Κινηματογραφος

Φεστιβάλ Καννών: Ο κορωνοϊός επιβάλλει την οριστική του ακύρωση

Οι ταινίες του θα προβληθούν σε άλλα φεστιβάλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεστρώνεται το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών λόγω κορωνοϊού
Ξεστρώνεται το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών λόγω κορωνοϊού © EPA/SEBASTIEN NOGIER

Το Φεστιβάλ των Καννών ακυρώνεται οριστικά λόγω κορωνοϊού. Δεν θα διαξεχθεί ούτε online.

Την οριστική ακύρωση του Φεστιβάλ Καννών γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός του Τιερί Φρεμό σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ScreenDaily», ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα διεξαχθεί ούτε καν online.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Καννών ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μέρος του επίσημου προγράμματος του, όπως και να συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Φεστιβάλ Βενετίας παρέχοντας προς προβολή ταινίες που είχαν επιλεχθεί αρχικά για τη διοργάνωση του 2020, με τη σφραγίδα του Φεστιβάλ Καννών.

Τα φεστιβάλ αυτά είναι του Τορόντο, της Ντοβίλ, της Ανγκουλέμ, του Σαν Σεμπαστιάν, της Νέας Υόρκης, της Μπουσάν και το Φεστιβάλ Λιμιέρ στη Λιόν, που διοργανώνει ο ίδιος ο Τιερί Φρεμό. 

«Το σινεμά και ο μηχανισμός παραγωγής του απειλούνται. Πρέπει να το ξαναχτίσουμε, να επιβεβαιώσουμε ξανά τη σημασία του με ενέργεια, ενότητα και αλληλεγγύη», είχε δηλώσει ο Τιερί Φρεμό στο Variety μέσα στον Απρίλιο. 

Πρώτη φορά μετά το 1968 που ακυρώνεται το Φεστιβάλ Καννών

Το πρώτο Φεστιβάλ Καννών το 1939 είχε μόνο μία ταινία να δείξει: την «Παναγία των Παρισίων» του William Dieterle. Οι προσκεκλημένοι είχαν εγκαταλείψει άρον άρον την Κυανή Ακτή καθώς οι εξελίξεις στην Ευρώπη ήταν καταιγιστικές. Και την 1η Σεπτέμβρη, ημέρα έναρξης της διοργάνωσης -που δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί την Μόστρα της Βενετίας-, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία. Τίτλοι τέλους για το φεστιβάλ που έκανε επτά χρόνια για να αναγεννηθεί.

Ανάμεσα στις ταινίες που ήταν προγραμματισμένο να πάρουν μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα το 1939 ήταν ο «Μάγος του Οζ» του Βίκτορ Φλέμινγκ, το «Μόνον οι άγγελοι έχουν φτερά» του Χάουαρντ Χοκς, η «Μεγάλη περιπέτεια» του Σεσίλ ντε Μιλ, ο «Λένιν τον Οκτώβρη» του Μιχαήλ Ρομ κ.ά.

Τελικά τα βραβεία απονεμήθηκαν το 2002. Ο Χρυσός Φοίνικας δόθηκε με καθυστέρηση 63 χρόνων στην «Μεγάλη περιπέτεια» (Union Pacific) του Σεσίλ ντε Μιλ, ο οποίος είχε πεθάνει το 1959.

Από το 1946 και ως σήμερα το φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε μόνο το ’48 και το ’50 λόγω οικονομικών προβλημάτων ενώ το 1968, εν μέσω φοιτητικής εξέγερσης, προβλήθηκε μόνο μέρος των ταινιών ενώ η «επαναστατική επιτροπή» του φεστιβάλ, αποτελούμενη από τους Κλοντ Λελούς, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Φρανσουά Τρυφώ, Λουί Μαλ και Ρόμαν Πολάνσκι αποφάσισε τελικά την διακοπή του.

Πενήντα δύο χρόνια μετά από τον επεισοδιακό Μάη του ’68, το 73ο Φεστιβάλ των Καννών θα άνοιγε τις πύλες του σε κοινό και επισήμους στις 12 Μαΐου 2020. Τελικά, λόγω κορωνοϊού, το Φεστιβάλ Καννών ακυρώνεται για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 1968.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.