Κινηματογραφος

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος για τρία βράδια στην Ταινιοθήκη

Η ταινία ακολουθεί το παγκόσμιο ταξίδι του διακεκριμένου σκηνοθέτη από το χωριό Μακρύγιαλος, όπου γεννήθηκε, στο Berliner Ensemble, στη Ρωσία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στο Θέατρο Άττις αλλά και στους Δελφούς

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΔΙΟΝΥΣΟΣ, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΕΪΛΕΡ. DIONYSOS, THE RETURN - GREEK TRAILER

Διόνυσος, η επιστροφή: η ταινία του Σπύρου Τσιφτσή για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ήταν το 1986 όταν ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συγκλόνισε το θεατρικό τοπίο με τη ριζοσπαστικά πρωτοποριακή παράσταση των Βακχών. Η τεράστια επιτυχία της παράστασης σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το σκηνικό ιδίωμά του και η μέθοδος που δημιουργήθηκε οδήγησαν στη δημιουργία του θεάτρου Άττις. Ο Διόνυσος, ο θεός της καταστροφής και της αναγέννησης, ήταν πάντα η μεγάλη έμπνευση για τον σκηνοθέτη.

"Διόνυσος, η επιστροφή"
"Διόνυσος, η επιστροφή", το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τσιφτσή για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 2000 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο (από το Πεκίνο και την Ταϊβάν έως τη Νέα Υόρκη και την Κολομβία) σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ θεάτρου και με συνεχείς προσκλήσεις και συνεργασίες στην Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, ο Τερζόπουλος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, διακεκριμένο μέλος της πρωτοπορίας στο παγκόσμιο θέατρο.

Για τον Ιάπωνα διάσημο avant-garde σκηνοθέτη, συγγραφέα και φιλόσοφο Ταντάσι Σουζούκι «η δουλειά του έδωσε έκφραση στην ουσία της τραγωδίας με έναν πρωτότυπο και σύγχρονο τρόπο. Γι’ αυτό το έργο του και οι ιδέες που το διέπουν πρέπει να παραδοθούν και στις επόμενες γενιές», ενώ σύμφωνα με τον Χάινερ Μύλλερ: «Στο θέατρο του Τερζόπουλου ο μύθος δεν είναι παραμύθι, αλλά συμπυκνωμένη εμπειρία, η διαδικασία της πρόβας δεν είναι εκτέλεση μιας δραματουργικής θεώρησης, αλλά μια περιπέτεια σ’ ένα ταξίδι στο τοπίο της μνήμης, μια αναζήτηση των χαμένων κλειδιών της ενότητας του σώματος με τον λόγο, της λέξης ως φυσική οντότητα.»

Την εξέχουσα πορεία του καταξιωμένου σκηνοθέτη, από το χωριό Μακρύγιαλος όπου γεννήθηκε –ο τέταρτος γιος ενός Έλληνα μετανάστη από τη Μαύρη Θάλασσα–, στο Berliner Ensemble στο Βερολίνο, στη Ρωσία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη θεατρική του βάση στην Αθήνα, και τέλος, στους Δελφούς, όπου ξεκίνησαν όλα πριν από 35 χρόνια παρακολουθεί  το ντοκιμαντέρ «Διόνυσος, η επιστροφή» του Σπύρου Τσιφτσή που προβάλλεται στις 11-13 Απριλίου στις 19:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η ταινία έχει διακριθεί στο Φεστιβάλ on Art στην Πολωνία (δεύτερη καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους), στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας (3o βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μεγάλου μήκους, Βραβείο μοντάζ) και στο World Film Carnival στη Σιγκαπούρη (βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος) ενώ έχει συμμετάσχει σε φιλμικά ραντεβού ανά τον κόσμο, όπως το Berlin International Art Film Festival στη Γερμανία, στα γαλλικά φεστιβάλ L’Europe autour de l’Europe και GrecDoc, στο Melbourne Lift off  Film Festival στην Αυστραλία, στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πεκίνου, στο Boston Independent Film Awards στις ΗΠΑ, στο Sierra International Film Weekend στη Βολιβία, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest.

Διόνυσος, η επιστροφή: Βιογραφικό σημείωμα του σκηνοθέτη Σπύρου Τσιφτσή

Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1959 και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Mάρκετινγκ στο New Hampshire και το Arkansas. Από τον Μάιο του 1988 εργάζεται στον οπτικοακουστικό χώρο, ενώ την περίοδο 2007-2010 δίδαξε σκηνοθεσία σε ιδιωτικό ίδρυμα στην Αθήνα. Από τον Σεπτέμβριο του 2001 έως τον Ιούλιο του 2008 ήταν υπεύθυνος για τις κινηματογραφικές παράγωγες, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ των διαφημιστικών, κοινωνικών μηνυμάτων, εκπαιδευτικών, corporate video και των βίντεο-εκθεμάτων στις εκθέσεις του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού, με  σημαντική συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του Ιδρύματος.

Ως σκηνοθέτης και υπεύθυνος μοντάζ έχει συνεργαστεί με τις σειρές ντοκιμαντέρ ΠαρασκήνιοΦωτόσφαιρα, Ίχνη Ψυχής – Αφηγήσεις Ζωής, με τις σειρές για το βιβλίο Βιβλία στο Κουτί και Σελίδες με Θέα, με τα πολιτιστικά μαγκαζίνο Καλλίπολις, Aτζέντα, Ψηφιδωτό και Χρώματα, ενώ έχει κάνει την παραγωγή, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ στις σειρές Ισορροπώντας στις Ράγες και Νυχτερινό Ωράριο για την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ. Παράλληλα έχει κάνει την παραγωγή, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ σε ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και βίντεο-εκθέματα. Στη φιλμογραφία του συμπεριλαμβάνονται οι ταινίες: «Σ. Παπαδημητρίου: Η αναπνοή του αυτοσχεδιαστή» (2011), «Αυτοί που τόλμησαν: Γ. Κοτζιάς» (2017), «Αυτοί που τόλμησαν: Ν. Καζαντζάκης» (2017) και «Διόνυσος, η επιστροφή» (2020). Οι ταινίες του έχουν διαγωνιστεί και βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ.                                                                  

Η ταυτότητα της ταινίας «Διόνυσος, η επιστροφή» για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σπύρος Τσιφτσής 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης, Σπύρος Τσιφτσής
Ήχος: Απόστολος Ντασκαγιάννης, Σπύρος Τσιφτσής
Μοντάζ:  Σπύρος Τσιφτσής
Μουσική: Μιχάλης Τσιφτσής
Επεξεργασία ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης 
Παραγωγός: Μαρία Γεντέκου
Συμπαραγωγοί: Hande Zerkin, Σπύρος Τσιφτσής, EKK
Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου,  Portolanos Films, Moveit Film & Σπύρος Τσιφτσής

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους

Ο Ντέιβιντ Λιντς ανακοίνωσε ανησυχητικά νέα για την υγεία του λόγω του καπνίσματος
Ο Ντέιβιντ Λιντς ανακοίνωσε ανησυχητικά νέα για την υγεία του λόγω του καπνίσματος

«Είναι δύσκολο να ζεις με εμφύσημα. Δυσκολεύομαι ακόμα και να πάω από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη. Είναι λες και περπατάς με μια πλαστική σακούλα γύρω από το κεφάλι σου»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.