Κινηματογραφος

Μεγάλοι δημιουργοί στο Cinobo

Κόπολα, Βαρντά, Μάλικ, Τσάπλιν, Φαραντί, Λιντς, Τριφό. Ο κατάλογος των βαριών ονομάτων είναι μεγάλος στη λίστα της streaming πλατφόρμας Cinobo.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλες οι νέες ταινίες μεγαλών δημιουργών όπως οι Κόπολα, Βαρντά, Μάλικ, Τσάπλιν, Φαραντί, Λιντς, Τριφό που μπορείτε να δείτε στην streaming πλατφόρμα Cinobo.

Έχοντας κλείσει τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, το Cinobo, η νέα ελληνική streaming πλατφόρμα, συνεχίζει να δυναμώνει το κινηματογραφικό οπλοστάσιό του με σημαντικές ταινίες από όλο τον κόσμο.

Η αρχή γίνεται με το αφιέρωμα στην Ανιές Βαρντά, την κορυφαία Γαλλίδα σκηνοθέτρια, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή στα 91 της χρόνια. Θα προβληθούν δέκα ταινίες της από τις οποίες ξεχωρίζουμε την πρώτη της «La Pointe Courte», που γύρισε το 1955 με πρωταγωνιστή τον άγνωστο τότε Φιλίπ Νουαρέ και αφορά σε ένα ερωτικό δράμα που δηλώνει τα υπαρξιακά αδιέξοδα της τότε νέας γενιάς η οποία ψάχνει το προσανατολισμό της σε ένα κόσμο που αλλάζει, και φυσικά το πασίγνωστο κινηματογραφικό κύκνειο άσμα της, το ντοκιμαντέρ «Πρόσωπα και ιστορίες» (Faces Places) που γύρισε με τον φωτογράφο JR κι έφτασε μέχρι την πεντάδα των οσκαρικών ντοκιμαντέρ.

This browser does not support the video element.

Οι άλλες 8 ταινίες της που θα παιχτούν στο Cinobo είναι οι «Le Bonheur», «Jane B. for AgnesV», «Kung Fu Master», «Lion’slove... andlies», «One hundred and one nights», «L’ unechantel’ autrepas», «The beaches of Agnes» και «Vagabond», μερικές εκ των οποίων δεν έχουν προβληθεί ποτέ ξανά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Florence Foster Jenkins

Ο ελληνικός κινηματογράφος θα εκπροσωπηθεί από μία ακόμα συλλογή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, (θα παρουσιάσει τα βραβευμένα με ΙΡΙΣ ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας) αλλά και τις προβολές της εμπορικής επιτυχίας «Ρόζα της Σμύρνης» (2016) του Γιώργου Κορδέλλα και της ξεχωριστής «Αυτή η Νύχτα Μένει» (1999) του αείμνηστου Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους Νίκο Κουρή και Αθηνά Μαξίμου να ζουν έναν παράφορο αλλά και καταραμένο έρωτα. Αυτές οι δύο ελληνικές ταινίες περιλαμβάνονται στην ενότητα «New in Cinobo» η οποία παρουσιάζει ακόμη 6 ταινίες: το αυστριακό δράμα Σημαδεμένοι Δρόμοι (Macondo, 2014) της  Σουνταμπέθ Μορτεζάι, την αστυνομική περιπέτεια «Ακόλαστη Συμμορία» (Foxfire, 2012) του Λορέν Καντέτ, το ασπρόμαυρο «Τetro» (2009) του Φράνσις Φορντ Κόπολα που γυρίστηκε σε Αργεντινή και Ισπανία, το συγκλονιστικό «Δύο Ημέρες Μία Νύχτα» (Two Days One Night, 2014) των αδελφών Νταρντέν με την Μαριόν Κοντιγιάρ που ήταν υποψήφιο για το Χρυσό Φοίνικα, την κωμωδία Φλόρενς Φάλτσο «Σοπράνο» (Florence Foster Jenkins, 2016) του Στίβεν Φρίαρς με την Μέριλ Στριπ σε έναν από τους πιο απολαυστικούς ρόλους της καριέρας της, αλλά και τον βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Εμποράκο» (The Salesman, 2016) του Ασγκάρ Φαραντί.

The Salesman

Επίσης στην ενότητα «Πρεμιέρες Cinobo» θα προβληθούν οι «Αχαΐρευτοι» (The Misfortunates, 2009) του Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκερ, οι «Μεταμορφώσεις» (Metmorphoses, 2014) του Κριστόφ Ονορέ, το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας ντοκιμαντέρ «Ταξίδι στον χρόνο»  (Voyage of Time, 2016) του Τέρενς Μάλικ με αφηγήτρια την Κέιτ Μπλάνσετ και το ντοκιμαντέρ «Bombshell, The Hedy Lamarr Story» (2017) για την ηθοποιό και πρωτοπόρο εφευρέτρια Χέντι Λαμάρ.

Macondo

Τέλος, ο Απρίλιος εγκαινιάζει και τη νέα ενότητα «Sunday Classics» με ταινίες ορόσημα  μεγάλων σκηνοθετών: «Απαλό Δέρμα»  (The Soft Skin, 1964) και «Ένα Όμορφο Κορίτσι σαν Εμένα» (Sucha Gorgeous Kid Like Me, 1972) του Φρανσουά Τριφό, «Δωμάτιο με Θέα» (A Room with a View, 1985) του Τζέιμς Άιβορι και «Χαμένη Λεωφόρος» (Lost Highway, 1997) του Ντέιβιντ Λιντς, ενώ ο κλασικός κινηματογράφος θα έχει την τιμητική του με την παρουσίαση της συνολικής μεγάλου μήκους φιλμογραφίας του πάντοτε επίκαιρου Τσάρλι Τσάπλιν, σε ένα αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει, πέρα από τις διάσημες ταινίες που πρωταγωνίστησε ο ίδιος, και ένα από τα ωραιότερα δράματα στην ιστορία του βωβού σινεμά, το «Μια Γυναίκα απ’ το Παρίσι» (A Woman of Paris), το οποίο σκηνοθέτησε, χωρίς να παίζει ο ίδιος και αξίζει να το ανακαλύψετε.