- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Εικόνες από τα γυρίσματα της ταινίας
Το διεθνές καστ εν δράσει


«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Δείτε εικόνες από τα γυρίσματα της ταινίας της Μιμής Ντενίση - Η υπόθεση, οι πρωταγωνιστές και η αποστολή της ταινίας.
Οι πρώτες εικόνες από τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» σε Χίο, Λέσβο και Αθήνα βρήκαν το φως της δημοσιότητας και μας ταξιδεύουν πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα. Το διεθνές καστ υπό την καθοδήγηση του Γρηγόρη Καραντινάκη, ερμηνεύει το σενάριο της Μιμής Ντενίση και του Μartin Sherman.
Πρόκειται για παραγωγή που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια. Όλοι οι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος της εποχής. Για να αποδοθεί σωστά η σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, η παραγωγή θα επιστρατεύσει σύγχρονα ψηφιακά εφέ, όπου χρειάζεται. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Tanweer, τα Χριστούγεννα του 2021, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.



«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Η υπόθεση της ταινίας
H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.





Η αποστολή της ταινίας
Κάθε λαός έχει μια χαμένη πατρίδα/Κάθε λαός έχει τη Σμύρνη του
Μυτιλήνη 2015. Χιλιάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές φτάνουν στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Έχουν γλυτώσει από τον θάνατο, τη βία και την ταπείνωση. Δεν έχουν πατρίδα, δουλειά, φίλους. Μερικοί δεν έχουν πια ούτε όνομα. Έχουν διατρέξει κάθε λογής κινδύνους, για να φτάσουν στην Ελλάδα. Είναι ταλαιπωρημένοι, αβέβαιοι, μετέωροι.
Μυτιλήνη 1922. Ακριβώς η ίδια εικόνα στην Λέσβο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, γυναίκες, φτάνουν στα νησιά από την κατεστραμμένη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρασία. Μόνη διαφορά πως είναι Έλληνες με Οθωμανικά διαβατήρια.
Εκατό χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τραγωδίες σαν αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, παντελώς ξεχασμένες, αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, συμβαίνουν ξανά και ξανά. Γιατί πάντα τα αίτια, τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό παρασκήνιο μένουν στο σκοτάδι. Έτσι ύστερα από λίγο τα γεγονότα ξεχνιούνται και πολλές φορές δεν συμφέρει να συμπεριλαμβάνονται στην Επίσημη Ιστορία της εκάστοτε χώρας.
Αποστολή της ταινίας «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα... Το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας, έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν μ’ αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες.
«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Οι συντελεστές της σειράς
Σενάριο: Μιμή Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman - Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παραγωγός: Διονύσης Σαμιώτης
Executive Producers: Joseph Samaan, Μιμή Ντενίση
Πρωταγωνιστούν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Χρήστος Στέργιογλου, Ντίνα Μιχαηλίδου, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Παντούση, Daphne Alexander, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Nathan Thomas, Fotina Papatheodorou και ο Γιάννης Βογιατζής
Special guest stars: Vanessa Redgrave, Susan Humshire και ο Rupert Graves
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Production design: Ηλίας Λεδάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σαμιώτης
Κοστούμια: Φωτεινή Δήμου
Casting Director: Μάκης Γαζής
Ήχος: Νίκος Μπουγιούκος
Makeup & prosthetics designer: Δήμητρα Γιατράκου
Hair stylist: Ιουλία Συγριμή
VFX: Αντώνης Κοτζιάς – Υafka
SFX: Alpha Stunt
Line producer: Φένια Κοσοβίτσα
Associate producers: Martin Sherman, Νάνσυ Κοκολάκη
Μια παραγωγή της Tanweer Productions
Εκτέλεση Παραγωγής: Blonde
Διανομή: Tanweer Alliances
Συμπαραγωγοί: Central Stage, ANT1, EΡT, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Tsiatlino, Finos Film, Barking Well Media, York Films, Felt.
Μεγάλοι Χορηγοί: EOT, Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε, X.A. Παπαέλληνας Εμπορική
Χορηγοί: Aegean oil, Mytilineos, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Petra & Fos, Loulou Zein, Μαρίνα Γιαβρόγλου
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, του Δήμου Χίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου, του Δήμου Μυτιλήνης, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, της Περιφέρειας Αττικής-Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε)
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O ηθοποιός είναι θερμός υποστηρικτής του προέδρου
Από τους σεναριογράφους του «Deadpool & Wolverine»
Η μαγεία του υπαίθριου σινεμά επιστρέφει κάτω από την Ακρόπολη
«Επιβεβαιώνεται το αίσθημά μου ότι η τέχνη δεν μπορεί να περιοριστεί», δήλωσε ο σκηνοθέτης
Σύμφωνα με τον αρχηγό της μπάντας, το έργο είναι ντοκιμαντέρ - παρωδία
Η ψυχική υγεία στο προσκήνιο, την Κυριακή 27 Απριλίου στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ
Από πού θα μεταδοθεί η μεγάλη τελετή
Ανάμεσα σε 10, 20 ή 30 «καλές» ταινίες πώς μπορεί να οριστεί η καλύτερη;
Σχεδόν τρεις ώρες ατελείωτης δράσης με τον Τομ Κρουζ
Κριτική ταινίας: 1,5 αστεράκι για την ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπεν Άφλεκ
Κριτική ταινίας: 3 αστέρια για την ταινία του Μπορίς Λοζκίν
«Tony»: Οι πρώτες πληροφορίες για τη νέα παραγωγή της Α24
Eμφανίστηκε σε επτά ταινίες πριν καν κλείσει τα 11 της χρόνια
Ανοιχτή εκδήλωση με δωρεάν είσοδο - Πώς μπορείτε να εγγραφείτε
Απέκτησε ξανά ζωή ένα ακόμη ιστορικό σινεμά της πόλης που κινδύνευε με λουκέτο
Εμφανίστηκε σε 7 ταινίες πριν καν κλείσει τα 11 της χρόνια - Τι δηλώνει η οικογένειά της
Ο σκηνοθέτης «άνοιξε τις πύλες» της παραγωγής στην Αθήνα
Αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Απριλίου
Τι παραδέχθηκε ο δημοφιλής ηθοποιός
Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.