Κινηματογραφος

Συγχαρητήρια Μενδώνη στον Λάνθιμο: «Μήνυμα ελπίδας και ανάτασης για την Ελλάδα»

Το μήνυμα για την κατάκτηση του Χρυσού Λέοντα στο 80ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γιώργος Λάνθιμος: Συγχαρητήρια από τη Λίνα Μενδώνη για την κατάκτηση του Χρυσού Λέοντα στο 80ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Τα συγχαρητήριά της εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προς τον Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος κατέκτησε τον Χρυσό Λέοντα στο 80ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με την ταινία «Poor Things».

Σε δήλωσή της, η κ. Μενδώνη σημειώνει ότι η επιτυχία αυτή του Έλληνα σκηνοθέτη αποτελεί «ένα μήνυμα ελπίδας και ανάτασης για την Ελλάδα» σε μια ώρα «σκληρής δοκιμασίας για τη χώρα μας».

Κάνοντας λόγο για την «καλύτερη ταινία του Λάνθιμου», η υπουργός αναφέρει ότι με το βραβείο αυτό επιβραβεύεται το πηγαίο ταλέντο του, η προσωπική του κινηματογραφική γραφή και η ανοδική πορεία του.

Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη

«Σε μια ώρα σκληρής δοκιμασίας για τη χώρα μας και των υπεράνθρωπων προσπαθειών των ανθρώπων της, ο Γιώργος Λάνθιμος, στο 80ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, κατακτά τον Χρυσό Λέοντα, το ανώτατο βραβείο της Μόστρα, για την ταινία του Poor Things. Είναι ένα μήνυμα ελπίδας και ανάτασης για την Ελλάδα της προσπάθειας και της δημιουργίας.

Αυτή είναι η καλύτερη ταινία του Λάνθιμου, όπως ομολογούν όσοι είχαν την τύχη να τη δουν. Το βραβείο έρχεται να επιστέψει τη χορεία των διθυραμβικών κριτικών που συγκέντρωσε, αλλά και να επιβραβεύσει το πηγαίο ταλέντο του, την απόλυτα προσωπική αλλά ευρύτατα αναγνωρίσιμη, κινηματογραφική του γραφή και, προπάντων, μια μακρά, καρποφόρα, ανοδική πορεία δημιουργίας.

Θερμά συγχαρητήρια στον Γιώργο Λάνθιμο, τους συνεργάτες του και τους συντελεστές των Poor Things».

Γιώργος Λάνθιμος: Η δήλωση κατά τη βράβευση

Ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής στο 80ό φεστιβάλ Βενετίας, καθώς κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα για το «Poor Things», με πρωταγωνίστρια την Έμα Στόουν και τους Μαρκ Ράφαλο, Γουίλεμ Νταφόε.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του βραβείου και κατάφερε να φτάσει σε αυτή τη μεγάλη διάκριση.

«Θέλω να ευχαριστήσω το φεστιβάλ, το συνεργείο και όλους τους συνεργάτες. Πήρε κάποια χρόνια μέχρι η κινηματογραφική βιομηχανία να είναι έτοιμη για μία τέτοια ταινία» είπε ο Γιώργος Λάνθιμος. παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον συγγραφέα του βιβλίου Άλισντερ Γκρέι και τον σεναριογράφο Τόνι ΜακΝαμάρα, ο οποίος απουσίαζε από την τελετή λόγω της εν εξελίξει απεργίας των Αμερικανών σεναριογράφων, στους οποίους ο Έλληνας σκηνοθέτης εξέφρασε τη συμπαράσταση του.

Ο Γιώργος Λάνθιμος ευχαρίστησε τη σύντροφο του, Αριάν (Λαμπέντ), που «είναι πάντα εδώ για μένα. Και πάνω απ' όλα θέλω να ευχαριστήσω αυτό το απίστευτο πλάσμα, τον χαρακτήρα της ταινίας- τη Μπέλα Μπάξτερ- και βέβαια την Εμα Στόουν που είναι και αυτή ένα απίστευτο πλάσμα».

«Poor Things»: Η υπόθεση της ταινίας

Πρόκειται για μια μοντέρνα διασκευή του μύθου του Φρανκενστάιν βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο του Άλισντερ Γκρέι που κυκλοφόρησε το 1992, με πρωταγωνιστές την Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μαρκ Ράφαλο.

Η ιστορία, που εκτυλίσσεται στη βικτοριανή εποχή, αντικαθιστά το τέρας με την Μπέλα, μια όμορφη νεαρή νυμφομανή, η οποία αυτοκτονεί για να ξεφύγει από τον βίαιο άντρα της. Την Μπέλα επαναφέρει στη ζωή ένας εκκεντρικός επιστήμονας, ο Γκόντγουιν Μπάξτερ, δίνοντάς της, ωστόσο, το μυαλό ενός μωρού.

Διψασμένη να μάθει τι εστί ζωή, το σκάει με τον Ντάνκαν, έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Μπέλα επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.

«Είναι μια ταινία που δεν περιγράφεται εύκολα. Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω τι είναι» είχε δηλώσει ο Γιώργος Λάνθιμος στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Βενετίας, μετά τις δημοσιογραφικές προβολές.

«Βασιστήκαμε στο μυθιστόρημα, αλλάξαμε λίγο τη δομή του, ωστόσο μείναμε αρκετά πιστοί. Απ' όταν διάβασα το βιβλίο, ήξερα ότι η ταινία θα εστιάζει στον χαρακτήρα της Μπέλα, θ' ακολουθήσει την δική της οπτική. Μιας γυναίκας με ελεύθερη σκέψη, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, που βιώνει τον κόσμο με τους δικούς της όρους. Αυτή την κατεύθυνση ακολουθήσαμε στην ταινία. Αλλά και το χιούμορ, οι ήρωες, το ύφος, η ουσία του μυθιστορήματος βρίσκεται μέσα στην ταινία», πρόσθεσε.