Κινηματογραφος

ΗΠΑ: 96,5% χολιγουντιανές ταινίες

Τα τελευταία πέντε χρόνια, μόνο 30 ξένες ταινίες είχαν εισπράξεις πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια

Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωπαϊκός, ασιατικός, λατινοαμερικάνικος και κινέζικος κινηματογράφος: Οι εγχώριες και εξωτερικές παραγωγές και οι ταινίες που προβάλλονται περισσότερο.

Αν και στα φεστιβάλ και στις μικρές αίθουσες τέχνης στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και στο Σαν Φρανσίσκο προβάλλονται πολλές ευρωπαϊκές, ασιατικές και λατινοαμερικανικές ταινίες –κυρίως από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα– το ευρύ κοινό βλέπει το πολύ μια ξένη ταινία στη διάρκεια της ζωής του. Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τις 852 ταινίες που προβλήθηκαν στις αίθουσες, μόνο 30 ξένες συνάντησαν το κοινό τους: γενικά, στις ΗΠΑ, το μερίδιο των ξένων ταινιών αντιπροσωπεύει το 0,2% των εισόδων. Μεταξύ των μικρών ξένων επιτυχιών ήταν το ινδικό «Shershaah», το μεξικανικό «Las tres muertes de Marisela Escobedo», το πολυβραβευμένο νοτιοκορεατικό Parasite και το επίσης νοτιοκορεατικό «Beoning».

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στην κινεζική αγορά στην οποία 52 από τις 100 ταινίες είναι κινεζικές: βάσει συγκεκριμένων διατάξεων οι ξένες ταινίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50%. Ανάμεσα στις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες στην Κίνα ήταν τα τελευταία χρόνια οι αμερικανικές υπερπαραγωγές «Αvengers: Endgame» (με εισπράξεις πάνω από 4,5 δισ.), «The Fate of the Furious», «Furious 7» και «Aquaman». Το μεγάλο ρεύμα των εισαγωγών είχε περάσει σε νέα φάση με το «Avatar» το 2010.

Όσο για τη Βρετανία, η εγχώρια παραγωγή αντιπροσωπεύει το 7% των ταινιών που προβάλλονται, με το 90% περίπου να είναι χολιγουντιανής προελεύσεως. Στη Γαλλία το μερίδιο των εγχώριων ταινιών κυμαίνεται γύρω στο 37% και αντιπροσωπεύει το 27% των εισπράξεων. H Γαλλία έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι παράγει μεγάλες εγχώριες επιτυχίες που σπάνε τα ταμεία, μολονότι παραμένει μεγάλος εισαγωγέας ξένων ταινιών από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών χωρών. Εξάλλου χρηματοδοτεί συμπαραγωγές με το Ιράν, τον Λίβανο, την Αλγερία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ιταλία το ποσοστό των εγχώριων παραγωγών είναι περίπου 31%, στη Δανία 30% και στη Γερμανία 26%.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ταινιών παραμένει το Bollywood που παράγει 1.000 ταινίες ετησίως, αλλά στις ΗΠΑ ευνοούνται οι ξένες ταινίες που έχουν γυριστεί στα αγγλικά ή στα ισπανικά. Για παράδειγμα, το ελληνικό «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου κατάφερε να περάσει το όριο των 5 εκατομμυρίων δολαρίων και να σημειώσει εισπράξεις 8.770.374 μολονότι δεν ήταν ταινία με χολιγουντιανή φόρμουλα.