Κινηματογραφος

Πόσες υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει η Μέριλ Στριπ;

Όταν η αγαπημένη ηθοποιός όλου του κόσμου έπαιξε την πιο μισητή πολιτικό

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: “The Iron Lady” της Φιλίντα Λόιντ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Είναι γνωστό πως η Μέριλ Στριπ είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην ιστορία του θεσμού (21 στο σύνολο), με δεύτερο (κι αυτή είναι ίσως η μόνη φράση που αυτή η λέξη μπορεί να μπει μαζί με το όνομά του) τον Τζακ Νίκολσον, με 12 υποψηφιότητες. Μια Ακαδημία, η οποία σήμερα γίνεται 95 ετών, κι ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κατά καιρούς δεν συμφωνούν καθόλου με τις επιλογές της στα βραβεία (και γιατί να το κρύψουμε και αυτή εδώ η στήλη), ελάχιστοι είναι οι εμπλεκόμενοι στην κινηματογραφική βιομηχανία, που αδιαφόρησαν μπροστά στο Όσκαρ, καθώς όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν τη βαρύτητα της επιβράβευσης από τους συναδέλφους τους.

Στις 11 Μαΐου του 1927 λοιπόν, συγκροτείται για πρώτη φορά η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών με πρωτοβουλία του Λούις Μπ. Μάγιερ, η οποία δίνει τα πρώτα της βραβεία, δύο χρόνια αργότερα στο ξενοδοχείο Roosevelt, στο Χόλιγουντ. Μπορεί η Μέριλ Στριπ να ανήκει στην εξάδα των ηθοποιών που έχουν τρία Όσκαρ στην κατοχή τους, το πλήθος των υποψηφιοτήτων της ωστόσο έχει γίνει ήδη αιτία για πειρακτικά λογοπαίγνια, με καλή διάθεση (σχεδόν πάντα). Σήμερα βλέπουμε την ταινία που της χάρισε το πιο πρόσφατο αγαλματίδιο στη συλλογή της. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Η Σιδηρά Κυρία», της Φιλίντα Λόιντ. Βιογραφική απόδοση της ζωής και πολιτικής καριέρας της πρωθυπουργού με τη μεγαλύτερη διάρκεια και φυσικά της πρώτης γυναίκας στο αξίωμα του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάργκαρετ Θάτσερ, με τη μέθοδο του φλας μπακ.

Τί κι αν η το θέμα της ταινίας είναι τα έργα και οι ημέρες μιας ακραία συντηρητικής πολιτικού, η οποία έχει εγείρει ευρέως το αίσθημα της δυσαρέσκειας και της αντιπάθειας από τους συμπολίτες της. Τί κι αν αυτή εδώ δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια, κοντά στις καλύτερες ερμηνείες της αγαπημένης ηθοποιού όλου του κόσμου. Τί κι αν όταν η βαθιά διχαστική Βαρόνη Μάργκαρετ Θάτσερ πέθανε, το twitter (ναι υπήρχε) είχε γεμίσει tweets όπως: "Ding dong, the Witch is dead", και άλλα τέτοια καθόλου κομψά και πολιτισμένα πράγματα, ενώ οι μισοί Βρετανοί πίστευαν πως έκανε καλό στη χώρα. Το Όσκαρ απονεμήθηκε από την Ακαδημία, στην στρογγυλεμένη και όχι πολύ σίγουρη απεικόνιση μιας σκληρής, αδιάλλακτης μα και αποτελεσματικής πρωθυπουργού, γνωστής για την σχεδόν απάνθρωπη στάση της απέναντι στις εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη διάρκεια της θητείας της και χαρακτηριστική εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού της σχολής του Σικάγο. Έτσι είναι η Ακαδημία, σαν τη Θάτσερ. Διχαστική, αμφιλεγόμενη και πολυετής.

Η ταινία «Η Σιδηρά Κυρία» είναι διαθέσιμη στα Apple TV+ και Google Play Movies.

Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady)

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, 2011, Έγχρωμη

Δράμα / Βιογραφική, 105’

Σκηνοθεσία: Φιλίντα Λόιντ

Σενάριο: Έιμπι Μόργκαν

Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Άντονι Χεντ, Χάρι Λόιντ, Ρίτσαρντ Γκραντ