Κινηματογραφος

Φεστιβάλ Βενετίας 2022: Το κόκκινο χαλί γέμισε εικόνες του ιρανού Τζαφάρ Παναχί

O σκηνοθέτης έχει συλληφθεί από το καθεστώς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαμαρτυρία στην Βενετία
Venice 2022 © ΕPA Pool

Βενετία 2022: Το κόκκινο χαλί γέμισε εικόνες του Τζαφάρ Παναχί.

Στο κόκκινο χαλί έξω από το Palazzo Del Cinema διοργανώθηκε μια δυναμική διαμαρτυρία από τη Διεθνή Ενωση Κινηματογραφιστών σε Κίνδυνο (International Coalition Filmmakers at Risk, ICFR), ως αντίδραση για την ποινή εξαετούς φυλάκισης στον Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί.

Το αδίκημα που διέπραξε ο Τζαφάρ Παναχί ήταν η αλληλεγγύη που επέδειξε απέναντι σε άλλους κινηματογραφιστές. Στις αρχές Ιουλίου τόλμησε να ρωτήσει την Εισαγγελία για την τύχη δύο συναδέλφων του που μόλις είχαν συλληφθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να συνελήφθει και ο ίδιος αμέσως. Ένα σοκ για τον κόσμο του κινηματογράφου.

Λίγο μετά τη σύλληψη του Παναχί, το φημισμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ανακοίνωσε ότι η ταινία «Οι αρκούδες δεν υπάρχουν» θα λάμβανε μέρος στο φετινό διαγωνισμό για το Χρυσό Λιοντάρι στέλνοντας έτσι ένα πολιτικό μήνυμα. Όπως όλα τα πρόσφατα έργα του Παναχί, έτσι και αυτή η ταινία γυρίστηκε κρυφά μια και έχει απαγορευθεί στο σκηνοθέτη να εργαστεί στην πατρίδα του.

Στο φεστιβάλ πήραν μέρος άλλες τρεις ιρανικές ταινίες: «Πέρα από το τείχος» του Βαχίντ Τζαλιλβάντ, «Χωρίς εκείνη» του Αριάν Βαζιρνταφτάρι, «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» του Χουμάν Σεϊέντι.

Ο Βαχίντ Τζαλιλβάντ παίρνει επίσης μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα για τον Χρυσό Λιοντάρι ανταγωνιζόμενος την ταινία του Παναχί. Το 2017 τιμήθηκε για την ταινία του «No Date, No Signature» στην κατηγορία Horizons ως καλύτερος σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Ναβίντ Μοχαμαντζαντέχ τιμήθηκε ως καλύτερος ηθοποιός. Η νέα του ταινία «Πέρα από το τείχος» αφορά έναν τυφλό άνδρα, ο οποίος χάνει τις ισορροπίες του όταν μια γυναίκα πρόσφυγας μπαίνει στον κόσμο του.

Οι άλλες δύο ιρανικές ταινίες διαγωνίζονται στην κατηγορία Horizons του φεστιβάλ. Η δραματική ταινία «Χωρίς εκείνη» σε σκηνοθεσία Αριάν Βαζιρνταφτάρι, είναι για την Ρόγια, μια γυναίκα που θέλει να φύγει από το Ιράν και γνωρίζει μια νεαρή γυναίκα που φαίνεται να έχει χάσει τη μνήμη της. Η Ρόγια την παίρνει μαζί της και τη συστήνει στους φίλους και την οικογένειά της χωρίς όμως να γνωρίζει ότι η γυναίκα έχει έρθει για να πάρει την ταυτότητά της. Τέλος, η πλοκή της ταινίας του Χουμάν Σεϊέντι «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» κρατήθηκε άκρως μυστική μέχρι την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.