- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι καλύτερες ταινίες με τον Κινγκ Κονγκ και τον Γκοτζίλα
Μέχρι να κυκλοφορήσει το blockbuster «Godzilla vs. Kong» στην Ελλάδα, κάνουμε μία αναδρομή στις αγαπημένες ταινίες με πρωταγωνιστές τα δύο υπερφυσικά πλάσματα.
Επιλέγουμε και σας προτείνουμε 8 ταινίες με πρωταγωνιστές τον Κινγκ Κονγκ και τον Γκοτζίλα.
To blockbuster «Godzilla vs. Kong» των στούντιο Legendary και Warner Bros. (οι δημιουργοί μάλλον είναι κατά της βασιλείας και έτσι αφαίρεσαν την λέξη King από τον δεύτερο) πηγαίνει τρομακτικά καλά στο παγκόσμιο box office, ξεπερνώντας τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις και συνεχίζει ακάθεκτο. Ένα, αν μη τι άλλο, ενθαρρυντικό μήνυμα για την επιστροφή μας στους κινηματογράφους, ενώ μην ξεχνάμε ότι η ταινία κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε streaming από το HBO Max. Είναι σίγουρα και μία από τις ταινίες που θα κυριαρχήσουν στις ελληνικές θερινές αίθουσες. Για την ώρα, κανένα νεότερο πότε θα ανοίξουν και κάτω από ποιες οδηγίες και υγειονομικό πρωτόκολλο.
Με αφορμή την νέα ταινία «Godzilla vs. Kong», δεν την έχουμε δει ακόμα για να έχουμε άποψη, κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και σε ταινίες με πρωταγωνιστές τον Γκοτζίλα, το μεταλλαγμένο ερπετοειδές πλάσμα των Toho Studios και των ιαπωνικών ταινιών kaiju με τα τεράστια τέρατα, και τον Κινγκ Κονγκ, τον υπερφυσικό γορίλα που πρωτοεμφανίστηκε το 1933 μέσα από την ομώνυμη ταινία των Μέριαν Κ. Κούπερ και Έρνεστ Μπ. Σόιντσακ. Οι ταινίες με τον Γκοτζίλα (ή αλλιώς Γκοτζίρα) είναι πολλαπλάσιες σε αριθμό, αλλά η σκηνή με τον Κινγκ Κονγκ να σκαρφαλώνει στον ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, προστατεύοντας στα χέρια του την Αν Ντάροου και τους πιλότους των αεροπλάνων να προσπαθούν να τον γκρεμίσουν, είναι μία από τις κλασικότερες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.
King Κong (1933)
Ένα ολόκληρο βιβλίο χρειάζεται για να αφηγηθούμε τη ζωή του δημιουργού του Κινγκ Κονγκ, Μέριαν Κ. Κούπερ. Πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, εξερευνητής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ο Μέριαν Κ. Κούπερ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να καταγράψει με την κάμερά του μοναδικές εικόνες και περιπέτειες για λογαριασμό του Explorers Club. Ίσως και η ίδια η ταινία «King Kong» βασίζεται στη ζωή του, με το σενάριο να θέλει τον κινηματογραφιστή Καρλ Ντέναμ να ταξιδεύει με το πλήρωμα του πλοίου Venture στο μακρινό και άγνωστο νησί Skull, ένα νησί σε σχήμα κρανίου. Εκεί θα συναντήσει τους κατοίκους αλλά η τρομακτική αποκάλυψη δεν θα αργήσει να έρθει: στο νησί ζει και ένας γιγαντιαίος γορίλας, ο Κονγκ, αλλά και διάφορα άλλα προϊστορικά πλάσματα. Το «King Kong» θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, ένα ρομαντικό δράμα εποχής με πολύ περιπέτεια και φοβερά ειδικά εφέ για την εποχή του.
King Kong (2005)
Ένα υπέροχο σύγχρονο remake της κλασικής ιστορίας του 1933 από τον Πήτερ Τζάκσον, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της τριλογίας ταινιών «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Η ίδια ιστορία, ακολουθούμε έναν αμερικανό κινηματογραφιστή (ο Τζακ Μπλακ στο ρόλο του Καρλ Ντέναμ) και την ομάδα του μπροστά σε έναν υπερφυσικό γορίλα στο αχαρτογράφητο νησί Νεκροκεφαλή. Τα πάντα είναι μεγαλύτερα στην ταινία του Πήτερ Τζάκσον, το νησί, τα κύματα, τα πλάσματα, τα ειδικά εφέ. Υπέροχη η Ναόμι Γουότς στο ρόλο της ηθοποιού Αν Ντάροου (που ερωτεύεται ο Κινγκ Κονγκ) και ο Άντριεν Μπρόντι σαν τον σεναριογράφο – πρώην πιλότο Τζακ Ντρίσκολ. Το «King Kong» του 2005 κατάφερε να μπει στην ψυχή και στην καρδιά της πρώτης ταινίας και του παρεξηγημένου αυτού πλάσματος.
King Kong (1976)
Δεν άρεσε σε πολλούς το πρώτο σύγχρονο remake της κλασικής ταινίας του 1933 αλλά βλέπεται με μεγάλη ευχαρίστηση και έχει αποκτήσει cult following με το πέρασμα των χρόνων (βοήθησε και η συνεχής προβολή του στην τηλεόραση). Παραγωγή του μεγάλου Ντίνο ντε Λαουρέντις, ένα από τα 500 φιλμ του ιταλού παραγωγού, η ταινία είχε διάφορα εξόφθαλμα προβλήματα στα ειδικά εφέ και στην κίνηση του Κινγκ Κονγκ αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε κάτι στον ντε Λαουρέντις: δεν δίστασε να ξοδέψει πολλά χρήματα για την κατασκευή ενός τεράστιου animatronic-ρομπότ Κινγκ Κονγκ αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη –για τέτοιες ταινίες- τεχνική stop motion. Η πλοκή σε αυτό το remake αλλάζει σε σημεία από την πρώτη ταινία. Δεκαετία του ’70, μία πετρελαϊκή εταιρία ψάχνει σε ένα απομακρυσμένο και άγνωστο νησί για μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Μόνο που εκεί ζει ο Κινγκ Κονγκ που φέρνει τα πάνω κάτω. Πάντα απολαυστικός ο Τζεφ Μπρίτζες στον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Τζέσικα Λανγκ.
King Kong vs. Godzilla (1962)
Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην πρώτη αναμέτρηση των δύο γιγαντιαίων πλασμάτων στη μεγάλη οθόνη. Μία παραγωγή των σπουδαίων ιαπωνικών Toho Studios βρίσκει τα δύο πλάσματα να παλεύουν με φόντο το όρος Φίτζι. Ο άνθρωπος και η απληστία του έφεραν τα δύο αυτά «τέρατα» αντιμέτωπα, τη στιγμή που ζούσαν ειρηνικά στο δικό τους κόσμο. Ποιος είναι το αληθινό τέρας; Μία αμερικανική version εμφανίστηκε την επόμενη χρονιά στις αίθουσες των ΗΠΑ από την Universal. Το «King Kong vs. Godzilla» αν και σήμερα φαίνεται κάπως παλαιομοδίτικο, παραμένει μία fun ταινία που έκανε ρεκόρ εισιτήριων στην εποχή του.
Godzilla (1954)
Λιγότερα από δέκα χρόνια μετά από τις καταστροφικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία με τον Γκοτζίλα και η αρχή για ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise όλων των εποχών. Για πολλούς, ο Γκοτζίλα, η τεράστια μεταλλαγμένη σαύρα που εκπνέει ραδιενέργεια, συμβολίζει τον πυρηνικό όλεθρο και την αλόγιστη χρήση πυρηνικών όπλων. «Αν ο Γκοτζίλα ήταν ένας δεινόσαυρος ή κάποιο άλλο ζώο, θα μπορούσε να εξουδετερωθεί με ένα μόνο βλήμα κανονιού. Αλλά αν ήταν ισοδύναμος με μία ατομική βόμβα, δεν θα ξέραμε τι να κάναμε. Έτσι, πήρα τα χαρακτηριστικά μίας ατομικής βόμβας και τα εφάρμοσα στον Γκοτζίλα» λέει ο σκηνοθέτης Ισίρο Χόντα. Η εικόνα του τεράστιου Γκοτζίλα που έρχεται από τη θάλασσα και φέρνει την καταστροφή στην πόλη θα μπορούσε να συμβολίσει και τον ερχομό ενός τσουνάμι.
Mothra vs. Godzilla (1964)
Το τέταρτο κατά σειρά φιλμ του ιαπωνικού franchise φέρνει τον Γκοτζίλα αντιμέτωπο με έναν μεγάλο εχθρό: τον τεράστιο λεπιδόπτερο-σκώρο που φέρει το όνομα Μόθρα. Η Μόθρα, πλέον… γερασμένη και με λιγότερη ενέργεια, βγαίνει γενναία μπροστά για να σώσει την Ναγκόγια από το καταστροφικό πέρασμα και ραδιενεργή πνοή του Γκοτζίλα. Έχει και ένα αβγό να προστατεύσει. Η μάχη θα είναι ανελέητη. Η Μόθρα, μετά τον Γκοτζίλα, είναι το πιο γνωστό πλάσμα-kaiju των ιαπωνικών ταινιών με τεράστια τέρατα, με δική της μάλιστα τριλογία ταινιών τη δεκαετία του ’90.
Destroy All Monsters (1968)
Πώς μπορείς να αφήσεις έξω από το αφιέρωμα μία ταινία που μαζεύει όλα τα πλάσματα, φίλους και εχθρούς, του σύμπαντος των ταινιών με τον Γκοτζίλα; Μεταφερόμαστε στο μακρινό 1999 και η ανθρωπότητα έχει θέσει υπό περιορισμό αυτά τα τεράστια πλάσματα στη νήσο Monsterland. Μόνο που μία εξωγήινη φυλή τα ελευθερώνει από το νησί και τα οδηγεί να επιτεθούν σε μεγάλες πόλεις. Ποιον θα ακολουθήσουν στο τέλος τα πλάσματα; Τον άνθρωπο ή τους εξωγήινους; Καταπληκτικά ειδικά εφέ για την εποχή τους και σκηνές ανθολογίας με τον Γκοτζίλα, Μόθρα, Ρόνταν, Κινγκ Γκίντορα, Μίνιλα και άλλα φανταστικά τέρατα.
Godzilla 1985 (1985)
Μπορεί κάποιοι να διαφωνήσουν αλλά το «Godzilla 1985» παραμένει μία από τις αγαπημένες μου ταινίες με την γιγαντιαία μεταλλαγμένη σαύρα. Ίσως γιατί την έχω ακόμα σαν θολή ανάμνηση να την ενοικιάζω, μικρό παιδί τότε, σε VHS από το τοπικό βίντεο κλαμπ. To «Godzilla 1985» είναι η αμερικανική μεταφορά της ιαπωνικής ταινίας «The Return of Godzilla» του 1984, στην ουσία το ίδιο φιλμ με πολλές έξτρα σκηνές και «ψαλίδι-κόλλα» στο μοντάζ. Η ιστορία θέλει τον Godzilla να ξυπνάει από τον βαθύ του ύπνο και να κατευθύνεται οργισμένος στο Τόκιο. Θα φέρει τον όλεθρο και την καταστροφή αλλά και τις υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση ένα βήμα πριν τη σύρραξη. Η «λύση» για χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον του Godzilla δεν εξετάζεται καν, ενώ ο ίδιος καταστρέφει ότι βρει στο δρόμο του, ακόμα και πυρηνικά εργοστάσια.
Άλλες ταινίες άξιες αναφοράς:
Kong: Skull Island (2017), Shin Godzilla (2016), Godzilla (1998), Ghidorah, The Three-Headed Monster (1964), King Kong Escapes (1967).