Κινηματογραφος

«Ένα μνημείο των σκηνικών του σινεμά»: Η Γαλλία τιμάει τον Ντιν Ταβουλάρις (βίντεο)

Το αφιέρωμα στη γαλλική Ταινιοθήκη - Ο ύμνος της Monde στον ελληνικής καταγωγής σκηνογράφο του Χόλιγουντ

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ρετροσπεκτίβα στο Παρίσι για τον Ντιν Ταβουλάρις - «Νονός», «Αποκάλυψη Τώρα», «Μπόνι και Κλάιντ» ανάμεσα στις ταινίες του μεγάλου σκηνογράφου

«Το όνομά του είναι άγνωστο στο μεγάλο κοινό. Η δουλειά του όμως βρίσκεται στη μνήμη όλων». Με αυτήν τη φράση ξεκινάει το πορτρέτο που φιλοτεχνεί η γαλλική εφημερίδα Monde για τον Ντιν Ταβουλάρις, τον ελληνικής καταγωγής σκηνογράφο του Χόλιγουντ που έχει συνεργαστεί με ιερά τέρατα του αμερικανικού κινηματογράφου, όπως ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Άρθουρ Πεν και ο Ρομάν Πολάνσκι.

Η κινηματογραφική Γαλλία τιμά τον Ταβουλάρις με μια ρετροσπεκτίβα των ταινιών του στη γαλλική Ταινιοθήκη (3-11 Νοεμβρίου), αλλά και την έκδοση ενός τόμου με συνεντεύξεις του.

Ο Ταβουλάρις έχει βάλει τη δική του σφραγίδα σε ταινίες όπως «Ο  Νονός», «Αποκάλυψη Τώρα»,  και «Συνομιλία» του Κόπολα, το «Μπόνι και Κλάιντ» και «Μεγάλο Ανθρωπάκι» του Αρθουρ Πεν, το «Ζαμπρίνσκι Πόιντ» του Μικελάντζελο Αντονιόνι και την «Ένατη Πύλη» του Ρομάν Πολάνκσι.

Ντιν Ταβουλάρις - Ποιος είναι ο διάσημος σκηνογράφος του Χόλιγουντ 

Γεννημένος στη Μασαχουσέτη από γονείς Έλληνες μετανάστες, κατέκτησε το Χόλιγουντ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 με τα σκηνικά στο «Μπόνι και Κλάιντ» για να γίνει στη συνέχεια σταθερός συνεργάτης του Κόπολα. «Ο Ντιν Ταβουλάρις» γράφει η Μonde, «εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ελευθερία που του προσφέρθηκε εκείνη την ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία του κινηματογράφου κατά την οποία οι δημιουργοί πήραν το πάνω χέρι από τα στούντιο».

Ο Ταβουλάρις ζει σήμερα στο Παρίσι με τη σύζυγό του, ηθοποιό Ορόρ Κλεμάν, την οποία γνώρισε στα γυρίσματα του «Αποκάλυψη Τώρα». Η σκηνή στην οποία συμμετείχε, κόπηκε στην αρχική έκδοση της ταινίας για να συμπεριληφθεί στο redux του Κόπολα το 2001.

«Γιόρτασα τρία γενέθλια στα γυρίσματα της ταινίας του Κόπολα. Δεν είναι μια εμπειρία που ξεχνάς εύκολα» λέει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα. Η ιστορία του Ταβουλάρις ταυτίζεται σε πολλά σημεία με εκείνη του Χόλιγουντ. Ο πατέρας του διατηρούσε ένα μπαρ - καφέ στο Λος Άντζελες, δίπλα στα στούντιο της 20th Century Fox.

Τα καλοκαίρια, τα κινηματογραφικά στούντιο γίνονταν ο φυσικός του χώρος. Και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες και την Αρχιτεκτονική, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο Ταβουλάρις πήρε το βάπτισμα του πυρός στη Disney με την οποία συνεργάστηκε για τη «Μαίρη Πόπινς» αλλά και στην κατασκευή της Disneyland.

Η συνέχεια θα τον βρει σε ταινίες όπως «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», σε κάποια γουέστερν, αλλά και στο εμβληματικό «Μάντεψε ποιος θα 'ρθει απόψε το βράδυ» του Στάνλεϊ Κράμερ (με πρωταγωνιστή τον Σίντεϊ Πουατιέ). «Οι μεγαλύτεροι σκηνογράφοι της εποχής ήταν πάνω απ’ όλα υπάλληλοι των στούντιο. Δεν είχα καταλάβει πως αυτό το ιεραρχικό σύστημα που είχε διαμορφώσει και μένα είχε αρχίσει να πνέει τα λοίσθια» λέει σήμερα.

Η «επανάσταση» των δημιουργών απέναντι στα στούντιο θα ερχόταν λίγο αργότερα και ο Ταβουλάρις θα ήταν εκεί με τον «Νονό». Ο Ταβουλάρις «χτίζει» τη Νέα Υόρκη του 1917, αλλά και έναν βουδιστικό ναό για τη συγκλονιστική σκηνή του μονολόγου του Μπράντο που υποδύεται τον συνταγματάρχη Κουρτζ. Για αποτυπώσει πιστά την εποχή στην ταινία «Tucker», υπενθυμίζει η Monde, αφιερώνεται στη μελέτη της τεκμηρίωσης σχεδόν εμμονικά.  Ο Ταβουλάρις πίστευε ότι η πιστότητα, ακόμη και αν ήταν εφήμερη, θα βοηθούσε τους ηθοποιούς να αποδώσουν εξίσσου πιστά τον ρόλο τους.

Το «Tucker», «μια ιστορία για την αποτυχία και την ανάγκη να προσπαθείς πάντα»,  ήταν και μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες του Ντιν Ταβουλάρις. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2000 με μοναδική εξαίρεση τη «Σφαγή» του Πολάνσκι (2011). Και σήμερα που το σινεμά είναι συνώνυμο των ψηφιακών εφέ και τα σκηνικά είναι μια υπόθεση του υπολογιστή; «Σήμερα, τα πάντα είναι δυνατά» απαντά εκείνος.

Το βίντεο της γαλλικής Cinemateque για τον Ντιν Ταβουλάρις

Με σκηνές από τις θρυλικές ταινίες στις οποίες έστησε τα σκηνικά, μεταφέροντας μέσα σε δευτερόλεπτα τον θεατή σε άλλες εποχές και χρόνους, η γαλλική Cinemateque τιμά τον διάσημο σκηνογράφο Ντιν Ταβουλάρις: