Κινηματογραφος

Γιατί ενόχλησε η διαφορά ηλικίας της Τζένιφερ Λόρενς από τον συμπρωταγωνιστή της

Το ταμπού του ηλικιακού «χάσματος» στις σχέσεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζένιφερ Λόρενς: Στο στόχαστρο των social media η νέα της ταινία, «No Hard Feelings» - Κριτικάρεται ως grooming το ηλικιακό χάσμα από τον συμπρωταγωνιστή της.
H Τζένιφερ Λόρενς επιστρέφει στις οθόνες με μια ταινία που σχολιάστηκε στα κοινωνικά δίκτυα © Sony Pictures

Τζένιφερ Λόρενς: Στο στόχαστρο των social media η νέα της ταινία, «No Hard Feelings» - Κριτικάρεται ως grooming το ηλικιακό χάσμα από τον συμπρωταγωνιστή της.

H Τζένιφερ Λόρενς επιστρέφει στις οθόνες με μια νέα ταινία, ωστόσο τα πρώτα σχόλια υποδηλώνουν ότι η υποδοχή της ίσως αυτή τη φορά να μην είναι ιδιαίτερα θερμή από το κοινό.

Και αυτό γιατί οι θεατές του τρέιλερ της ταινίας «No Hard Feelings», που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, επικρίνουν τη σημαντική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στη χολιγουντιανή σταρ και τον συμπρωταγωνιστή της.

Στη νέα ταινία, η Μάντι, ο χαρακτήρας που υποδύεται η 32χρονη Λόρενς, έχει ανάγκη από μετρητά και στρατολογείται από ένα ζευγάρι γονέων για να αποπλανήσει τον «ανέραστο» 19χρονο γιο τους.

Η σύνοψη της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Άντριου Μπαρθ Φέλντμαν στο ρόλο του γιου, αναφέρει: «Στο χείλος της απώλειας του πατρογονικού της σπιτιού, η Μάντι ανακαλύπτει μια ενδιαφέρουσα θέση εργασίας: πλούσιοι γονείς αναζητούν κάποιον για να βγει ραντεβού με τον εσωστρεφή 19χρονο γιο τους, λίγο πριν φύγει για το κολέγιο. Προς έκπληξή της, η Μάντι σύντομα ανακαλύπτει ότι ο αδέξιος Πέρσι δεν είναι “σιγουράκι”».

No Hard Feelings - Red Band Trailer - Only In Cinemas June 23

Είναι grooming; Τα σχόλια στο Twitter για την καινούργια ταινία της Τζένιφερ Λόρενς

Σε απάντηση στο τρέιλερ του φιλμ που διαφημίζεται ως «σεξοκωμωδία», πολλοί θεατές μοιράστηκαν στα social media τη δυσφορία τους για το ηλικιακό χάσμα μεταξύ των δύο ηθοποιών, με κάποιον να γράφει: «Πρώτον, λατρεύω τη Τζένιφερ Λόρενς… Αλλά μια γυναίκα τριάντα δύο ετών αποζημιώνεται για να "βγαίνει ραντεβού" με ένα δεκαοχτάχρονο αγόρι;».

»Όλα αυτά μάλιστα, με τη συναίνεση της μαμάς και του μπαμπά. Αναρωτιέμαι αν θα ήταν εξίσου αστείο αν ήταν ένας άνδρας 32 ετών και ένα κορίτσι 18 ετών».

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Αυτό το τρέιλερ της Τζένιφερ Λόρενς… Τι στο διάολο είναι αυτό; Οι γονείς ενός παιδιού ντρέπονται που είναι εσωστρεφής και έτσι προσλαμβάνουν τη Λόρενς, που είναι δύο φορές μεγαλύτερη από αυτόν, για να τον ζευγαρώσουν. Αυτό είναι το πλαίσιο, σωστά;»

Μετά τη δημοσίευση του τρέιλερ, περισσότεροι χρήστες του Twitter κατηγόρησαν την ταινία ότι προωθεί το grooming.

Ως grooming ορίζεται η φιλία ή η δημιουργία συναισθηματικής σχέσης με ανήλικο κάτω από την ηλικία συναίνεσης, με στόχο τη σεξουαλική επαφή με το εν λόγω παιδί.

Ενώ ο χαρακτήρας του Πέρσι στην ταινία είναι 19 ετών, άρα πάνω από την ηλικία συναίνεσης στις ΗΠΑ που είναι 18, απεικονίζεται ως «παιδί» στην ταινία.

«Είναι grooming», είπε ένας χρήστης του Twitter, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Νιώθω ότι μια ταινία για το grooming ενός 19χρονου παιδιού δεν θα έχει την επιτυχία που θα είχε πριν από μερικά χρόνια».

Οι απόψεις για το χάσμα ηλικιών στις σχέσεις

Η πρόσφατη δημοσιότητα που έλαβαν οι συνήθειες του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, και η διαφορά ηλικίας που τον χωρίζει με τις εκάστοτε συντρόφους του, δίνουν λαβή σε έναν ευρύτερο διάλογο.

Η δημόσια αποστροφή για τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών ηλικιών είναι πολύ συχνή και, όπως τα περισσότερα ταμπού, προέρχεται από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, καθώς και από πιο πρόσφατα κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία.

«Σε πολλούς πολιτισμούς, δεν θεωρείται αποδεκτό να ερωτεύεσαι κάποιον που είναι πολύ μεγαλύτερος ή νεότερος από σένα», λέει η Δρ Έλενα Τουρώνη, σύμβουλος ψυχολόγος και συνιδρύτρια της The Chelsea Psychology Clinic στο Λονδίνο.

«Από εξελικτική σκοπιά, η επιθυμία να κάνουμε οικογένεια μπορεί να έχει αντίκτυπο στο ποιος επιλέγουμε να έχουμε σχέση – τόσο από βιολογική άποψη, αλλά και με την έννοια ότι και οι δύο γονείς είναι ζωντανοί για να μεγαλώσουν το παιδί».

Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η γονιμότητα τείνει να μειώνεται μετά την ηλικία περίπου των 35 ετών, και παρόλο που οι γυναίκες χάνουν την ικανότητά τους να συλλάβουν πολύ πιο γρήγορα, είναι λογικό ότι έχουμε εξελιχθεί ώστε να ελκυόμαστε από άτομα παρόμοιας ηλικίας.

Αν και υπάρχουν σχετικά λίγα δεδομένα για την ηλικία στις σχέσεις LGBTQ+, γνωρίζουμε ότι οι ηλικιακές διαφορές μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών είναι πολύ πιο συνηθισμένες, ίσως αντανακλώντας πόσο η ικανότητα βιολογικής σύλληψης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την εύρεση συντρόφου.

Ωστόσο, η συζήτηση δεν αφορά μόνο τη γονική μέριμνα. Το να ζευγαρώνετε με κάποιον παρόμοιας ηλικίας κάνει τη σχέση σας πιο πιθανό να μακροημερεύσει, δείχνει έρευνα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα ζευγάρια τείνουν να περνούν ευκολότερα τις προκλήσεις της ζωής.

Το ηλικιακό ταμπού στη δημόσια ζωή

Από την Ντέμι Μουρ και τον Άστον Κούτσερ μέχρι τον Τζορτζ και την Αμάλ Κλούνεϊ, οι υψηλού προφίλ σχέσεις με διαφορά ηλικίας ανέκαθεν προκαλούσαν σχόλια.

Καθώς οι γυναίκες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, η ελκυστικότητα ενός πολύ μεγαλύτερου συζύγου έχει πέσει, καθιστώντας τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας λιγότερο συχνές – και συχνά πιο ταμπού.

Αυτές τις ημέρες, ακόμη και όταν οι περισσότερες κοινωνίες υιοθετούν όλο και πιο προοδευτικές απόψεις για την αγάπη και τις σχέσεις, τα ζευγάρια όπου το ένα άτομο είναι πολύ μεγαλύτερο από το άλλο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την κριτική.

Αντί να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι μαζί, υπάρχει μια τάση να ανησυχούμε για πιθανές ανισορροπίες ισχύος και να βλέπουμε τη σχέση ως συναλλακτική, υποθέτοντας ότι το ένα μέρος επιδιώκει να ανυψώσει την κοινωνική του θέση ή τον πλούτο του. Υπάρχει ακόμη και συγκεκριμένο λεξιλόγιο για να βοηθήσει αυτή την κριτική: Ένας ηλικιωμένος άνδρας πρέπει να είναι «sugar daddy», μια νεότερη γυναίκα «χρυσοθήρας» ή να αντιμετωπίζει «daddy issues».

Τα τελευταία χρόνια, αυτό το λεξιλόγιο έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει σχέσεις στις οποίες οι γυναίκες είναι ο πολύ μεγαλύτερος σύντροφος. Λέξεις όπως «cougars» και «toyboys» αντικατοπτρίζουν την άνοδο σε αυτό το είδος σχέσης.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 1963 μόλις το 15% των νυφών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεγαλύτερες από τους γαμπρούς τους. Μέχρι το 1998, αυτό είχε αυξηθεί στο 26% και τα ευρήματα μιας μελέτης του 2011 έδειξαν ότι ο αριθμός των γυναικών που παντρεύτηκαν ή συζούσαν με έναν άνδρα πέντε ετών ή μικρότερο είχε σχεδόν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970.

Οι γυναίκες που επιλέγουν να βγαίνουν ραντεβού με νεότερους άνδρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν δυσανάλογη ποσότητα κριτικής. «Οι γυναίκες που ταιριάζουν με τους νεότερους άντρες αντιτίθενται περισσότερο στην αφήγησή μας για τον γάμο, και έτσι υφίστανται τη μεγαλύτερη κρίση».

Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης που περιέβαλε τον γάμο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με μια γυναίκα 24 χρόνια μεγαλύτερή του ή η ευρεία κάλυψη της σχέσης της 41χρονης Κιμ Καρντάσιαν με τον 28χρονο Πιτ Ντέιβιντσον απλώς υπογραμμίζει το γεγονός.

Ωστόσο, η Δρ. Τουρώνη πιστεύει ότι οι σχέσεις ηλικιωμένων ανδρών - νεότερων γυναικών γίνονται πλέον αντιληπτές με ακόμη μεγαλύτερη κριτική από τα ζευγάρια μεγαλύτερων γυναικών - νεότερων ανδρών.

Αυτό ίσως εν μέρει συνδέεται με το κίνημα #MeToo, το οποίο έδωσε αυξημένη προσοχή στη δυναμική εξουσίας στις σχέσεις.

(Με πληροφορίες του ΝΜΕ, του Glamour και του BBC)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους

Ο Ντέιβιντ Λιντς ανακοίνωσε ανησυχητικά νέα για την υγεία του λόγω του καπνίσματος
Ο Ντέιβιντ Λιντς ανακοίνωσε ανησυχητικά νέα για την υγεία του λόγω του καπνίσματος

«Είναι δύσκολο να ζεις με εμφύσημα. Δυσκολεύομαι ακόμα και να πάω από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη. Είναι λες και περπατάς με μια πλαστική σακούλα γύρω από το κεφάλι σου»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.