσο μακρινός, αλλά η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές τον φέρνουν ολοζώντανο μπροστά μας. Στον δυστοπικό εφιάλτη που οραματίστηκε ο Μίλερ πριν από 40 περίπου χρόνια, η νέα Φουριόσα της Άνια Τέιλορ-Τζόι είναι εντυπωσιακή. H Αμερικανίδα σταρ ακολουθεί πιστά την ερμηνευτική προσέγγιση της Σαρλίζ Θέρον στο προ 8ετίας φιλμ, που ανανέωσε υποδειγματικά το μυθικό saga καταστροφής, και δείχνει πειστική και σε ρόλους υπερηρωικής δράσης.