Κινηματογραφος

Boy Kills World: Ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ σκοτώνει αβέρτα

Με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο Μόριτζ Μορ επιχειρεί να συστήσει έναν νέο πρωταγωνιστή της δράσης.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 916
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία «Boy Kills World» σε σκηνοθεσία Μόριτζ Μορ. Πρωταγωνιστούν: Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Τζέσικα Ροθ, Μισέλ Ντόκερι, Μπρετ Γκέλμαν, Φάμκε Γιάνσεν

Ο Μπόι είναι ένας χαρισματικός νεαρός κωφάλαλος, που έχει μόνο έναν σκοπό στη ζωή του: να εκδικηθεί για τον θάνατο των γονιών του. Όμως ο μυστηριώδης σαμάνος που τον υιοθέτησε και ανέδειξε τις σχεδόν εξωπραγματικές ικανότητές του, έχει διαφορετικά σχέδια γι’ αυτόν.

Με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο Μόριτζ Μορ επιχειρεί να συστήσει έναν νέο πρωταγωνιστή της δράσης. Ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ είναι ο «Boy» τούτης της υπερβίαιης περιπέτειας εκδίκησης,που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους, αλλά και στους λάτρεις των video games. Η σκηνοθετική αντίληψη ακολουθεί εκείνη των ανεγκέφαλων βιντεοπαιχνιδιών που στηρίζονται μόνο στην ακατέργαστη δράση και τη ρήση «θέαμα για το θέαμα». Κάποιες οάσεις χιούμορ διανθισμένου με αυτοσαρκασμό και η φιλοτιμία του πρωταγωνιστή (ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ διαθέτει το προφίλ του τραυματισμένου αγοριού που διψάει για εκδίκηση) σώζουν οριακά το φιλμ με σκηνικό δράσης έναν απόλυτα δυστοπικό κόσμο. Η γη του κοντινού μέλλοντος μοιάζει βγαλμένη από τη μονοδιάστατη φαντασία της Α.Ι., ενώ το σύμβολο του Κακού (η Φάμκε Γιάνσεν ως Χίλντα Φαν Ντερ Κόι) είναι ο ορισμός της καρικατούρας.