Κινηματογραφος

Indiana Jones: Πόσους καλλιτέχνες VFX χρειάζεσαι για να φτιάξεις έναν Harrison Ford;

Ακούγεται σαν ανέκδοτο; Δεν είναι

Γιώργος Δρίτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Indiana Jones and the Dial of Destiny: Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες VFX εργάστηκαν για τρία χρόνια στην «απογήρανση» του Χάρισον Φόρντ.

Η θρυλική εταιρεία οπτικών εφέ Industrial Light and Magic (ILM), εξέπληξε αλλά και δίχασε το κοινό με την καινοτόμο τεχνολογία «απογήρανσης» (de-aging) που ανέλαβε να «αναγεννήσει» έναν νεαρό Χάρισον Φόρντ στο «Indiana Jones and the Dial of Destiny». Με την κατεύθυνση του σκηνοθέτη Τζέιμς Μάνγκολντ, η ομάδα περισσότερων από 100 ταλαντούχων καλλιτεχνών της ILM αφιέρωσε τρία χρόνια σε αυτό τον άθλο, δημιουργώντας το, διάσημο πλέον, ILM FaceSwap.

Ενώ η ILM είχε προϋπηρεσία στη φωτορεαλιστική απογήρανση με ταινίες όπως το «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» και το «The Irishman», το «Indiana Jones and the Dial of Destiny» παρουσίασε μια σημαντική πρόκληση για τους επικεφαλής του VFX, Andrew Whitehurst και Robert Weaver.

FaceSwap: Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία ταινία IndianAa Jones για να δείχνει νέος ο Χάρισον Φορντ

Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ταινίας, η ILM ανέπτυξε το καινοτόμο εργαλείο ILM FaceSwap. Η τεχνολογία αυτή επέτρεψε στην ομάδα να συνδυάσει το τρισδιάστατο CGI κεφάλι του Φόρντ, με στοιχεία από τη φωτογραφία στο σετ, αξιοποιώντας υλικό αναφοράς από προηγούμενες ταινίες του Ιντιάνα Τζόουνς. Οι καλλιτέχνες μεταμόρφωσαν σχολαστικά τον Φορντ σε μια νεότερη εκδοχή του χαρακτήρα του, μεταξύ 30 και 35 ετών.

Πέρα από τη δισδιάστατη αναπαραγωγή, η ομάδα κατασκεύασε ένα πλήρες στοιχείο 3D CG καταγράφοντας τις επιδόσεις του προσώπου της Ford και χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνολογίες για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε βολή απαιτούσε μια προσαρμοσμένη προσέγγιση και δεν υπήρχε λύση που να ταιριάζει σε όλους.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τον Whitehurst να σαρώνει το κεφάλι του Φορντ για να αποκτήσει ένα ακριβές «καλούπι» του παρόντος. Στη συνέχεια, ένα κατασκευάστηκε μια εξαιρετικά λεπτομερής ψηφιακή μορφή του νεαρού κεφαλιού του Φορντ, ενσωματώνοντας δεδομένα από τα αρχεία της Lucasfilm. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πρόσθετες κάμερες τοποθετήθηκαν στρατηγικά για να συλλάβουν πολύτιμο υλικό αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων αναφορών φωτισμού ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της ψηφιακής αναπαραγωγής.

Στο έργο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες της ILM, που φρόντισαν σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια σε κάθε λήψη. Η επιτυχία της απογήρανσης βασίστηκε, φυσικά, και στη ερμηνεία του Χάρισον Φορντ, καθώς έπαιξε ζωτικό ρόλο στην αποτύπωση της αυθεντικότητας και της ουσίας του νεότερου χαρακτήρα του.

Η συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη Τζέιμς Μάνγκολντ και της ILM έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του έργου. Ο Μάνγκολντ, μάλιστα, παρέμεινε δεκτικός στη συμβολή της ομάδας κατά τη διάρκεια του post-production.  Η εντυπωσιακή δουλειά της ILM στο «Dial of Destiny» καλό θα ήταν να μας υπενθυμίζει ότι τα γραφικά που παράγονται από υπολογιστές δεν γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά με πολλές πολλές εργατοώρες και υψηλή τεχνογνωσία. Από το «Rogue One» και το «Irishman» ως το «Dial of Destiny», όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η «απογήρανση» ήρθε για να μείνει στον κόσμο του μπλόκμπαστερ.