Προβολή κορεάτικης ταινίας στην Κίνα μετά από 6 χρόνια
Ένα πρώτο βήμα ώστε να λυθούν τα ζητήματα των δύο χωρών
Η ταινία «Oh! My Gran» θα αποτελέσει την πρώτη κορεάτικη ταινία που θα προβληθεί στην Κίνα μετά από 6 χρόνια.
Η Κίνα έρχεται πολύ συχνά στο επίκεντρο της κουβέντας σε ό,τι έχει να κάνει τη λογοκρισία και την ελευθερία του λόγου. Τελευταίο περιστατικό που έστρεψε πάνω της τα βέλη της παγκόσμιας κοινής γνώμης ήταν η εξαφάνιση της Πενγκ Σουάι μετά την αποκάλυψη της πως έπεσε θύμα βιασμού από ένα μέλος της πρώην κυβέρνησης. Οι νόμοι στη χώρα φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο εύκολο για τα κυβερνητικά στελέχη να λογοκρίνουν οτιδήποτε θελήσουν. Στον απόηχο όλων αυτών σίγουρά προκαλεί έκπληξη η είδηση ότι θα προβληθεί στην Κίνα η ταινία «Oh! My Gran», που θα αποτελέσει την πρώτη κορεάτικη παραγωγή που θα παιχτεί στους κινέζικους κινηματογράφους μετά από έξι χρόνια.
Τα πολιτικά πρόσωπα της Κίνας εντείνουν τις προσπάθειες, ώστε να λογοκρίνουν τα πράγματα που θεωρούν ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Πρόσφατα θεσπίστηκαν νόμοι που αφορούν την ελευθερία του λόγου και του τύπου ακόμη και στο Χονγκ Κονγκ. Τα πράγματα στις τέχνες και τον κινηματογράφο δεν γινόταν να διαφέρουν πολύ από την τρέχουσα κατάσταση. «Πράξεις και δράσεις που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας πρέπει να λογοκρίνονται. Το Εθνικό Συμβούλιο εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά και επεμβαίνει, αν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο» ανέφερε σε δηλώσεις του πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Οικονομίας του Χονγκ Κονγκ, Έντουαρντ Γιάου.
Το «Oh! My Gran» είναι μία κωμωδία κορεάτικης παραγωγής και σίγουρα απέχει πολύ από το να απειλήσει την εθνική ασφάλεια της χώρας ή να οξύνει τις πολιτικές αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Η προβολή ταινιών από την Κορέα στην Κίνα δεν ήταν κάτι δεδομένο, καθώς η τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο ήταν το 2015. Το «The Assassination» ήταν η τελευταία ταινία που κατάφερε να φτάσει στις αίθουσες των κινέζικων κινηματογράφων, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι και οι καλύτερες. Η συγκεκριμένη κορεάτικη παραγωγή μάλιστα αποτελεί και την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών από αυτές που προβλήθηκαν στην Κίνα με 6.73 εκατομμύρια δολάρια.
Η υπόθεση του «Oh! My Gran» έχει να κάνει με ένα ατύχημα hit n' run με θύμα τη Μπο Μι και μοναδικό μάρτυρα τη γιαγιά της, η οποία πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Σε - Κίο Γιουνγκ βρίσκεται στη σκηνοθεσία και οι Τζέον - Μπάε Σου, Χεόν - Μπε Ντονγκ και Λι Χι - Ζουν απαρτίζουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η πρεμιέρα της στην Κορέα έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020, κάνοντας έναν τζίρο 2.541,300 δολλαρίων. Στην Κίνα θα ξεκινήσει να παίζεται στις 3 Δεκεμβρίου.
Το νέο σίγουρα χαροποίησε όλους τους fans της κορεάτικης κουλτούρας που μένουν στην Κίνα. Η μόνη πρόσβαση που μπορεί να έχει κάποιος σε αυτό το υλικό είναι μέσω ανεπίσημων ιστοσελίδων, τις οποίες δεν ελέγχει η κυβέρνηση. Οι χρήστες του διαδικτύου κατακλύζουν το διαδικτύο με σχόλια που εμπεριέχουν το hashtag #KoreanFilmsReleasedintheMainlandAfter6Years. Παράλληλα πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για το αν αυτό είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να αρθούν μερικοί περιορισμοί στην κινεζική νομοθεσία για ό,τι έχει να κάνει με την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη έκφραση. Σίγουρα όμως αποτελεί μια καλή ευκαιρία στο να εξομαλυνθούν οι κακές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Κορεά.
Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει βέβαια την απαγόρευση της ταινίας «Taiwan Equals Love», ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στους γκέι γάμους στην Ταιβάν. Μαζί είχαν λογοκριθεί και οι πολιτικές ταινίες «Inside The Red Brick Wall» και «Where The Wild Wind Blows».
Η προβολή του «Oh! My Gran» στην Κίνα είναι μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με την άρση περιορισμών της ελευθερίας έκφρασης στην τέχνη. Όλοι ελπίζουν να αποτελέσει την άρχη, ώστε να συμβαίνει όλο και συχνότερα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θέλουμε να διευρύνουμε τις δημιουργικές προοπτικές του χώρου», δήλωσε η σύζυγος του ηθοποιού
Όλα όσα είπαμε με την ηθοποιό για την ταινία «Ο Νόμος του Μέρφυ», την κωμωδία και τον κινηματογράφο
Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
Η Κοραλί Φαρζά δεν ήταν η μόνη που αντέδρασε - Ο Στιβ ΜακΚουίν έκανε το ίδιο
Το «Ψωμί και τριαντάφυλλα» σε παραγωγή της διάσημης ηθοποιού ρίχνει φως στο φυλετικό πογκρόμ στο Αφγανιστάν
Μετά το Inside Out 2, η Pixar μας προσφέρει ένα ταξίδι στα αστέρια
Οι πρώτες αντιδράσεις για το «A Complete Unknown» - Πρεμιέρα στις 25 Δεκεμβρίου
Πρώτη του σκηνοθετική δουλειά μετά το «Star Wars: The Rise of Skywalker»
Έτοιμοι για νέα συνεργασία μετά το «Queer» ο Βρετανός σταρ και ο Ιταλός σκηνοθέτης
Για την ταινία «Hurricane»
Ο Ιταλικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη και ένα ντοκιμαντέρ αφηγηματικής αρχαιολογίας στο Ελευσίς
Οι συντελεστές της φιλόδοξης παραγωγής - Πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2025
Σε μια θυελλώδη και αποφασιστική ερμηνεία, δεν διστάζει να τσαλακωθεί ολοκληρωτικά
Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους
Ασπρόμαυρο δράμα που εξιστορεί μια τρυφερή ερωτική ιστορία με πολιτικό στίγμα
Ύστερα από τον θρίαμβο της «Ευτυχίας», ο σκηνοθέτης επιχειρεί ένα ακόμη τολμηρό βήμα
O Τιμ Μίλαντ αναζητά (με όχημα μια σπάνια οικονομία) όλο το πλέγμα των συναισθηματικών δοκιμασιών και της υπόγειας έντασης που «πνίγει» τον ήρωα.
Ο κορυφαίος θεσμός της έβδομης τέχνης που αγαπούν μικροί και μεγάλοι
Οι πρόβες του «A spartan dream»
Από 28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2024, με ελεύθερη είσοδο επιστρέφει το 8ο Φεστιβάλ για την Ισότητα και στον κινηματογράφο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.