Κινηματογραφος

Ο Ελύτης «ταξιδεύει» στην Κίνα, με την ταινία του Αντώνη Κιούκα

Η παράσταση που κινηματογραφήθηκε στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΕΟΤ.

Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Κιούκας μιλά για την ταινία «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα» που προβάλλεται στην Κίνα

Το νέο ελληνικό μουσικό έργο του δημοφιλούς συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα» που βασίζεται πάνω στο ομώνυμο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη και κινηματογραφήθηκε στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα, προβάλλεται σήμερα, ημέρα της εθνικής εορτής της Κίνας, σε δυο κινεζικά τηλεοπτικά δίκτυα και ένα ιντερνετικό.

«Είμαστε συνεργάτες και φίλοι με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου εδώ και πολλά χρόνια και το γεγονός ότι μου εμπιστεύτηκε το έργο, ήταν για μένα συγκινητικό. Το πρώτο άκουσμα με παραξένεψε αλλά με την τριβή, διαπίστωσα ότι αποτελεί ένα έργο βαθιά ελληνικό και βαθιά οικουμενικό από την άλλη», λέει στην Athens Voice ο κ. Κιούκας

Πρόκειται για μια συμφωνική μουσική σύνθεση με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, της Χορωδίας της ΕΡΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλισμένων των θυρών και κατέγραψε η ΕΡΤ. Στο έργο τραγουδούν ο Κώστας Μακεδόνας, η Βερόνικα Δαβάκη, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο Γιώργος Φλωράκης.

© Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας

Το ποιητικό κείμενο είναι χωρισμένο στα επτά χρώματα της ίριδος που αντιπροσωπεύουν επτά στάδια της ζωής: το πρώτο μέρος, η ανατολή του ηλίου είναι το Κόκκινο (σύλληψη-η γέννηση), το δεύτερο είναι το Πράσινο (άγουρα χρόνια), το τρίτο είναι το Πορτοκαλί (ανατολή του έρωτα), το τέταρτο είναι το Κίτρινο (άνθηση του έρωτα). Ακολουθεί το Ανοιχτό Γαλάζιο (πρώτη πνευματική συνειδητοποίηση), στη συνέχεια το Βαθύ Γαλάζιο (ενήλικη ζωή) και τέλος με το Μενεξελί (ώρα του δειλινού), ένα τραγούδι για το θάνατο. «Το μουσικό έργο είναι αφιερωμένο από τον συνθέτη στον Μίκη Θεοδωράκη. Το φινάλε, “Όσο υπάρχουν Αχαιοί, θα υπάρχει μια ωραία Ελένη κι ας είναι αλλού το χέρι κι αλλού ο κορμός” σε στίχους του Ελύτη, είναι ένας ύμνος στον Ποσειδώνα», εξηγεί ο κ. Κιούκας.  

Η παράσταση που κινηματογραφήθηκε στο Ναό του Ποσειδώνα στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΕΟΤ και έχει ως στόχο την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο. «Αυτό έπρεπε με κάποιο τρόπο να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο λόγω των  εποχών που ζούμε και η μόνη λύση ήταν να κινηματογραφηθεί. Το όνειρο του συνθέτη να πραγματοποιηθεί μια συναυλία στο ναό του Ποσειδώνα, ήταν αδύνατο. Κι αυτή είναι μια ταινία και όχι η αποτύπωση μιας συναυλίας. Είναι μια δημιουργική δουλειά διάρκειας 45-50 λεπτών. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη να γίνει ένα βίντεο με σκοπό κυρίως την προβολή της Ελλάδας. Η κινηματογράφηση διήρκησε δυο ημέρες», συμπληρώνει ο κ. Κιούκας.

Η ημέρα της εθνικής εορτής της Κίνας (Happy Chinese Mid-Autumn Day) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη των Κινέζων, μετά την Πρωτοχρονιά. Η προβολή του έργου σε παγκόσμια πρώτη, ξεκινώντας από την Κίνα, αποτελεί επιτυχία για την χώρα μας. «Ενόψει και του Πολιτιστικού – Τουριστικού  έτους 2021 Ελλάδας – Κίνας και επειδή οι Κινέζοι είναι τρομερά φιλέλληνες, αποφασίσαμε να προστεθεί σε αυτή την ημέρα. Αλλωστε το ζήτησε και η Πρεσβεία της Κίνας και προβάλλεται στα κανάλια εθνικής εμβέλειας Ηuman International TV Chanel και China Central TV Channel και την ιντερνετική πλατφόρμα Youku».

© Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας

Μέσα από το έργο, οι καλλιτέχνες και το συνεργείο παραγωγής αποδίδουν αριστοτεχνικά το ελληνικό πνεύμα, τον στίχο, τη μουσική, την ιστορία, το τοπίο και καθιστούν την ταινία ως μια μεγαλειώδη καταγραφή του πολιτισμού της χώρας. Και όπως τονίζει ο σκηνοθέτης: «είναι ένα έργο που θα μεταφέρει την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου».