Κινηματογραφος

Animasyros & Φεστιβάλ Δράμας με κοινό αφιέρωμα στην Ελευθερία

Για πρώτη φορά οι δύο θεσμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους ενώ εγκαινιάζεται ένα νέο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Animation στη Δράμα

Αλεξάνδρα Σκαράκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιάννης Σακαρίδης και ο Βασίλης Καραμητσάνης μιλούν για το κοινό αφιέρωμα των Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας & Animasyros στην Ελευθερία

Ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο μήνας γιορτής για το σινεμά, καθώς στην Ελλάδα διοργανώνονται περισσότερα από ένα φεστιβάλ που τιμούν την έβδομη τέχνη. Δύο από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς που αναδεικνύουν νέους δημιουργούς, τάσεις και βραβεύουν το σινεμά κυρίως εντός αλλά και εκτός συνόρων είναι το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.

Φέτος, οι δύο αυτές διοργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά για να παρουσιάσουν στο κοινό ένα αφιέρωμα στην Ελευθερία, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μέρος του φετινού αφιερώματος του Animasyros θα παρουσιαστεί πρώτα στη Δράμα και στη συνέχεια στη Σύρο.

Για την 44η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ της Δράμας εγκαινιάζει ένα νέο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Animation, του οποίου πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης, ενώ αντίστοιχα πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής της 14ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, θα είναι ο βραβευμένος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννης Σακαρίδης. «Για πρώτη φορά θα ζήσουμε ο ένας το φεστιβάλ του άλλου. Υπεύθυνος προγράμματος του τμήματος και συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο φεστιβάλ είναι ο Σπύρος Σιάκας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Γραφιστικής Οπτικής Επικοινωνίας με εξειδίκευση στον τομέα animation. Προσωπικά πιστεύω ότι τα φεστιβάλ πρέπει να συνεργάζονται, να μην είναι ανταγωνιστικά γιατί είναι πολιτιστικά γεγονότα», μας λέει ο Γιάννης Σακαρίδης.

Η ταινία «My Favourite War» σε σκηνοθεσία Ilze Burkovska Jacobsen

Πώς προέκυψε όμως η συνεργασία μεταξύ των δύο φεστιβάλ; «Καταρχήν Παρακολουθώ το Animasyros τα τελευταία χρόνια και το σέβομαι, ενώ παράλληλα, από τη στιγμή που ανέλαβα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Δράμας, είχα την επιθυμία να κάνουμε ένα ξεχωριστό Διεθνές Τμήμα Animation. Αυτό γιατί ήδη συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με ένα από τα καλύτερα τμήματα Μέσων, επίσης γιατί είναι μεγάλη η αγάπη και προσωπική μου επιθυμία για το κινούμενο σχέδιο καθώς και για το γεγονός ότι πέρυσι δεν εντάχθηκαν στο Διεθνές Διαγωνιστικό αρκετές ταινίες animation. Όμως, θέλοντας να μην είναι ανταγωνιστικό το διαγωνιστικό αυτό τμήμα, κάλεσα την ομάδα του Animasyros και τους είπα ότι θα διοργανώσουμε αυτό το τμήμα και επιθυμούμε μια γενική συνεργασία. Η ανταπόκριση ήταν περισσότερο από αναμενόμενα ένθερμη και από εκείνη τη στιγμή, υπάρχει μια συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι πολύ που θα συμμετάσχω σε αυτό το φεστιβάλ», εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης, συμπληρώνει: «Είναι μια ευχάριστη εξέλιξη που κι εμείς δεν περιμέναμε και χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν υπήρξε η πρώτη επικοινωνία με τον καινούργιο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας, τον οποίο γνωρίζαμε από πριν αλλά δεν είχαμε σκεφτεί τη συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας. Μου προτάθηκε λοιπόν, για να ενισχυθεί ο τομέας του animation, να συμμετάσχω ως μέλος της κριτικής επιτροπής στη Δράμα για τον νεοσύστατο τομέα Διεθνούς animation, και επίσης να κάνουμε το κοινό αφιέρωμα στην Ελευθερία». Και τονίζει: «Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι οργανωμένο εξαιρετικά, υιοθετώντας όλες τις πρακτικές προεπιλογής που έχουν τα μεγάλα φεστιβάλ αυτής της κλάσης. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ μας στη Σύρο θα είναι φυσικά ο Γιάννης Σακαρίδης και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό, είναι μεγάλη μας τιμή να συνεργάζεται μαζί μας ο κορυφαίος θεσμός στη χώρα για τις μικρού μήκους ταινίες κι ελπίζουμε να επιτύχει η όλη προσπάθεια».

Αφιέρωμα Ελευθερία

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του αφιερώματος με θέμα την Ελευθερία είναι πλούσιο περιλαμβάνοντας μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες που έχουν προβληθεί σε διεθνή βραβεία και τα μεγαλύτερα φεστιβάλ animation του κόσμου. Το αφιέρωμα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, από την Κίνα και τη Χιλή μέχρι την Τουρκία, φέρνοντας στη μεγάλη οθόνη των δυο Φεστιβάλ ταινίες πολυβραβευμένες, υποψήφιες για Όσκαρ, που αντλούν έμπνευση από  θεματικές που προσεγγίζουν την έννοια της ελευθερίας σε φυσικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο: από τη φυλάκιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, την πολιτική ελευθερία σε απολυταρχικά καθεστώτα, την αστυνομική καταστολή έως την κοινωνική επανάσταση, τον αγώνα για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, την αναπαραγωγική ελευθερία, ακόμη και την ελευθερία των ζώων, την ανεξαρτητοποίηση από την οικογένεια, αλλά και την απελευθέρωση από την ίδια μας την αδράνεια.

Αυτή η θεματική υπήρξε και η αφορμή για την στρατηγική συνεργασία των δύο θεσμών. «Φέτος στο Animasyros έχουμε αρκετά μεγάλη δόση Ελληνικής Επανάστασης. Πρώτον γιατί το πιστεύουμε ως δημιουργική ομάδα και δεύτερον γιατί η Ερμούπολη είναι καίριο σημείο δημιουργίας της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας που ξεκίνησε ακριβώς με την Επανάσταση. Η Ερμούπολη φτιάχτηκε από πρόσφυγες που έφυγαν από τη Χίο, μετά τη σφαγή της Χίου. Οπότε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, είναι στο DNA αυτής της πόλης, άρα και του φεστιβάλ, δράσεις που συνδέονται με την ιστορία της. Έτσι λοιπόν το αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες από όλο τον κόσμο που πραγματεύονται την Ελευθερία, όχι βεβαίως μόνο με τον εθνικοαπελευθερωτικό της τρόπο ή με την εθνικοαπελευθερωτική της προσδοκία, αλλά πραγματεύονται την Ελευθερία και ευρύτερα: η ερωτική, ελευθερία, η ελληνική ελευθερία, τα όρια της ελευθερίας. Με έναν τρόπο λοιπόν που μοναδικά το παγκόσμιο animation μπορεί να υποστηρίξει, πρώτα στη Δράμα και μετά στη Σύρο από κοινού με το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζουμε αυτό το αφιέρωμα που ελπίζουμε να αρέσει, αν όχι και να εκπλήξει τους θεατές μας», λέει ο Βασίλης Καραμητσάνης. 

Στο πλαίσιο της θεματικής, ταινία έναρξης του φετινού Animasyros είναι το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ animation «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη» σε σκηνοθεσία Χαράλαμπου Μαργαρίτη και σενάριο Βασίλη Καραμητσάνη. «Είναι η πρώτη animated ντοκιμαντέρ ταινία που κάναμε ως παραγωγοί, δεν διαγωνίζεται και πραγματεύεται για λίγο πάνω από ένα δεκάλεπτο όλη την ιστορία της Ερμούπολης, από τη σύστασή της περί το 1822 μέχρι το σήμερα. Η πρώτη προβολή θα γίνει στο θέατρο Απόλλων», αναφέρει ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων. «Έχουμε πέντε εργαστήρια, από τον μειωμένο αριθμό πέρυσι βρεθήκαμε ξανά σε αυτά τα πέντε ενσωματώνοντας όχι μόνο παιδιά σχολικής ηλικίας αλλά και άτομα με αναπηρίες όπως και τους αγαπημένους μας ηλικιωμένους από τα ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου Ερμούπολης που πέρυσι για λόγους προστασίας από την πανδημία, τους είχαμε αποκλείσει. Όλα αυτά τα εργαστήρια, κάπως διατρέχονται από στοιχεία που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση 200 χρόνια πριν. Τελούμε υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδας 2021. Θα έχουμε μια σειρά από εκπλήξεις που νομίζω ότι ο κόσμος θα βρει ενδιαφέρουσες και με ένα τρόπο συνδέονται με αυτό το σημαντικό ιωβηλαίο».

Όσο για το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, το Animasyros που φέτος διεξάγεται από τις 22-26 Σεπτεμβρίου, εμπλουτίζεται, περιλαμβάνει 7 διαγωνιστικά τμήματα, ενώ απονέμονται και αντίστοιχα βραβεία. Αυτά είναι: το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, το Διαγωνιστικό τμήμα τηλεοπτικών και κατά παραγγελία ταινιών, το Φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα, το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους/Βραβείο Κοινού, το βραβείο για την καλύτερη ελληνόφωνη ταινία που απονέμεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ήδη από το 2016, το διαγωνιστικό τμήμα K.ID.S που περιλαμβάνει ταινίες για το κοινό των κινουμένων σχεδίων που θα απονείμει και τα βραβεία και επίσης το διαγωνιστικό τμήμα Animapride με ταινίες LGBTQI+ θεματικής.

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, το φεστιβάλ θα γίνει με phygital – υβριδική μορφή. Δηλαδή με δια ζώσης προβολές σε κλειστούς χώρους και στο θέατρο Απόλλων, με την τήρηση όλων των προδιαγραφών των υγειονομικών μέτρων, αλλά και στο διαδίκτυο σε ειδική πλατφόρμα στην οποία η πρόσβαση θα είναι πολύ εύκολη από τον ιστότοπο του Animasyros. «Μέσα σε δύσκολους καιρούς για τον πολιτισμό και ειδικά για τον οπτικοακουστικό κλάδο και μάλιστα για τα φεστιβάλ, προσπαθούμε να βρούμε τον καινούργιο βηματισμό ο οποίος περιλαμβάνει και την ψηφιακή διάσταση», εξηγεί ο πρόεδρος.

The Pleasure of Killing Bugs

Το παρόν και μέλλον της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους

Το Φεστιβάλ Δράμας που φέτος διεξάγεται σε υβριδική μορφή (δια ζώσης και στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει, για δύο εβδομάδες) από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει πολλά φιλμ νέων δημιουργών. Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, «οι φετινές ταινίες είναι ακόμα καλύτερες, υπάρχει ένας πλουραλισμός όσον αφορά τη θεματολογία».

Είναι γεγονός ότι εδώ και μια δεκαετία, η ελληνική ταινία μικρού μήκους παρουσιάζει άνοδο ως προς τις παραγωγές και τις νέες φωνές στον χώρο. Και φυσικά κατακτά τα μεγάλα φεστιβάλ και κερδίζει σημαντικά βραβεία. «Αυτό είναι κάτι που εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε, να προχωρήσουμε, να δώσουμε σε νέες γενιές μικρομηκάδων τη σκυτάλη αυτής της χρυσής εποχής της μικρούς μήκους. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να τις προωθήσουμε και στο εξωτερικό δημιουργώντας μια πλατφόρμα η οποία θα δουλεύει όλο το χρόνο και φέρνοντας ανθρώπους στην Ελλάδα είτε διαδικτυακά, είτε με επίσκεψη στο Φεστιβάλ της Δράμας, να διδάξουν, να γίνει network με παραγωγούς, casting directors κλπ», λέει ο Γιάννης Σακαρίδης.

Όσον αφορά το μέλλον, μας λέει ότι δεν το γνωρίζει. «Αυτό που βλέπω τώρα είναι εξαιρετικές ταινίες οι οποίες ξεπερνούν τις προηγούμενες. Θέλει μεγάλη ενίσχυση και από το κράτος και από τους παραγωγούς οι οποίοι έτσι κι αλλιώς πλέον κάνουν μικρού μήκους ταινίες κι έχουν βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό τον τομέα. Δηλαδή, παραγωγοί οι οποίοι εξασκήθηκαν και έκαναν μεγάλου μήκους ταινίες με σημαντικούς σκηνοθέτες που τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει ταινίες μικρού μήκους και αυτή η διαφορά φαίνεται και στις παρουσίες στα φεστιβάλ και στις ταινίες».

Apallou - Nicos Avgoustidis


Info44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Κινηματογράφος Ολύμπια και Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στο Drive-in Cinema, καφέ – πολυχώρος Ελευθερία και διαδικτυακά. Η είσοδος στις κλειστές αίθουσες θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο. Μην ξεχάσετε να κατεβάσετε την καινούργια έκδοση της εφαρμογής της ιστοσελίδας μας για κινητά και tablets android. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε στη σελίδα
12-18/9/2021 στη Δράμα και διαδικτυακά
14ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Υπό την Αιγίδα Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Συνδιοργανωτές Δήμος Σύρου - Ερμούπολης

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Πάγιος Υποστηρικτής Εκπαιδευτικών Δράσεων Animasyros ΕΚΟΜΕ. Υποστηρικτές Βουλή των Ελλήνων Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA | Creative Europe MEDIA Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ινστιτούτο Θερβάντες Τσεχικό Κέντρο Αθηνών Πρεσβεία Ιρλανδίας Πρεσβεία Πορτογαλίας Πρεσβεία Λετονίας Πρεσβεία Ρουμανίας
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα
22-26/9, στη Σύρο και διαδικτυακά