Κινηματογραφος

Όλες οι ταινίες μικρού μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου είναι διαθέσιμες online δωρεάν

Επίκαιρες, ρεαλιστικές, συχνά αιχμηρές, ρομαντικές με queer αισθητική

Γιώργος Δήμος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θανάσης Νεοφώτιστος: Όλες οι ταινίες μικρού μήκους του σκηνοθέτη είναι διαθέσιμες online, δωρεάν για το κοινό

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και αρχιτέκτονας, απόφοιτος του προγράμματος Berlinale Talents και υπεύθυνος προγράμματος στο Διεθνές Σπουδαστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Όλες οι ταινίες μικρού μήκους του, επίκαιρες, ρεαλιστικές, συχνά αιχμηρές και ενίοτε ρομαντικές με queer αισθητική, είναι πλέον διαθέσιμες online, δωρεάν για το κοινό.

Από την πρώτη του ταινία, «Ο Ήλιος και ο Βοριάς» (2013), μέχρι τη βραβευμένη με Χρυσό Διόνυσο στη Δράμα, «Προσευχή» (2014) και τη «Λεωφόρο Πατησίων» (2018), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, οι ταινίες του Νεοφώτιστου είναι φιλόδοξες και μοναδικές ως προς το είδος και την αισθητική τους. Αυτή την εποχή ο σκηνοθέτης επιχειρεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Το αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια», ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει μερικά ακόμα πρότζεκτ που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

«Ο Ήλιος και ο Βοριάς» (2013)
Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη βασίζεται στο γνωστό μύθο του Αισώπου, αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα (Μαρία Οικονόμου) που περπατάει ξέγνοιαστα σε έναν αγρό, μαζεύοντας λουλούδια. Ο Ήλιος και ο Βοριάς τη βλέπουν και αρχίζουν να φιλονικούν για το ποιος από τους δύο θα καταφέρει να τη γδύσει με τις δυνάμεις του. Η 10λεπτη ταινία που χρησιμοποιεί στίχους του Γεώργιου Δροσίνη για την αφήγηση, συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ της Δράμας.

Προσευχή (2014)
Δύο μαθητές του Γυμνασίου, ο Δημήτρης και ο Βασίλης, αναζητούν την ταυτότητά τους μέσα από τη βία. Μαζί με την παρέα τους, μια ομάδα νταήδων, προκαλούν τρόμο, μέχρι που μία μέρα ο Βασίλης μαθαίνει ότι πρέπει να πει την πρωινή προσευχή, πράγμα το οποίο καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη, καθώς όταν θα φτάσει η μέρα θα πρέπει να σταθεί μπροστά σε όλο το σχολείο και ειδικά μπροστά στο Δημήτρη. Σε αυτή την 20λεπτη ταινία, οι δύο φίλοι «παίζουν» ο ένας με τα όρια του άλλου.

Πωγωνίσκος (2015)
Σε αυτό το 11λεπτο ντοκιμαντέρ, ο Θανάσης Νεοφώτιστος ταξιδεύει στον Πωγωνίσκο, ένα χωριό στα σύνορα της Ηπείρου. Εκεί τον φιλοξενεί ένα ηλικιωμένο ανδρόγυνο, με τον παππού να αφηγείται ιστορίες για τον πόλεμο και για νεράιδες, χωρίς συγκεκριμένο στόχο και χωρίς τέλος και τη γιαγιά να φροντίζει το συνεργείο και να τους προσφέρει φαγητό. Αφήνοντας την κάμερα ελεύθερη να καταγράφει τη γλυκιά φιλοξενία και τις αφηγήσεις, το λιτό και συμπυκνωμένο ντοκιμαντέρ αποδίδει, πάντα με έναν ελκυστικό συνδυασμό συγκίνησης και χιούμορ, την αίσθηση του τόπου και την ασφάλεια που προσφέρουν οι ρίζες. Η ταινία πήρε βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Δράμας.

Τέσσερις Διαστάσεις και Μια Λάμπα (2017)
Μέσα από την πρόκληση δημιουργίας ενός φωτιστικού σώματος, δύο νέες αρχιτεκτόνισσες μας παρουσιάζουν την ίδια τη διεργασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Σε αυτό το 30λεπτο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη, παρελαύνουν μία λάμπα, μία δημοσιογράφος, μια σπηλιά, μία σοφίτα, ένα μουσείο, ένα λιοντάρι, τρεις μέρες, τέσσερις διαστάσεις, δέκα παιδιά, λίγες νεράιδες, μερικά χιλιόμετρα και εκατό χαρτόνια.

Λεωφόρος Πατησίων (2018)
Μετά την πρεμιέρα της στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η ταινία του Νεοφώτιστου απέσπασε τα βραβεία Κριτικής Επιτροπής, Canal+ και EFA στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ISFF) του Κλερμόν-Φεράν, ενώ έχει προβληθεί σε περισσότερες από 60 κορυφαίες κινηματογραφικές διοργανώσεις, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Η ταινία αποτελεί ένα μονοπλάνο που γυρίστηκε στο κέντρο της Αθήνας και πρωταγωνίστρια είναι μία γυναίκα (Μαρίνα Συμεού) που έρχεται αντιμέτωπη με τα μεγαλύτερα διλήμματα της ζωής της.

Route-3 (2019)
Κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας στο κέντρο του Σαράγιεβο, μία μεσήλικη κυρία με το λεοπάρ φόρεμα (Simonida Mandić) κερνάει τους επιβάτες στη Γραμμή 3 του τραμ 3 φέτες ζουμερού πορτοκαλιού. Μια φέτα είναι το μόνο που συνδέει τη Νάντια, την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ, τον Λούκα, τον παρθένο έφηβο και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, επιβάτες της γραμμής. Όλους, εκτός από ένα ντροπαλό έφηβο με το όνομα Αμάρ (Enes Kozličić). Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Σπινθηροβόλα Κεράκια (2019)
Το «σπινθηροβόλο» LGBTQ+ έργο του Θανάση Νεοφώτιστου αφηγείται την ιστορία του Σωτήρη, με την Céline Dion να παίζει στο «repeat», που ετοιμάζεται και περιμένει τον φίλο του, στα τέσσερα, για να γιορτάσουν την τρίτη επέτειό τους.

Airhostess-737 (2022)
Η 16λεπτη ταινία του σκηνοθέτη έχει ήδη κάνει ένα μακρύ ταξίδι, ξεκινώντας με την πρεμιέρα της στο 75ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, τιμητική διάκριση στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, βραβείο ερμηνείας στο 45ο Clermont-Ferrand και 44ο Sundance, με συνολικά πάνω από 28 βραβεία και διακρίσεις σε περισσότερα από 100 διεθνή φεστιβάλ παγκοσμίως. Στην ταινία μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα (Λένα Παπαληγούρα) σε μία πτήση από Αθήνα προς Καβάλα, με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.