Κινηματογραφος

46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Η καρδιά των μικρομηκάδων χτυπά δυνατά στη Δράμα

Τα τρία σοβαρότερα σημεία τα οποία είναι άξια αναφοράς

Φωτεινή Αλευρά
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: το υψηλό επίπεδο των σπουδαστικών ταινιών, η ίδρυση της Σχολής Κινηματογράφου και η στέγαση του Φεστιβάλ

Στο ζενίθ της βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διεξαγωγή του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς στη συνεχή ροή προβολών του Εθνικού Διαγωνιστικού τμήματος, του Animation, του Εθνικού Σπουδαστικού και του Short and Green, προστέθηκαν από χθες και οι προβολές του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος και του Διεθνούς Σπουδαστικού, επίσης. Το Φεστιβάλ, το οποίο διεξάγεται ως και τις 11 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Δράμας, αλλά και στην σχετική online πλατφόρμα, ολοκληρώνουν τα τμήματα Kiddo και Cinematherapy, καθώς και πλήθος από δράσεις, παράλληλα προγράμματα, εκδηλώσεις, workshops και pitching labs. Αδιαμφισβήτητα, η καρδιά της μικρού μήκους ταινίας στην Ελλάδα (και όχι μόνο), χτυπά δυνατά στη Δράμα κάθε Σεπτέμβρη και εν ολίγοις αν είσαι μικρομηκάς, είτε έχεις αυτή τη στιγμή ταινία είτε όχι, εδώ είναι το μέρος που πρέπει να βρίσκεσαι τώρα.

Στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε σε γιορτινό κλίμα την προηγούμενη Δευτέρα 4/9, στο Δημοτικό Ωδείο, προβλήθηκε και το επίσημο τρέιλερ της διοργάνωσης, με τίτλο «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ – Στοχασμός», του Γιάννη Σακαρίδη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ. Ένα μικρού μήκους αριστούργημα, το οποίο λειτουργεί με δηλωτικό τρόπο ως μια συγκινητική αναφορά σε καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες, οι οποίοι παρουσίασαν στη Δράμα την πρώτη τους ταινία. Σκηνές από τις ταινίες τους, μπλεγμένες μαζί με σκηνές από ταινίες της φετινής σοδιάς του Φεστιβάλ, δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και μια ταινία που, αν γινόταν, με κάποιον τρόπο, θα έπρεπε να πάρει κι αυτή ένα βραβείο.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως, αν και η φονική κακοκαιρία που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας τις τελευταίες ημέρες, δεν επηρέασε την πόλη της Δράμας και τη γύρω περιοχή, οι διοργανωτές αφουγκραζόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης από το μέγεθος της καταστροφής και τη γενική δυσφορία, με άμεσα αντανακλαστικά, αποφάσισαν να ακυρώσουν προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις και πάρτυ, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις πληγείσες περιοχές.

Οι μικρομηκάδες ωστόσο είναι εδώ, γεμάτοι πάθος, νεανική ορμή και πολύ ταλέντο από ότι φαίνεται στις ταινίες τους. Ταινίες οι οποίες εκφράζουν πλήρως τη συναισθηματική τους κατάσταση, τις αγωνίες, τους φόβους, τα όνειρα και τους προβληματισμούς τους, πολύ καλύτερα και πολύ βαθύτερα, από ότι οι ίδιοι εκφράζονται με λέξεις στα Q&As, τα οποία γίνονται καθημερινά.

Αυτό που κάνει εντύπωση εδώ στη Δράμα, είναι το υψηλό επίπεδο των σπουδαστικών ταινιών, από (πολύ) νέες και νέους δημιουργούς, στην απόλυτη αρχή τους, στο αναπάντεχο ταξίδι που λέγεται κινηματογράφος. Ταινίες που είναι οι πτυχιακές τους εργασίες για τη σχολή, ταινίες που κάνουν με συμφοιτητές και φίλους, στις γειτονιές και στα χωριά τους, με μηδαμινό, ή μηδενικό μπάτζετ, συχνά επιστρατεύοντας, συγγενείς και γείτονες, μαζί με επαγγελματίες και καμιά φορά γνωστούς ηθοποιούς. Πολύ πολύ συχνά, βοηθά ο ένας στην ταινία του άλλου, τις φτιάχνουν μαζί με απλά υλικά, πολύ μεράκι και αγάπη, με σαφή άγνοια κινδύνου κι έναν πόθο για το σινεμά που ξεχειλίζει από την οθόνη. Ελεύθεροι αλεξιπτωτιστές, έτοιμες και έτοιμοι να προσγειωθούν (άτσαλα ή ομαλά, δεν έχει σημασία) σε ένα απάτητο χωράφι σκεπασμένο από παχύ, λευκό χιόνι, σαν μια ολόλευκη κενή σελίδα χαρτί και να αφήσουν το πρώτο τους αποτύπωμα. Φρέσκα, καινούρια μυαλά, που ευτυχώς δεν έχουν βεβαιότητες για τίποτα, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, με άπειρες (ακόμα) δυνατότητες και φυσικά όλη τη ζωή μπροστά τους για να κάνουν λάθη ή/και να οδεύσουν προς το μεγαλείο. Και όλα ξεκινούν εδώ. Στη Δράμα.

Στη Δράμα, η οποία μοιάζει ιδανικό σκηνικό για όλα τα παραπάνω. Με πράσινο μέσα στο κέντρο της πόλης, με τρεχούμενα νερά, που δροσίζουν τα πάρκα και με ψηλά δέντρα, κάτω από τις παχιές σκιές των οποίων συναντιούνται, συνομιλούν, ανταλλάζουν απόψεις, εμπειρίες και εικόνες οι νέες και οι νέοι κινηματογραφιστές αυτής της χώρας, μεταξύ τους και με τους ομοίους τους, οι οποίοι καταφθάνουν από όλο τον κόσμο, σε ένα ετήσιο ραντεβού άχαστο, όπως φαίνεται. Η πόλη φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες που της δίνει αυτό το ραντεβού και τη διεύρυνση αυτών και κινείται προς μια ακόμη πιο φιλική τοποθέτηση προς το Φεστιβάλ. Τουλάχιστον αυτό συνάγεται από τις δύο εκ των τριών σημαντικότερων ειδήσεων, της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ της Δράμας.

Τρία είναι λοιπόν τα σοβαρότερα σημεία τα οποία είναι άξια αναφοράς, πέραν των ταινιών και των δημιουργών. Τα δύο έχουν να κάνουν με την εξωστρεφή σχέση του Φεστιβάλ με τους ανάλογους φορείς και είναι η ίδρυση της Σχολής Κινηματογράφου και η στέγαση του Φεστιβάλ.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ) «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), το οποίο διασυνδέεται θεσμικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) και λειτουργεί από την 1/3/2023, και με εξ αποστάσεως μαθήματα, αλλά και με εργαστήρια που πραγματοποιούνται δια ζώσης στην πόλη της Δράμας. Το πτυχίο του, είναι πτυχίο πανεπιστημίου, καθόλα ισότιμο με πτυχίο ΑΕΙ (με όσα αυτό συνεπάγεται για τους πτυχιούχους, όπως δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, κλπ.) και βάζει την Δράμα στον χάρτη των φοιτητών, όπως τονίζουν οι τοπικοί φορείς. Το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, έχει θεωρητική και πρακτική κατεύθυνση πάνω στα νέα μέσα του κινηματογράφου και διαθέτει ειδικά μαθήματα για το animation και τα ψηφιακά παιχνίδια, τα οποία είναι η κυριαρχούσα τάση διεθνώς. Δέχεται 100 νέους φοιτητές ανά εξάμηνο, οι οποίοι κάθε εβδομάδα, καλούνται να παρουσιάσουν μια εργασία. Οι φοιτήτριες/ές δεν περιμένουν μέχρι το τέλος του εξαμήνου για να δώσουν εξετάσεις, κάθε εβδομάδα αξιολογούνται και παράλληλα, οι ίδιοι αξιολογούν κάθε εβδομάδα τον καθηγητή τους, ο οποίος θεωρείται σύμβουλος σπουδών και όχι καθηγητής.

Το δεύτερο σημείο για τη στέγαση του Φεστιβάλ είναι μια ανάγκη η οποία έχει προκύψει από το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθός του. Οι επικεφαλής του Φεστιβάλ μαζί με τους τοπικούς φορείς σχεδιάζουν την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη, το οποίο φιλοδοξούν να μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα. Το στρατόπεδο Ανδρικάκη έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχει σύμβαση για παραχώρηση 150 στρεμμάτων και έχουν ξεκινήσει μελέτες αξιοποίησης, ενώ έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού, να διατεθούν 6 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, για αυτό τον σκοπό.

Το τρίτο σημείο και σημαντικότερο όλων, το οποίο έχει να κάνει αμιγώς με το Φεστιβάλ, είναι η πρόσφατη πιστοποίηση που έλαβε το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, για οσκαρικές υποψηφιότητες (Oscar®-qualifying). Δηλαδή, από φέτος οι δύο μικρού μήκους ταινίες που θα αποσπούν κάθε χρόνο τον «Χρυσό Διόνυσο», το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό και στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, θα συμμετέχουν πλέον αυτόματα στη διαδικασία προεπιλογής για τα βραβεία Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους και Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους. Είναι μια σημαντική στιγμή για το Φεστιβάλ, ίσως η σημαντικότερη και είναι αδιαμφισβήτητα μια σπουδαία επιτυχία και μια εξέλιξη που αναβαθμίζει σοβαρά τον θεσμό.

Η σύνδεση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με τα Βραβεία Όσκαρ, η λειτουργία της Κινηματογραφικής Σχολής του ΕΑΠ στη Δράμα και η μελλοντική ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε σύγχρονο διεθνές κέντρο οπτικοακουστικών τεχνών, είναι βήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη σημαντική αναβάθμιση και την αλματώδη ανάπτυξη του Φεστιβάλ.

Μείνετε συντονισμένες/οι για ανταπόκριση από τη Δράμα με τις ταινίες που ξεχώρισαν, καθώς και για τους νικητές, οι οποίοι θα μπουν σε οσκαρική τροχιά.

Οι ταινίες του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με δωρεάν πρόσβαση για το κοινό σε όλη την Ελλάδα, έως τις 11/9 εδώ