Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Ραμπιγιέ Κουρνάζ εναντίον Τζορτζ Μπους (Rabiye Kurnaz vs George W. Bush)

Επάγγελμα μητέρα

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κριτική για την ταινία «Ραμπιγιέ Κουρνάζ εναντίον Τζορτζ», σε σκηνοθεσία Αντρέας Ντρέσεν, με πρωταγωνιστές τους Μελτέμ Καπτάν, Αλεξάντερ Σιρ

Η Ραμπιγιέ, μία πρώτης γενιάς Τουρκάλα μετανάστρια στη Γερμανία, λαμβάνει ένα γράμμα από τον γιο της Μουράτ που της αποκαλύπτει ότι είναι φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο. Η έκπληκτη γυναίκα είναι απόλυτα πεπεισμένη για την αθωότητα του γιου της και ξεκινά να την αποδείξει, ζητώντας τη βοήθεια ενός δικηγόρου της Βρέμης.

H αληθινή ιστορία, οι νατουραλιστικές ερμηνείες και μια εκτελεσμένη υποδειγματική συνταγή πάνω στην κωμικοτραγική διάσταση ενός αμιγούς πολιτικού θέματος που σχετίζεται με τη φρίκη του Γκουαντάναμο και την κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι τα βασικά στοιχεία του γερμανικού φιλμ. Μπορεί στην εξέλιξή της η ταινία να μην διαθέτει εκπλήξεις αλλά είναι τόσο πληθωρική και αφτιασίδωτη η ερμηνεία της κεντρικής ηρωίδας ώστε δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κουβαλά όλη την ταινία στις πλάτες της, μετατρέποντας το δράμα σε απρόσμενη κωμωδία με ένα απλό νεύμα ή μια αφοπλιστική ατάκα της.