Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Μπάρντο «Το ψευδές χρονικό ενός σωρού αλήθειες»

Ο διχασμένος Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου επιστρέφει στο Μεξικό

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 849
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάρντο: Το ψευδές χρονικό ενός σωρού αλήθειες

Κριτική για την ταινία «Μπάρντο: Το ψευδές χρονικό ενός σωρού αλήθειες», σε σκηνοθεσία Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, με πρωταγωνιστές τους Ντάνιελ Χιμένεθ Κάτσο, Γκριζέλντα Σισιλιάνι

Ο Σιλβέριο Γκάτσο είναι ένας διάσημος Μεξικανός δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας που ζει στο Λος Άντζελες και μόλις έχει τιμηθεί με ένα σημαντικό διεθνές βραβείο. Η επιστροφή στην πατρίδα του σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς τιμητικών εκδηλώσεων αλλά και την βασανιστική υπαρξιακή περιπλάνηση του στο παρελθόν.

Το δικό του «Οκτώμισι» υπογράφει ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου καθώς είναι ολοφάνερο πως ο Σιλβέριο είναι το alter ego του βραβευμένου με 4 όσκαρ («Επιστροφή», «Birdman») μεξικανού σκηνοθέτη. Η αφήγησή του είναι ένα κράμα εξομολόγησης και αυταρέσκειας όπου ο απολογισμός της προσωπικής ζωής συνδέεται άρρηκτα με τον κόσμο της καλλιτεχνικής αναζήτησης. Τα όνειρα, οι φιλοσοφίες, το άγχος της δημιουργικότητας και κυρίως η συνειδητοποίηση του ξεπουλήματος στην «Αμερική που λατρεύει μόνο το χρήμα», κάνουν το εντυπωσιακά φτιαγμένο «Μπάρντο» μια αναμφισβήτητα ελκυστική ταινία από την οποία όμως δεν λείπουν τα προβλήματα. Υπερβολική η διάρκεια (160 λεπτά), ναρκισσισμός, πομπώδες «κατηγορώ» –ακόμη και κατά του ίδιου του εαυτού του όπως φαίνεται σε αρκετές σκηνές, με κορυφαία εκείνη του πρωινού όπου ο έφηβος γιος του τα χώνει– αλλά και αίσθηση ανερμάτιστης γραφής σε ένα φιλμ όπου ο διχασμός είναι η βασική γραμμή πλεύσης του μεταμελημένου ήρωα. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.