Κινηματογραφος

Έβρος - 17 μέρες μετά: Το ντοκιμαντέρ του Σάκη Γιούμπαση για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Ο φωτογράφος που αποτύπωσε το χρονολόγιο της φωτιάς μιλάει για το φιλμ που προβάλλεται στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Έβρος – 17 μέρες μετά: Ο Σάκης Γιούμπασης μιλάει για το φιλμ που προβάλλεται στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Οι εικόνες του αποκάλυψαν το μέγεθος της καταστροφής και το οδοιπορικό του στις καμένες εκτάσεις αναπαράχθηκε από χιλιάδες ανθρώπους, μετά το aerial video που δημοσίευσε στα social media, τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο Σάκης Γιούμπασης είχε μιλήσει τότε στην Athens Voice για τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, για ό,τι είδαν τα μάτια του, για ό,τι απέμεινε.

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν προσπαθώντας να διαχειριστεί το υλικό του άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα ενός ντοκιμαντέρ. Σήμερα το «Έβρος – 17 μέρες μετά» προβάλλεται στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Το χρονολόγιο της φωτιάς που ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου του 2023 και 17 μέρες μετά έγινε μεγαλύτερη πυρκαγιά που καταγράφηκε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας πίσω της 935.000 στρέμματα καμένης γης. Ο απολογισμός της πυρκαγιάς καταγράφεται με αεροφωτογραφίες, οι οποίες παρέχουν τη βέλτιστη δυνατή οπτικοποίηση» περιγράφεται στη σύνοψη του φιλμ.

«Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ήταν δύο τα γεγονότα που με έκαναν να νιώσω ότι πρέπει να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για αυτή την πυρκαγιά. Το πρώτο ήταν η εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και το δεύτερο η πυρκαγιά στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδίας Λευκίμμης Σουφλίου. Όπου και φάνηκε η έλλειψη δράσης μετά την πυρκαγιά του 2022 στην περιοχή της Δαδιάς. Το υλικό του ντοκιμαντέρ έγινε μετά το τέλος της φωτιάς όπου τότε είδα και οδήγησα ατελείωτα χιλιόμετρα σε καμένες περιοχές» εξηγεί ο Σάκης Γιούμπασης για το πώς και πότε αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία μίας τέτοιας ταινίας.

«Η κυρία δυσκολία ήταν να αντιληφθείς το πώς και γιατί έγινε μια τόσο μεγάλη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον του Έβρου. Η διάρκεια 17 λεπτών του ντοκιμαντέρ είναι κάτι συμβολικό για τις 17 μέρες της φωτιάς. Ήθελα να τονιστεί με κάθε τρόπο το 17 γιατί 17 μέρες ήταν παρά πολλές για να μη σβήσει η φωτιά. Επίσης αυτός ο χρόνος ήταν αρκετός σε ένα συμπυκνωμένο ντοκιμαντέρ ώστε να παρουσιαστεί το τι έγινε στην περιοχή» σχολιάζει.

«Το πρώτο βίντεο που έκανα ήταν διάρκειας ενός λεπτού και δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και είχε μεγάλη δημοσιότητα. Αυτό έγινε βέβαια πριν σβήσει η πυρκαγιά όποτε σκέφτηκα ότι κάτι μεγαλύτερο πρέπει να κάνω όταν τελειώσει η πυρκαγιά ώστε να μη ξεχαστεί. Ήθελα να αναδείξω το μέγεθος της καταστροφής στο ευρύ κοινό, εκείνο που δεν ζει στην εν λόγω περιοχή, με σκοπό να ευαισθητοποιήσω όλους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» απαντά στην ερώτηση ποιο ήταν το έναυσμα για να προχωρήσει με ένα μεγαλύτερο φιλμ.

© Σάκης Γιούμπασης

Σε αυτή την προσπάθεια όπως εξηγεί τον βοήθησαν καθοριστικά «η υπομονή της γυναίκας του και των γονιών του».

«Η εικόνα έχει μεγάλη δύναμη στο να μας πληροφορήσει αλλά και να μας παραπληροφορήσει. Η φωτογραφία είναι ένα μέσο το οποίο μας δείχνει μόνο ένα μέρος αυτού που βλέπουμε με τα μάτια μας. Έτσι μέσα στο καρέ της φωτογραφίας μπορούμε να βάλουμε πράγματα τα οποία πολλές φορές θα μας παραπληροφορήσουν και θα καθοδηγήσουν το κοινό σε λάθος συμπεράσματα» δηλώνει στην Athens Voice για τη δύναμη της εικόνας.

Ο Σάκης Γιούμπασης ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 2002, έχοντας συνεργασίες με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα στην Ελλάδα. Από το 2013 συνεργάζεται με τα φωτογραφικά πρακτορεία Getty Images στην Αγγλία και DDP Images στη Γερμανία με δημοσιεύσεις σε διάφορα έντυπα και online εκδόσεις όπως BBC, National Geographic, DW, Sport Illustrated, The Guardian, LA Times, New York Times, Lonely Planet, Mashable, The Telegraph. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά σποτ και τηλεοπτικά πρότζεκτ κάνοντας εναέριες λήψεις βίντεο μέσω drone.

Η ταινία «Έβρος – 17 μέρες μετά», που προβάλλεται στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμη online εδώ και συμμετέχει στα βραβεία κοινού Fisher.