Κινηματογραφος

Θέλεις να γράψεις μουσική για τον κινηματόγράφο;

Ένας καινοτόμος διαγωνισμός που μόλις ξεκίνησε

112377-222532.jpg
Μαρίζα Μάντζιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66929-135037.jpg

Τι κοινό έχουν οι Lalo Schifrin, Atticus Ross (Nine Inch Nails), Harry Gregson-Williams, Rachel Portman, Jan A.P. Kaczmarek και ο Shigeru Umebayashi; Συμμετέχουν όλοι τους στην κριτική επιτροπή του νέου διαγωνισμού Oticons Faculty Film Music Competition.

Εδώ και χρόνια, η κινηματογραφική μουσική δεν βγάζει μόνο επιτυχίες – τραγούδια αλλά και ολόκληρα έργα μουσικές συνθέσεις για την ταινία τα οποία αγαπιούνται από το κοινό. Χωρίς τη μουσική, το σινεμά δεν θα ήταν τόσο συναρπαστικό όσο είναι. Η συνοδεία εικόνων είναι πάντα μία δελεαστική πρόταση για μουσικούς που θέλουν να τις επενδύσουν με νότες. Στη σημερινή εποχή, οι ταινίες προσελκύουν όλο και περισσότερους μουσικούς της pop, της electro, της rock, της soul σκηνής κλπ. που γράφουν τα κινηματογραφικά σάουντρακς. Μερικά παραδείγματα είναι οι Air, οι Nine Inch Nails, η Nora Jones κλπ.

Τώρα η Oticons Ltd., μία νέα και φιλόδοξη εταιρεία εκπροσώπησης συνθετών κινηματογραφικής μουσικής σε όλο τον κόσμο, ανακοινώνει την έναρξη του Oticons Faculty Film Music Competition. Ο συγκεκριμένος θεσμός, που ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος στις 20 Απριλίου 2014, επιθυμεί να ανατρέψει τα σύγχρονα δεδομένα στην κινηματογραφική και την μουσική βιομηχανία, επιχειρώντας να ανακαλύψει τα εξαιρετικά μουσικά ταλέντα από όλο τον κόσμο που αξίζουν να ακουστούν και να κάνουν καριέρα ως συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής.

“Ο διαγωνισμός Oticons Faculty θέλει να στρέψει την προσοχή μας και πάλι στην Ποιότητα στην κινηματογραφική μουσική. Κανείς μέχρι τώρα δεν είχε ενδιαφερθεί να προσεγγίσει αυτό το σημαντικό ζήτημα κατά αυτό τον τρόπο”, δήλωσε η βραβευμένη με Όσκαρ συνθέτρια Ρέητσελ Πόρτμαν, η οποία στηρίζει το εγχείρημα από την θέση του κριτή.

Όλα δείχνουν ότι το Oticons Faculty είναι ένας διαγωνισμός αξιόλογου ύφους και περιεχομένου. Οι ίδιοι οι δημιουργοί του θεωρούν το συγκεκριμένο τους πόνημα μια δύσκολη αποστολή μεν, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουν το σκηνικό στον

χώρο του κινηματογράφου και της κινηματογραφικής μουσικής.

Κατά γενική ομολογία, και αυτό πλέον δεν είναι μυστικό μεταξύ των επαγγελματιών του

κινηματογράφου, η μουσική, παρότι για όλους αποτελεί ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία μιας κινηματογραφικής ταινίας, τα τελευταία χρόνια δίνει μια εντύπωση… στασιμότητας και κοινότυπου ύφους και προβλεψιμότητας. Όλα αυτά είναι σε τέτοιο βαθμό που η τελική εντύπωση που τελικά οι επαγγελματίες ή οι φίλοι του σινεμά έχουν πια, να είναι πως σχεδόν όλα τα original score που συνθέτονται πλέον μοιάζουν σχεδόν ίδια μεταξύ τους…

Αυτό το προφανές πλέον και πολυδιάστατο - σε συνέπειες - πρόβλημα, αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών της Oticons για την δημιουργία του διαγωνισμού Oticons Faculty. Για πρώτη φορά ξεκίνησε φέτος στις 20 Απριλίου 2014 αλλά στόχος τους είναι να τον επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο. Ελπίζουν έτσι να μπορέσουν να συμβάλλουν στην μελλοντική αναδιαμόρφωση ενός νέου σκηνικού για τον στίβο της κινηματογραφικής μουσικής.

Διαδικασία και ημερομηνίες

Κάθε βήμα αυτού του διαγωνισμού θα γίνει εξ ολοκλήρου online, στη διαδικτυακή πλατφόμα του διαγωνισμού (http://faculty.oticons.com). Εγγραφή, καταχώρηση (upload) των συμμετοχών, ακόμα και η ψηφοφορία και η τελική συνεδρίαση των κριτών.

Από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 29 Ιουνίου κάθε ενδιαφερόμενος συνθέτης, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και χωρίς καμία ειδική προϋπόθεση να τον περιορίζει, μπορεί να εγγραφεί. Οι 10 φιναλίστ που θα μοιραστούν τα βραβεία θα ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Κριτική επιτροπή

Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Oticons Faculty συμμετέχουν μερικοί από τους πιο

αναγνωρισμένους, πολυβραβευμένους και σημαντικούς συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής.

  • Lalo Schifrin - Πρύτανης του Faculty (“Επικίνδυνες Αποστολές”, “Βρώμικος Χάρυ”, “Bullitt” και πάνω από 100 άλλα original scores)
  • Dirk Brosse - Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής (Συνθέτης, Μαέστρος του “Star Wars in Concert World Tour”)
  • Jeff Atmajian - Ενορχηστρωτής (“Σκοτεινός Ιππότης”, “King Kong”)
  • Harry Gregson – Williams - Συνθέτης (“Shrek”, “Παιχνίδι Κατασκόπων”)
  • Jan A.P. Kaczmarek - Βραβευμένος με Όσκαρ Συνθέτης (“Ψάχνοντας την Χώρα του Ποτέ”, “Άπιστη”)
  • Jesper Kyd - Συνθέτης (“Assassin’s Creed”, “Hitman” videogames)
  • Rachel Portman - Βραβευμένη με Όσκαρ Συνθέτρια (“Chocolat”, “Μη Μ’Αφήσεις Ποτέ”, “Μια Μέρα”)
  • Atticus Ross (Nine Inch Nails) - Βραβευμένος με Όσκαρ Συνθέτης (“Social Network”, “Το Κορίτσι με το Τατουάζ”)
  • Shigeru Umebayashi – Συνθέτης (“Ερωτική Επιθυμία”, “Ιπτάμενα Στιλέτα”)
  • Stephen Warbeck - Βραβευμένος με Όσκαρ Συνθέτης (“Ερωτευμένος Σαίξπηρ”, “Billy Elliott”)

Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για συμμετοχή στον διαγωνισμό, τη φόρμα εγγραφής αλλά και την πλήρη λίστα με την κριτική επιτροπή και τα Βραβεία για τους νικητές, στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://faculty.oticons.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα για τη μητέρα μου
Όλα για την Μητέρα μου: Το κορυφαίο φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ο ισπανός σκηνοθέτης τιμά αγαπημένα φιλμ του κλασικού Χόλιγουντ και ταυτόχρονα ξετυλίγει την προσφιλή θεματολογία του, βάζοντας ξανά σε περίοπτη θέση τις αγαπημένες του γυναίκες

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.