Κινηματογραφος

Ο Ντέιβιντ Λιντς ανησυχεί για τις «πληγές» του κινηματογράφου

Τι είπε για τις σειρές και το streaming από κινητά τηλέφωνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ντέιβιντ Λιντς για τη νέα κατάσταση στη βιομηχάνια του κινηματογράφου: Τι έχει αλλάξει μετά τον κορωνοϊό

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη βιομηχανία του κινηματογράφου μίλησε σε νέα συνέντευξή του ο Ντέιβιντ Λιντς.

Ο Λιντς στη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Cahiers du Cinema, είπε ότι για διάφορους παράγοντες ο κινηματογράφος πλήττεται, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις ταινίες τώρα (μέσω streaming, για παράδειγμα) και η αύξηση του αριθμού των τηλεοπτικών σειρών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος κινηματογράφων της Βρετανίας, Cineworld, προέβλεψε ότι οι πωλήσεις εισιτηρίων θα παραμείνουν κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ενώ οι πωλήσεις εισιτηρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ανήλθαν σε 690 εκατομμύρια αγγλικές λίρες πέρυσι, ήταν 30% χαμηλότερες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, το 2019 με βάση στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «The Guardian».

Ο Ντέιβιντ Λιντς είπε ότι «ο κορωνοϊός έβαλε τέλος» στην παρακολούθηση ταινιών στους κινηματογράφους προσθέτοντας: «Οι ταινίες μεγάλου μήκους βρίσκονται σε άσχημη θέση, οι σειρές έχουν πάρει τη θέση τους… Θα μπορούσατε να καθίσετε κάτω και να έχετε πραγματικά την εμπειρία εισόδου σε έναν εντελώς νέο κόσμο. Τώρα όλα αυτά είναι στα καταραμένα βιβλία της ιστορίας. Είναι ενοχλητικό».

Σχετικά με το streaming από κινητά τηλέφωνα, ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός διευκρίνισε: «Πάντα λέω: οι άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν δει μια ταινία, αλλά αν την έχουν παρακολουθήσει στο τηλέφωνο, δεν έχουν δει τίποτα. Είναι λυπηρό».

Εκτιμώντας ότι «η τηλεόραση δεν είναι κακή» πρόσθεσε: «…το να αποχαιρετήσεις τις κινηματογραφικές αίθουσες είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Η τέχνη και η συγγραφή τελείωσαν. Οι ιδιοκτήτες θεάτρου… συνεχίζουν για την αγάπη του κινηματογράφου. Υπάρχουν ακόμα ήρωες που παλεύουν γι' αυτό».