- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Oscars 2021: Εκπλήξεις, απουσίες και γυναίκες στη «Σκηνοθεσία»
Περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή της φετινής διοργάνωσης, θα αποκαλυφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες
Oscars 2021 - υποψηφιότητες: Οι σκηνοθέτριες που γράφουν ιστορία, οι εκπλήξεις, οι απουσίες και η διαφορετική 93η τελετή απονομής
Οι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την 93η τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου 2021. Τις υποψηφιότητες παρουσίασαν η ηθοποιός Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας και ο τραγουδιστής Νικ Τζόνας σε ζωντανή σύνδεση από το Λονδίνο. Αυτό που διακρίνεται στις φετινές προτάσεις είναι η πολυπολιτισμικότητα και η αναγνώριση των γυναικών στην κατηγορία «Καλύτερη Σκηνοθεσία». Από τις επιλογές της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών δεν έλειψαν οι εκπλήξεις, οι απουσίες ηθοποιών και σκηνοθετών που ξεχώρισαν σε άλλες διοργανώσεις, καθώς και τα φωτεινά σημεία που δείχνουν ότι ίσως κάτι αλλάζει όσον αφορά τις γυναίκες δημιουργούς στον κινηματογράφο.
Το «Mank», η ταινία σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ που αποτελεί μια ωδή στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, έχει το προβάδισμα με συνολικά 10 υποψηφιότητες συμπεριλαμβανομένων αυτών στις κατηγορίες «Καλύτερη Ταινία», «Καλύτερη Σκηνοθεσία» για τον Ντέιβιντ Φίντσερ, «Α’ Ανδρικός Ρόλος» για τον Γκάρι Όλντμαν και «Β’ Γυναικείος Ρόλος» για την Αμάντα Σέιφριντ.
Από 6 υποψηφιότητες συνολικά κέρδισαν οι ταινίες: «The Father», «Judas and the Black Messiah», «Minari», «Nomadland», «Sound of Metal» και «Η Δίκη του Σικάγου των 7». Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω φιλμ διεκδικούν Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, μαζί με το «Promising Young Woman», το οποίο απέσπασε 5 υποψηφιότητες. Από μια υποψηφιότητα έχουν οι ταινίες: «Da 5 Bloods», «Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga», «Pieces of a Woman», «The Life Ahead», «The White Tiger», «Greyhound» και «The United States vs. Billie Holiday».
Η δημοφιλής streaming πλατφόρμα Netflix κυριάρχησε με 35 υποψηφιότητες για ταινίες της όπως οι: «Pieces of a Woman», «Ma Rainey’s Black Bottom» και «Η Δίκη του Σικάγου των 7». Ο Τσάντγουικ Μπόσμαν έλαβε μεταθανάτια υποψηφιότητα για τον ρόλο του τζαζίστα στην ταινία «Ma Rainey’s Black Bottom» και αναμένεται να κερδίσει το Όσκαρ. Ο ηθοποιός πέθανε τον Αύγουστο του 2020 σε ηλικία 43 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Το Amazon Studios ακολούθησε με 12 υποψηφιότητες, η πλατφόρμα Disney + έρχεται τρίτη με 5 υποψηφιότητες, η Apple TV + με 2 και τέλος, η Hulu με 1 μόνο υποψηφιότητα.
Σημαντικές διακρίσεις ήταν και αυτές του Γιώργου Λαμπρινού για το Όσκαρ «Καλύτερου Μοντάζ» στην ταινία «The Father» με πρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς και Ολίβια Κόλμαν, καθώς και του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ στην κατηγορία «Καλύτερης Φωτογραφίας» για την ταινία «Η Δίκη του Σικάγου των 7».
Γυναίκες στην κατηγορία «Καλύτερη Σκηνοθεσία»
Η έκπληξη όμως – μετά τη λίστα υποψηφιοτήτων για Όσκαρ σκηνοθεσίας του 2020 που αποτελούνταν από λευκούς άνδρες – ήρθε στην κατηγορία «Καλύτερη Σκηνοθεσία». Για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού, δυο γυναίκες, οι Έμεραλντ Φενέλ και Κλόι Ζάο βρίσκονται υποψήφιες για τη σκηνοθεσία των ταινιών «Promising Young Woman» και «Nomadland». Μάλιστα, η Κλόι Ζάο είναι η πρώτη Ασιάτισσα που προτείνεται για χρυσό αγαλματίδιο σε αυτή τη σημαντική κατηγορία. Από την άλλη, η Έμεραλντ Φενέλ θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί για μια μαύρη κωμωδία που χαρακτηρίζεται και ως θρίλερ εκδίκησης και παρουσιάζει θέματα σχετικά τα παγκόσμια κινήματα #MeToo και #TimesUp.
Μετά από 92 χρόνια Όσκαρ, η ένταξη δυο γυναικών στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μια πρόοδος της Ακαδημίας στην αναγνώριση του έργου των γυναικών. Για την ιστορία, από την διεξαγωγή της πρώτης τελετής το 1929, μόνο 5 γυναίκες έχουν διεκδικήσει το βραβείο σκηνοθεσίας και μια, η Κάθριν Μπίγκελοου, κατάφερε να κερδίσει το 2009 με την ταινία «The Hurt Locker».
Πολυπολιτισμικότητα σε όλες τις κατηγορίες
Οι προτεινόμενοι για τα βραβεία της Ακαδημίας του 2021, αποτελούν την πιο πολυπολιτισμική ομάδα ανθρώπων στα περίπου 100 χρόνια του θεσμού. Συνολικά 9 ηθοποιοί διαφορετικής καταγωγής και διαφορετικού χρώματος, κέρδισαν υποψηφιότητα. Φυσικά αυτό προέκυψε μετά από πολλά χρόνια πίεσης προς την Ακαδημία ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση στα μέλη της. Μια από τις δράσεις ανθρώπων από τον χώρο του κινηματογράφου για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ήταν η δημιουργία του χάσταγκ #OscarsSoWhite (Τα Όσκαρ είναι πολύ λευκά), στα social media. Φέτος, ο Ριζ Αχμέντ («Sound of Metal») είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που προτείνεται για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ ο Στίβεν Γιούν («Minari») ο πρώτος ηθοποιός με καταγωγή από την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι υποψήφιος στην ίδια κατηγορία.
Εκπλήξεις και απουσίες
Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις υποψηφιότητες υπήρχαν εκπλήξεις και ηχηρές απουσίες. Ο Λακίθ Στάνφιλντ απέσπασε υποψηφιότητα Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Judas and the Black Messiah», παρόλο που αγνοήθηκε προηγουμένως από τις Χρυσές Σφαίρες και τα βραβεία SAG. Μια από τις πιο σημαντικές απουσίες από τους προτεινόμενους για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας ήταν αυτή της Ρετζίνα Κινγκ με το σκηνοθετικό της ντεμπούτο «One Night in Miami», η οποία όμως υπήρξε υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και βραβείο Critics’ Choice. Ακόμα μια μεγάλη, δυσάρεστη έκπληξη ήταν η απουσία του Άαρον Σόρκιν, σκηνοθέτη του φιλμ «Η Δίκη του Σικάγου των 7» στην ίδια κατηγορία. Η υποψηφιότητα που ίσως κανείς δεν περίμενε ήταν του Τόμας Βίντερμπεργκ στην κατηγορία σκηνοθεσίας για την κωμωδία «Another Round». Το «Another Round», η πρόταση της Δανίας στα Όσκαρ 2021, βρίσκεται ανάμεσα στις υποψηφιότητες για βραβείο «Διεθνούς Ταινίας». Τέλος, η –βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα-Τζόντι Φόστερ για την ταινία «The Mauritanian», δεν είναι υποψήφια στην κατηγορία «Β’ Γυναικείος Ρόλος».
Η 93η τελετή απονομής των Όσκαρ θα διεξαχθεί σε «πολλαπλές τοποθεσίες», συμπεριλαμβανομένου του Dolby Theatre που φιλοξενεί τα Όσκαρ κάθε χρόνο. Οι πρώτες λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης θα αποκαλυφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Μέσα σε αυτές, θα μάθουμε αν θα υπάρξει οικοδεσπότης ή θα συνεχιστεί το μοτίβο των τελευταίων χρόνων χωρίς κάποιο κεντρικό πρόσωπο στην παρουσίαση.