- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Κριτική για την ταινία «Triangle of sadness» με τους Χάρις Ντίκινσον, Τσάρλμπι Ντιν, Ντόλι ντε Λεόν, Βίκι Μπερλίν, Γούντι Χάρελσον και σκηνοθεσίας Ρόμπερτ Έστλουντ.
Στη διάρκεια μιας πολυτελούς κρουαζιέρας αναψυχής εκτυλίσσονται διάφορα εξωφρενικά στιγμιότυπα με εφαλτήριο την απρεπή συμπεριφορά των πάμπλουτων επιβατών απέναντι στο προσωπικό του σκάφους. Ώσπου μια τρομερή θαλασσοταραχή φέρνει τα πάνω κάτω στο αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων γιοτ και τους κακομαθημένους επισκέπτες του.
Το να επιχειρείς να ερμηνεύσεις την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας πολιτικούς όρους που συνδέονται με τη μαύρη σάτιρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για έναν καλλιτέχνη. Όμως ο Ρούμπεν Έστλουντ από τη Σουηδία δεν είναι τυχαίος. Το ιδιοφυές «Τρίγωνο της θλίψης» κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικο στις Κάννες (ο δεύτερος στην καριέρα του, πέντε μόλις χρόνια μετά το «Τετράγωνο») καθώς είναι μια ανελέητη και βιτριολική αλληγορία για την πλουτοκρατία και τον κόσμο του μόντελινγκ. Η αλαζονεία και η έλλειψη ενσυναίσθησης που χαρακτηρίζουν τα δύο συγκοινωνούντα δοχεία της ιστορίας δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Δύο μόνο στιγμιότυπα δείχνουν απόλυτα την παρακμιακή, σαθρή εικόνα των πλουσίων και των όμορφων του έργου. Η πρώτη σχετίζεται με την απαίτηση της πλούσιας γηραιάς Ρωσίδας προς τη σερβιτόρα που τη διατάζει «να διασκεδάσει» και καθώς το όχι απαγορεύεται στο υπηρετικό προσωπικό, η τελευταία αναγκάζεται να πειθαρχήσει και να μπει με τα ρούχα της στο νερό. Η δεύτερη και πιο ύπουλη δείχνει πώς ένα δείπνο με καταπληκτικά εδέσματα καταλήγει σε λουτρό ακαθαρσιών που πνίγει τους πλούσιους συνδαιτυμόνες όταν η θάλασσα (ο από μηχανής θεός, σύμφωνα με όρους αρχαίας τραγωδίας) παίζει τα δικά της παιχνίδια στους υβριστές της ιστορίας. Η ρέντα του Έστλουντ που ξεκίνησε με το «Ανωτέρα βία» και απογειώθηκε με το «Τετράγωνο» εδώ δίνει τη χαριστική βολή στα μέλη μιας ελίτ των οποίων το μόνο «επίτευγμα» ήταν ότι γεννήθηκαν τυχεροί και προνομιούχοι. Το σχεδόν άγριο και οπωσδήποτε αντισυμβατικό χιούμορ του σεναρίου δεν αρκείται σε εύκολες λύσεις ή δοκιμασμένα κλισέ. Η οπτική του Έστλουντ φτάνει στα άκρα, παρουσιάζοντας μια τρομακτική πλευρά της «ανθρώπινης φαρσοκωμωδίας» με όχημα ένα νοητικό πιγκ πογκ (σαν αυτό που παίζουν ο μαρξιστής αμερικανός καπετάνιος κι ο καπιταλιστής Ρώσος ολιγάρχης στην κορυφαία και πιο σπαρταριστή ίσως σκηνή του έργου) και μια τίμια καταγραφή για τα απόνερα του καπιταλισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρώτη του σκηνοθετική δουλειά μετά το «Star Wars: The Rise of Skywalker»
Έτοιμοι για νέα συνεργασία μετά το «Queer» ο Βρετανός σταρ και ο Ιταλός σκηνοθέτης
Για την ταινία «Hurricane»
Ο Ιταλικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη και ένα ντοκιμαντέρ αφηγηματικής αρχαιολογίας στο Ελευσίς
Οι συντελεστές της φιλόδοξης παραγωγής - Πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2025
Σε μια θυελλώδη και αποφασιστική ερμηνεία, δεν διστάζει να τσαλακωθεί ολοκληρωτικά
Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους
Ασπρόμαυρο δράμα που εξιστορεί μια τρυφερή ερωτική ιστορία με πολιτικό στίγμα
Ύστερα από τον θρίαμβο της «Ευτυχίας», ο σκηνοθέτης επιχειρεί ένα ακόμη τολμηρό βήμα
O Τιμ Μίλαντ αναζητά (με όχημα μια σπάνια οικονομία) όλο το πλέγμα των συναισθηματικών δοκιμασιών και της υπόγειας έντασης που «πνίγει» τον ήρωα.
Όλα όσα είπαμε με την ηθοποιό για την ταινία «Ο Νόμος του Μέρφυ», την κωμωδία και τον κινηματογράφο
Ο κορυφαίος θεσμός της έβδομης τέχνης που αγαπούν μικροί και μεγάλοι
Οι πρόβες του «A spartan dream»
Από 28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2024, με ελεύθερη είσοδο επιστρέφει το 8ο Φεστιβάλ για την Ισότητα και στον κινηματογράφο
Στην ταινία θα εμφανιστούν επίσης οι Κόλμαν Ντομίνγκο και Έμιλι Μπλαντ
Με επίκεντρο την αστυνομία του Λος Άντζελες - Οι πρώτες πληροφορίες
Η έβδομη τέχνη μπορεί να αποτυπώσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα
Σημαντική διάκριση για τους πρωταγωνιστές του πολυαναμενόμενου «The Brutalist»
«Είναι δύσκολο να ζεις με εμφύσημα. Δυσκολεύομαι ακόμα και να πάω από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη. Είναι λες και περπατάς με μια πλαστική σακούλα γύρω από το κεφάλι σου»
Παίρνει τη σκυτάλη από τη δίχρονη παρουσία του Τζίμι Κίμελ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.