- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιερή αράχνη: Το σκοτάδι του θρησκευτικού τρόμου
Κριτική για την ταινία του Αλί Αμπάσι
Κριτική για την ταινία «Ιερή αράχνη» του Αλί Αμπάσι, με πρωταγωνιστές τους Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι, Μεχντί Μπαζεστάνι, Αράς Αστιάνι, Φορουζάν Τζαμσιντνετζάντ
Στην πόλη Μασχάντ του Ιράν ένας φιλήσυχος αλλά βαθιά θεοσεβούμενος οικογενειάρχης σκοτώνει πόρνες για να «καθαρίσει τους δρόμους της ιερής πόλης από την αμαρτία» όπως αναφέρει στα τηλεφωνήματά του προς τον διευθυντή μιας τοπικής εφημερίδας. Η έμπειρη δημοσιογράφος Ραχίμι καταφτάνει από την Τεχεράνη για να καλύψει το ρεπορτάζ και έρχεται αντιμέτωπη με τον απύθμενο μισογυνισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Βασισμένο στην πραγματική ιστορία ενός σίριαλ κίλερ που το 2001 σκότωσε 16 γυναίκες σε διάστημα λίγων μηνών, το φιλμ του Iρανού Αλί Αμπάσι («Σύνορα») που ξεκινά με τη φράση «Κάθε άνθρωπος πρέπει να συναντήσει αυτό που προσπαθεί να αποφύγει» είναι ένα περίτεχνο και συναρπαστικό κοινωνικό θρίλερ. Η «Ιερή αράχνη», που είναι η πρόταση της Δανίας για το φετινό διεθνές Όσκαρ, αφηγείται με ανεπιτήδευτη τόλμη και ρεαλισμό ζητήματα που ξεπερνούν τη διάθεση της κοινωνικής καταγγελίας και μετατρέπονται σ’ ένα πολυεπίπεδο και άκρως δημιουργικό κινηματογραφικό στοχασμό που ακτινογραφεί υποδειγματικά την ιρανική πραγματικότητα. Το μοτίβο αναζήτησης του διπλού προσώπου του Κακού δεν εστιάζει τόσο στη δράση του δολοφόνου και στα κίνητρά του όσο στη διεισδυτική ματιά στα κοινωνικά πρότυπα και τις ηθικές αξίες ενός κόσμου παγιδευμένου – και παραδομένου– στον θρησκευτικό φανατισμό και την πατριαρχία. Η δυσμενής θέση της γυναίκας παρουσιάζεται με ποικίλες παραλλαγές και αξιοθαύμαστη οικονομία. Δεν είναι μόνο τα θύματα που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούνται για όσα παθαίνουν επειδή «αυτό ακριβώς τους αξίζει επειδή δεν είναι μόνο αμαρτωλές, αλλά πουλάνε και ναρκωτικά στα μικρά παιδιά» αλλά και η ίδια η ηρωίδα (βραβείο στις Κάνες για τη θαυμάσια Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι στον ρόλο της Ταχίμι) που βιώνει στο πετσί της την σκληρότητα του ανδροκρατούμενου συστήματος. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που φτάνει στην ιερή πόλη συνειδητοποιεί ότι η δουλειά της θα συναντήσει πολλά εμπόδια λόγω του φύλου της. Ο ξενοδόχος αρνείται να της δώσει το δωμάτιο για το οποίο έχει κάνει κράτηση επειδή είναι ανύπαντρη και δεν συνοδεύεται από κάποιον άντρα, ο αστυνομικός που έχει αναλάβει την υπόθεση τη φλερτάρει με χυδαίο τρόπο, ο διευθυντής της τοπικής εφημερίδας έχει τις αμφιβολίες του επειδή υπάρχει μια άθλια φήμη για εκείνη από την πρωτεύουσα. Η ταινία θα σας καθηλώσει, θα σας εξοργίσει και κυρίως θα σας ξαφνιάσει αφού δεν αφορά άλλη μια ταινία με «πρωταγωνιστή» έναν ακόμη σαλεμένο σίριαλ κίλερ, αλλά ένα αιχμηρό σχόλιο για μια σίριαλ κίλερ κοινωνία.