Κινηματογραφος

Το μήνυμα στήριξης του Γιώργου Λάνθιμου στους ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας

Τάσσεται υπέρ της διάσωσης των Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδας, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιώργος Λάνθιμος: Μήνυμα υπέρ της διάσωσης των κινηματογράφων Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα - Ψήφισμα και από την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων

«Θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου σε όσες τον τελευταίο καιρό εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αφανισμό των ιστορικών κινηματογράφων από το κέντρο της Αθήνας» λέει ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στα social media, ο διεθνώς καταξιωμένος κινηματογραφιστής παίρνει θέση σχετικά με το πολυσυζητημένο ζήτημα των ημερών, δηλαδή το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους κινηματογράφους του κέντρου Άστορ και Ιντεάλ, καθώς και για την Ίριδα, την αίθουσα της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Καποδιστριακού.

Το μήνυμα του Γιώργου Λάνθιμου έρχεται να ενισχύσει το κύμα συμπαράστασης προς τις ιστορικές αίθουσες της Αθήνας. 

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Λάνθιμος: «Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο να καταλαβαίνουμε την αξία [των αιθουσών] κοινωνικά και πολιτιστικά στο κέντρο μιας τέτοιας πόλης και να παρακαλέσω τους αρμόδιους και όσους έχουν την πραγματική δύναμη να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Χάνουμε κινηματογράφους που μας μύησαν στα «μυστικά του σινεμά σαν της ποιήσεως τη μαγεία»

Το δικό της μήνυμα έστειλε επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Χάνουμε κινηματογράφους που μας μύησαν στα “μυστικά του σινεμά σαν της ποιήσεως τη μαγεία”, όπως έγραψε ο Ανδρέας Εμπειρίκος, γνωρίζοντάς μας μεγάλους δημιουργούς, που απόσταξαν στις εικόνες τους τη λυρική ουσία της ζωής. Χάνουμε τη μυσταγωγία της αίθουσας, τη γοητεία της συλλογικής εμπειρίας. Χάνουμε χώρους που δεν ήταν απλώς αίθουσες προβολής, αλλά κιβωτοί πολιτισμού. Καθώς αποκόπτονται, ένας ένας, από το σώμα της πόλης, όπως εξάλλου και άλλοι, ιστορικοί τόποι συνάθροισης, παλιά καφενεία ή εστιατόρια που κάποτε αποτέλεσαν πυκνωτές της αθηναϊκής πνευματικής ζωής, χάνεται, σταδιακά, και η μνήμη της πόλης».

Ψήφισμα του τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ για τη διατήρηση των ιστορικών κινηματογράφων

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Η προσπάθεια της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ να αξιοποιήσει επιχειρηματικά ακίνητα ιδιοκτησίας του, τα οποία στεγάζουν ιστορικούς κινηματογράφους του Αθηναϊκού κέντρου, απειλεί με κλείσιμο τους κινηματογράφους Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας και της Ίριδας, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά όπου στεγάζεται το Ιντεάλ, οδήγησε στην επικείμενη μετατροπή του σε μία ακόμα μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο της πόλης, με τον ιστορικό κινηματογράφο να μετατρέπεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ξενοδοχείου.

»Το κέντρο της Αθήνας μετασχηματίζεται γοργά τα τελευταία χρόνια με τις τουριστικές χρήσεις να το κυριεύουν, γεγονός που εκ των πραγμάτων προκαλεί  επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων, με συνέπεια την αντικατάσταση χρήσεων που απευθύνονται στους κατοίκους, με χρήσεις που απευθύνονται στους τουρίστες και τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό κινδυνεύουν και χώροι πολιτισμού, όπως οι ιστορικοί κινηματογράφοι και κατά συνέπεια και η ιστορική μνήμη της πόλης.

»Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ υπερασπίζεται την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης της Αθήνας, η οποία υπηρετείται με ζωντανούς τους χώρους όπου προάγεται ο πολιτισμός και ενεργή την δυνατότητα οι κάτοικοι της πόλης να έχουν λόγο για την πόλη τους και την κληρονομιά της. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τον αγώνα για την διάσωση των κινηματογράφων Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ και απαιτούμε από τα αρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟΑ, να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση τους, στο πρότυπο της Απόφασης 20768/4198/1997 του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ Δ’648) που διέσωσε τους θερινούς κινηματογράφους από την ανοικοδόμηση της εποχής αλλά και της πρόσφατης Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ Δ’311/2019) που συμπεριλαμβάνει την διατήρηση της κύριας χρήσης του κινηματογράφου Αλκυονίς.

»Παράλληλα, για να συνεχίσουν οι παραπάνω κινηματογραφικές αίθουσες να λειτουργούν και στο μέλλον, με γνώμονα την καλλιτεχνική αξία των ταινιών και των δημιουργών, προτείνουμε την υπαγωγή τους στην αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου».