Κινηματογραφος

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και οι άνδρες παλαιάς κοπής

Το ντοκυμαντέρ του Yann Moix που δυσχεραίνει τη θέση του ηθοποιού

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και οι άνδρες παλαιάς κοπής
© Franck Robichon / EPA

Επί δεκαετίες ο γνωστός ηθοποιός, που κατηγορείται για σεξιστική συμπεριφορά, ήταν ο βασιλιάς των πλατό

Το 2018, ο Γάλλος δημοσιογράφος Yann Moix πήγε μαζί με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στη Βόρεια Κορέα: ο γνωστός ηθοποιός ήταν προσκεκλημένος στην επέτειο των 70 ετών από την «ίδρυση» της χώρας. Ο Moix γύρισε τότε ένα ντοκυμαντέρ, σκηνές από το οποίο έδειξε πριν από λίγες ημέρες το κανάλι 2 της γαλλικής τηλεόρασης με αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος εναντίον του Ντεπαρντιέ —υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος σταρ έχει κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς. Στο ντοκυμαντέρ, ο Ντεπαρντιέ, που μεταξύ άλλων δυσαρέστησε τους Γάλλους —η φιλία του με τον Πούτιν και το ρωσικό διαβατήριο που απέκτησε θεωρήθηκαν σκάνδαλο— μιλάει με άκρως σεξιστικούς όρους, χρησιμοποιεί απρεπείς εκφράσεις και γενικά δείχνει ένα πρόσωπο που μάλλον είχε ανέκαθεν αλλά όλοι του το συγχωρούσαν. Μέσα από το εν λόγω ντοκυμαντέρ ο Ντεπαρντιέ, όχι μόνο περιγράφει τις γυναίκες σαν «πουτάνες», αλλά κατονομάζει μια συμπρωταγωνίστριά του στη σειρά «Μασσαλία» του Netflix για την οποία λέει ότι «έβαλε το χέρι της στο βρακί της». Kαι προσθέτει ότι ζυγίζει 124 κιλά, αλλά όταν «έχει στύση» ζυγίζει 126.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η συμπεριφορά του Ντεπαρντιέ —πρόκειται για έναν ακόμα άνδρα παλαιάς κοπής που θεωρεί δικαίωμά του την κακομεταχείριση των γυναικών— αλλά η ομερτά στους κύκλους του γαλλικού κινηματογράφου. Το 2007, στα γυρίσματα της κωμωδίας «Ντίσκο», ο Ντεπαρντιέ φέρεται να επιτέθηκε σεξουαλικά στην παρτενέρ του, την Ηélène Darras η οποία κατέθεσε μήνυση εναντίον του, προσθέτοντας ότι κανείς στο συνεργείο δεν διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά του. Ακολούθησε η μήνυση μιας άλλης ηθοποιού, της Charlotte Arnould και τελικά ο αριθμός των μηνύσεων έφτασε τις 15.

Οι σκηνές του ντοκυμαντέρ του Moix επιβεβαιώνουν κατά κάποιον τρόπο τις μηνύτριες. Αλλά υπάρχει ισχυρός αντίλογος: συνεργάτες και συνεργάτριες του Ντεπαρντιέ, μεταξύ των οποίων και η πρώην σύζυγός του Elisabeth, θεωρούν «αδύνατο και αδιανόητο» να έχει συμπεριφερθεί άσχημα. Ωστόσο, ο παραγωγός Marc Missonnier δήλωσε στην εφημερίδα «Le Parisien» ότι ο κόσμος του κινηματογράφου ανεχόταν επί δεκαετίες την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ντεπαρντιέ επειδή ήταν μεγάλος σταρ. Aπό την άλλη πλευρά, ένα μέρος των ΜΜΕ στηρίζουν τον Ντεπαρντιέ λέγοντας ότι οι αισχρολογίες και η αναχρονιστική φαλλοκρατική διαγωγή δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα. Ο ίδιος εξήγησε τη θέση του με ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Figaro» όπου έγραφε πως δεν είναι βιαστής αλλά απλώς βωμολόχος.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.