Κινηματογραφος

Το «Λεωφορείον ο Πόθος» σταμάτησε στη ζέστη της Νέας Ορλεάνης

Ο ζωώδης ερωτισμός του Μάρλον Μπράντο κλέβει πάντα την παράσταση από τη αιθέρια Βίβιαν Λι

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι Να Δω Σήμερα: Λεοφωρείο ο Πόθος- Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Μάρλον Μπράντο και Βίβιαν Λι © FilmPublicityArchive / United Archives via Getty Images

Τι Να Δω Σήμερα: "A Streetcar Named Desire" του Ελία Καζάν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Υπάρχουν κάποιες ταινίες που η σκέψη τους αμέσως θυμίζει καλοκαίρι και υψηλές θερμοκρασίες. Στην αυγή του δεύτερου κύματος καύσωνα που μόλις ξεκίνησε μέσα στον ίδιο μήνα σχεδόν, βλέπουμε μια ταινία της οποίας και μόνο ο τίτλος θυμίζει το αποπνικτικό καλοκαίρι του Τενεσί Γουίλιαμς. Σήμερα βλέπουμε το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Ελία Καζάν.

Η Μπλανς (Βίβιαν Λι) -που όλοι ξέρουν τώρα πια πως δεν ήθελε ρεαλισμό μα ήθελε μαγεία και πάντα βασιζόταν στη καλοσύνη των ξένων- είναι μια ασταθής δασκάλα η οποία καταφθάνει στην καυτή Νέα Ορλεάνη για να βρει μέσα σε μια ανυπόφορη τρώγλη -όπως την αντιλαμβάνεται- την αγαπημένη της αδερφή Στέλλα (Κιμ Χάντερ), τον άξεστο σύζυγό της Στάνλεϊ (Μάρλον Μπράντο) ο οποίος σπάει πράγματα, ιδρώνει και εκπέμπει κτηνώδη σεξουαλική ενέργεια που λιώνει την οθόνη πριν το κάνει η ζέστη και τους παρακατιανούς όμοιους του να μπεκροπίνουν, να χαρτοπαίζουν και να κάνουν σαματά όλο το καλοκαίρι. Η ένταση μεταξύ της Μπλανς και του Στάνλεϊ χτίζεται όπως ανεβαίνει ο υδράργυρος και δεν θα αργήσουν οι συγκρούσεις. 

this-day-in-history-12031947-a-streetcar-named-desire.jpg

Αν και ήδη σταρ η Βίβιαν Λι, ο φρέσκος τότε Μάρλον Μπράντο της έκλεψε ολοκληρωτικά την παράσταση με την αμεσότητα, τον νατουραλισμό και την επανάσταση που έφερε με την υποκριτική του, όντας ο ίδιος υποστηρικτής της «Μεθόδου», μετά την εμφάνιση της οποίας τίποτα δεν ήταν το ίδιο στο Χόλιγουντ. Ο ίδιος μοιάζει να είναι ο μόνος που παίζει σε ταινία, σε σχέση με τις θεατρικές ερμηνείες του υπόλοιπου καστ, συμπεριλαμβανομένης και της πολύ δραματικής προσέγγισης της Λι. Με τον ζωώδη ερωτισμό του ο θρυλικός Στάνλεϊ Κοβάλσκι μαγνητίζει όσα χρόνια κι αν περάσουν το ίδιο ισχυρά το κοινό και την ευάλωτη και αιθέρια Μπλανς Ντιμπουά, της οποίας η ευαισθησία και η τρυφερότητα πέφτει ανεπανόρθωτα θύμα της αγένειας, του εκφοβισμού και της ωμότητας που συμβολίζονται τόσο ρεαλιστικά από τη γήινη και ενστικτώδη ερμηνεία του Μπράντο. 

a_streetcar_named_desire_1951.jpg

Το «Λεωφορείον ο Πόθος» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την AMA Films. Είναι διαθέσιμο στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.

A Streetcar Named Desire Official Trailer - Marlon Brando Movie (1951)

Λεωφορείον ο Πόθος (A Streetcar Named Desire) 
Η.Π.Α., 1951, Ασπρόμαυρη
Δράμα, 113’
Σκηνοθεσία: Ελία Καζάν
Σενάριο: Τενεσί Γουίλιαμς, Όσκαρ Σολ
Πρωταγωνιστούν: Βίβιαν Λι, Μάρλον Μπράντο, Κιμ Χάντερ, Καρλ Μόλντεν

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.