Κινηματογραφος

Όσκαρ: Το αντικείμενο του πόθου στο κινηματογραφικό σύμπαν

Είναι όντως χρυσό αυτό το αγαλματάκι; Και γιατί λέγεται έτσι;

Γεωργία Ζερβογιάννη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Όσκαρ 2024: Το χρυσό αγαλματάκι των βραβείων - Όλα τα φώτα στον πολυπόθητο πρωταγωνιστή της μεγαλύτερης βραδιάς του κινηματογράφου

Τα βραβεία Όσκαρ 2024, τα μεγάλα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πρόκειται να απονεμηθούν την Κυριακή 10 Μαρτίου στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες. Η τελετή αναμένεται να καθηλώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στους τηλεοπτικούς τους δέκτες - πρόκειται άλλωστε για τη μεγαλύτερη γιορτή του σινεμά στο Χόλιγουντ.

Πρωταγωνιστής της 96ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, θα είναι για ακόμα μία χρονιά το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι των Όσκαρ. Ποια είναι όμως η ιστορία του, γιατί το λένε Όσκαρ, πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του και τελικά είναι πράγματι χρυσό;

Γιατί λέγεται Όσκαρ το χρυσό αγαλματάκι 

Λίγο μετά την ίδρυση της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών το 1927, ο νεοσύστατος οργανισμός διοργάνωσε ένα δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λος Άντζελες για να καθορίσει τους στόχους του. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν εκείνο το βράδυ ήταν και η εξεύρεση του καλύτερου τρόπου για να τιμηθούν τα εξαιρετικά κινηματογραφικά επιτεύγματα και να ενθαρρυνθεί έτσι η αριστεία σε όλες τις πτυχές της κινηματογραφικής παραγωγής.

Συμφωνώντας να καθιερωθεί ένα ετήσιο βραβείο, η ομάδα έστρεψε την προσοχή της στη δημιουργία ενός κατάλληλα μεγαλοπρεπούς βραβείου. Τότε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της MGM Σέντρικ Γκίμπονς σχεδίασε το αγαλματίδιο ενός ιππότη που στέκεται πάνω σε έναν κύλινδρο ταινίας και κρατά το ξίφος ενός σταυροφόρου. Η Ακαδημία ανέθεσε στον διάσημο γλύπτη από το Λος Άντζελες Τζορτζ Στάνλεϊ να πραγματοποιήσει το σχέδιο αυτό και να το υλοποιήσει σε τρεις διαστάσεις - κάπως έτσι γεννήθηκε το παγκοσμίου φήμης αγαλματίδιο.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του βραβείου Όσκαρ © NICOLAS ARMER/ EPA

Ένας ιππότης που ονομάζεται Όσκαρ

Από το αρχικό συμπόσιο απονομής των βραβείων στις 16 Μαΐου 1929, στην αίθουσα Blossom Room του ξενοδοχείου Hollywood Roosevelt, έχουν απονεμηθεί περισσότερα από 3.000 αγαλματίδια. Κάθε Ιανουάριο, νέα χρυσά αγαλματίδια ρίχνονται στο χυτήριο υψηλής τέχνης Polich Tallix της Νέας Υόρκης για να παραδοθούν τη μεγάλη αυτή βραδιά στους νικητές.

Το Χρυσό Αγαλματίδιο ζυγίζει σχεδόν 4 κιλά και το ύψος του είναι περίπου 35 εκ. Ο κύλινδρος ταινίας διαθέτει πέντε ακτίνες, που υποδηλώνουν τους πέντε αρχικούς κλάδους της Ακαδημίας: ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς, τεχνικούς και σεναριογράφους. Παρόλο που το αγαλματίδιο παραμένει πιστό στον αρχικό του σχεδιασμό, το μέγεθος της βάσης διέφερε μέχρι το 1945, όταν υιοθετήθηκε το πρότυπο που βλέπουμε μέχρι και σήμερα.

Πώς προέκυψε το όνομα Όσκαρ

Αν και η προέλευση για το όνομα αυτό δεν είναι σαφής, μια δημοφιλής ιστορία λέει ότι όταν είδε για πρώτη φορά το τρόπαιο η βιβλιοθηκονόμος της Ακαδημίας και μετέπειτα εκτελεστική διευθύντρια Μάργκαρετ Χέρικ παρατήρησε ότι έμοιαζε με τον θείο της, τον Όσκαρ. Και έτσι κάπως φαίνεται να γεννήθηκε το όνομα. Η Ακαδημία δεν υιοθέτησε επίσημα το όνομα μέχρι και το 1939, ωστόσο ήταν αρκετά γνωστό από το 1934, όταν ο αρθρογράφος του Χόλιγουντ Sidney Skolsky το χρησιμοποίησε σε ένα άρθρο του που αναφερόταν στην πρώτη νίκη της Κάθριν Χέπμπορν για το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου.

Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το χρυσό αγαλματάκι των Όσκαρ

Τα αγαλματίδια είναι από μασίφ μπρούτζο και επιχρυσωμένα με χρυσό 24 καρατιών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έλλειψη μετάλλων οδήγησε στην απόφαση να κατασκευάζονται τα αγαλματίδια από βαμμένο γύψο για τρία χρόνια. Μετά τον πόλεμο, η Ακαδημία κάλεσε τους παραλήπτες να ανταλλάξουν τις γύψινες φιγούρες με επιχρυσωμένες μεταλλικές φιγούρες και να κρατήσουν το νέο τους Όσκαρ όπως θα έπρεπε να είναι.

Η Ακαδημία δε γνωρίζει πόσα αγαλματίδια θα μοιράσει σε κάθε ετήσια απονομή μέχρι να ανοίξουν οι φάκελοι της βραδιάς της Τελετής, καθώς δε γνωρίζει και τα ονόματα που θα αναγράφονται πάνω στις πλακέτες τους. Μπορεί ο αριθμός των κατηγοριών να είναι γνωστός εκ των προτέρων, η πιθανότητα ισοπαλιών, καθώς και πολλαπλών παραληπτών που μοιράζονται το βραβείο σε αρκετές κατηγορίες, καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη του ακριβούς αριθμού των αγαλματιδίων που θα απονεμηθούν σε κάθε διοργάνωση.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα τυχόν πλεονάζοντα αγαλματίδια φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της Ακαδημίας μέχρι την εκδήλωση της επόμενης χρονιάς των Όσκαρ.

© EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ποιοι έχουν κατακτήσει το αντικείμενο του πόθου

O Γουόλτ Ντίσνεϊ κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα Όσκαρ που κέρδισε ένα άτομο, με συνολικά 22 βραβεία σε διαγωνιστικές κατηγορίες και τέσσερα τιμητικά βραβεία. Όσον αφορά σε ηθοποιούς, ο Τζακ Νίκολσον, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, η Μέριλ Στριπ και η  Ίνγκριντ Μπέργκμαν έχουν κερδίσει από τρία Όσκαρ, καθιστώντας τους τους ηθοποιούς με τα περισσότερα χρυσά αγαλματάκια.

Η Μέριλ Στριπ, δε, κατέχει τις περισσότερες υποψηφιότητες. Το όνομά της έχει εμφανιστεί στη λίστα των υποψηφίων για βράβευση συνολικά 21 φορές, εκ των οποίων οι 17 φορές είναι στην κατηγορία Ά Γυνακείου Ρόλου.

Η λίστα όσων έχουν βραβευθεί με Όσκαρ είναι, φυσικά, τεράστια. Η Ακαδημία Κινηματογράφου έχει δημιουργήσει, όμως, μια data base με εύχρηστο τρόπο αναζήτησης ανά κατηγορία, χρονιά, φιλμ κλπ, στην οποία μπορεί κανείς να ανατρέξει για να βρει τους νικητές. Bonus οι ομιλίες αποδοχής των Όσκαρ.

Πότε θα δοθούν τα Όσκαρ 2024

Η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ 2024 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου.

Πού θα γίνουν τα Όσκαρ 2024

Όπως και με την τελετή του 2023, η 96η απονομή των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες.

Ποιος θα παρουσιάσει τα Όσκαρ 2024

Ο Τζίμι Κίμελ επιλέχθηκε για άλλη μια φορά ως οικοδεσπότης, σημειώνοντας την τέταρτη φορά του ως παρουσιαστής της τελετής.

Η Μπίλι Άιλις και ο Φίνεας θα τραγουδήσουν το τραγούδι «What Was I Made For?» από τη «Barbie» © EPA/Allison Dinner

Ποιος θα απονείμει τα βραβεία στα Όσκαρ 2024

Οι παρουσιαστές στην τελετή του 2024 θα περιλαμβάνουν τους Μαχερσάλα Άλι, Νίκολας Κέιτζ, Τζέιμι Λι Κέρτις, Μπρένταν Φρέιζερ, Τζέσικα Λανγκ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Λουπίτα Νιόνγκο, Αλ Πατσίνο, Μισέλ Φάιφερ, Σαμ Ρόκγουελ, Μισέλ Γιο, Ζεντάγια, Bad Bunny, Κρις Χέμσγουορθ, Ντιουέιν Τζόνσον, Μάικλ Κίτον, Ρετζίνα Κινγκ, Τζένιφερ Λόρενς, Κέιτ ΜακΚίνον, Ρίτα Μορένο, Τζον Μουλέινι, Κάθριν Ο’ Χάρα, Οκτάβια Σπένσερ και Ραμί Γιουσέφ.

Ποιος θα ερμηνεύσει ζωντανά στα Όσκαρ 2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ αναμένεται να ενθουσιάσει το κοινό με μια διασκευή του υποψήφιου για Όσκαρ "I'm Just Ken" από την ταινία «Barbie», όπως και οι άλλοι υποψήφιοι, Τζον Μπατίστ, Μπέκι Τζ., Μπίλι Έιλις, Φινέας και Σκοτ Τζορτζ, με τα υποψήφια τραγούδια τους.

Πού θα δούμε τα Όσκαρ 2024;

Η μεγάλη βραδιά της 96ης τελετής των Βραβείων Όσκαρ θα μεταδοθεί ζωντανά και αποκλειστικά στην COSMOTE TV. Από τις 21:30 θα ξεκινήσει η μετάδοση της εκπομπής OSCARS’ NIGHT με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο live στο COSMOTE CINEMA OSCARS. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα γίνονται συνδέσεις με τον Γιώργο Σατσίδη από το κόκκινο χαλί στο Los Angeles. Η λαμπερή τελετή αρχίζει στη 01:00 στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD.

Διαβάστε ακόμη → Όσκαρ 2024: Η ακτινογραφία των φετινών υποψηφιοτήτων