Κινηματογραφος

64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τα 5+1 highlights της φετινής διοργάνωσης

Μεγάλα ονόματα, σπουδαία αφιερώματα, δυνατές ταινίες: το φετινό φεστιβάλ αναμένεται να είναι από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων χρόνων.
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Οι σημαντικές ταινίες και τα αφιερώματα που θα δούμε από τις 2 ως τις 12 Νοεμβρίου

Χωρίς πολλά λόγια μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό και σταχυολογούμε τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους αξίζει να ανέβει κάποιος στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 2 και 12 Νοεμβρίου για να αφουγκραστεί τους ρυθμούς του 64ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, του κορυφαίου ελληνικού κινηματογραφικού φεστιβάλ που κλείνει φέτος τα 64 χρόνια ζωής.

1. Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα». Το σενάριο του Ντέιβιντ Χέμινγκσον αφηγείται μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε ένα αμερικανικό κολέγιο τα Χριστούγεννα του 1970. Εκεί ένας μονόχνοτος καθηγητής (η νέα συνεργασία του Πέιν με τον Πολ Τζιαμάτι μετά από το μεθυστικό «Πλαγίως») είναι αναγκασμένος να παραμείνει στο κολέγιο για να εποπτεύει τους λίγους σπουδαστές, οι οποίοι θα περάσουν τις γιορτές ολομόναχοι, μακριά από τις οικογένειές τους. Σε αυτό το ψυχρό τοπίο αβάσταχτης μοναξιάς ο καθηγητής θα αναπτύξει φιλικές σχέσεις με έναν απείθαρχο αλλά ευφυή μαθητή καθώς και με την μαγείρισσα του κολεγίου που θρηνεί το χαμό του γιου της στο πόλεμο του Βιετνάμ. Η ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 Ιανουαρίου 2024, από την Tanweer.

2. Η Μόνικα Μπελούτσι θα δώσει τη μεγαλύτερη λάμψη σταρ στο φεστιβάλ, η οποία θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο. Η εκρηκτική Ιταλίδα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 8-9 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει το υβριδικό φιλμ «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» των Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα που βασίζεται στην παράσταση Maria Callas: Letters and Memoirs καθώς και την «Μαλένα», την ταινία που της χάρισε τη διεθνή της φήμη.

3. Ο δεύτερος Χρυσός Αλέξανδρος θα δοθεί στον Νίκο Περάκη. Ο ξεχωριστός έλληνας δημιουργός θα παραλάβει το τιμητικό βραβείο από τον γερμανό σκηνοθέτη Φόλκερ Σλέντορφ με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσό Φοίνικα «Ταμπούρλο». Συνολικά θα προβληθούν πέντε ταινίες που αναδεικνύουν το έργο του Περάκη, τόσο ως σκηνοθέτη, όσο και ως production designer. Εκτός του «Ταμπούρλου» θα δούμε ακόμη τα φιλμ «Ψυχραιμία», «Άρπα κόλα», «Βίος και πολιτεία» και τη σουρεαλιστική κωμωδία «Bomber & Paganini» από την πρώιμη γερμανική περίοδο του Περάκη που γυρίστηκε το 1976.

4. Η νέα ταινία του Κεν Λόουτς με τίτλο «Η τελευταία παμπ» θα παρουσιαστεί στις ειδικές προβολές του φεστιβάλ. Το μέλλον διαγράφεται μάλλον αμφίβολο για την τελευταία παμπ που έχει απομείνει σ’ ένα χωριό της βορειοανατολικής Αγγλίας, την The Old Oak. Οι περισσότεροι ντόπιοι εγκαταλείπουν το μέρος, καθώς τα ορυχεία στα οποία δούλευαν κλείνουν το ένα μετά το άλλο ενώ Σύριοι πρόσφυγες καταφθάνουν στο χωριό όπου τα σπίτια είναι φτηνά. Αφοσιωμένος στο ανθρωποκεντρικό, κοινωνικοπολιτικό σινεμά που τον καθιέρωσε, ο Λόουτς παραδίδει ένα ακόμη δείγμα του γνωστού κοινωνικά ευαισθητοποιημένου κινηματογράφου του που δεν αδιαφορεί για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής του και προσεγγίζει με καίριο τρόπο το θέμα της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων. Η ταινία θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 7 Δεκεμβρίου από τη Feelgood.

5. Το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ έχει ως κεντρικό θέμα τα φαντάσματα. Αόρατα αλλά και ορατά, τρομακτικά αλλά και οικεία, πραγματικά αλλά και αλληγορικά, τα φαντάσματα θα πρωταγωνιστήσουν στο αφιέρωμα που επιμελείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και διεθνούς φήμης κριτικός κινηματογράφου, Ντένις Λιμ, ως guest curator. Θα προβληθούν ταινίες που εξερευνούν τους βαθύτερους συμβολισμούς και τις κρυμμένες αλληγορίες πίσω από την απεικόνιση των φαντασμάτων στον κινηματογράφο. Μην χάσετε από τις ταινίες του αφιερώματος το «Βαμπίρ» (1932) του Καρλ Ντράγιερ όπου ένας ταξιδιώτης φτάνει στο πανδοχείο ενός μικρού χωριού και γίνεται μάρτυρας της επίθεσης ενός βαμπίρ σε μια νεαρή γυναίκα, το αριστουργηματικό «Ουγκέτσου Mονογκατάρι» (1953) του Κέντζι Μιζογκούτσι με θέμα μια συνταρακτική ιστορία πνευμάτων σ’ ένα χωριό της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιους πολέμους, και το «Duvidha» (1973) του Μάνι Κάουλ, μια από τις πιο πρωτότυπες δημιουργίες φαντασμάτων στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά που βασίζεται σε ένα λαϊκό παραμύθι από την Ινδία.

6. Για το αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο δεν υπάρχουν λέξεις που να περιγράφουν την ανυπομονησία μας. Η ποιητική κινηματογραφική ματιά του κορυφαίου σκηνοθέτη από τη Θεσσαλονίκη  ξεδιπλώνεται στο μεγάλο αφιέρωμα που περιλαμβάνει εννέα ταινίες του. Μέρος του έργου του Κανελλόπουλου θα αποκατασταθεί από το Φεστιβάλ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ το αφιέρωμα πλαισιώνεται από μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση για το κινηματογραφικό και λογοτεχνικό έργο του Κανελλόπουλου. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο πολυβραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ για μια ξεχωριστή συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας «Ουρανός». Από τις υπόλοιπες ταινίες του αφιερώματος αναζητήστε οπωσδήποτε την «Εκδρομή», το «Μακεδονικό γάμο», την «Παρένθεση», την «Τελευταία άνοιξη» και το λιγότερο γνωστό «Χρονικό μιας Κυριακής» που αφηγείται έξι ιστορίες για τη μοναξιά ανάμεσα στον κόσμο, που μετατρέπεται σε λυρική καταγραφή μιας περασμένης εποχής.

Info
Το 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στις 2 -12 Νοεμβρίου
filmfestival.gr/el/film-festival

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου