Κινηματογραφος

Φαντασμαγορία της ήττας uncut

Ραντεβού στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το αφιερωματικό φιλμ της Αναστασίας Χριστοφορίδου για τον εικαστικό Γιώργο Τζινούδη θα τρέξει στις κινηματογραφικές προβολές του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η «Φαντασμαγορία της ήττας» προβλήθηκε αρχικά στη σειρά εκπομπών της ΕΡΤ «Ες αύριον τα σπουδαία» και τώρα η μη λογοκριμένη εκδοχή κάνει την πρεμιέρα της.

n

Ο Γιώργος Τζινούδης μιλάει για τη δουλειά του, μας βάζει στο νόημα των έργων του ενώ παράλληλα φίλοι και συνεργάτες του μιλούν για αυτόν. Ο εικαστικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τάκης Στεφάνου, ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο διευθυντής του SOUL Στέφανος Τσιτσόπουλος, ο αρχισυντάκτης του SOUL Δημήτρης Καραθάνος, ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ Ευάγγελος Κωνσταντέλος και ο αδερφικός φίλος του καλλιτέχνη Νίκος Ζησιός εξηγούν τη σχέση τους με τον Γιώργο Τζινούδη και μοιράζονται on camera τη γνώμη τους για τον ίδιο και τη ζωγραφική του. Θα δείτε τη διάσημη πλέον Στραcarστρούκα του να ρολάρει στους δρόμους της πόλης, το «καταφύγιο» του νεαρού εικαστικού στο οποίο «γεννιούνται» οι δημιουργίες του και φυσικά τον ίδιο να εξηγεί γιατί προτίμησε τα χρώματα και τα πινέλα από τη Γυμναστική Ακαδημία.

n

«Πάντοτε με ενδιέφεραν οι νικημένοι. Με ενδιαφέρει να περιγράφω έναν άνθρωπο σε δύσκολη θέση, πιασμένο στο δόκανο της άρνησης-ο νικητής, ο ευτυχής, ο χαρούμενος δεν μου λέει τίποτα. Η ευτυχία δεν έχει βαθύτητα. Βαθύτητα δεν έχει και η γεύση του νερού, γι’ αυτό μας είναι τόσο απαραίτητο. Η ήττα εξάλλου είναι η κοινή μοίρα των ανθρώπων, όσο κι αν επιχειρούν να ξεγελιούνται στοιβάζοντας μικρές καθημερινές νίκες, πτυχία, αριστεία, όμορφες συζύγους, μετάλλια ανδρείας, προαγωγές, πολυτελή αυτοκίνητα, εξοχικές κατοικίες, πετυχημένες αγοραπωλησίες, ακριβοπληρωμένες κηδείες» δηλώνει ο ίδιος για την κεντρική ιδέα της «Φαντασμαγορίας της ήττας».

Η Αναστασία Χριστοφορίδου σκηνοθετεί και μοντάρει αυτή την ταινία. Ο Χάρης Πάλλας στη φωτογραφία, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος υπογράφει την ηχοληψία, ο Γιάννης Φραγκούλης στη δημοσιογραφική επιμέλεια και ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος είναι πίσω από τη γραφιστική εργασία στην παραγωγή.

n

Η ταινία θα κάνει την πρεμιέρα της στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 15 Μαρτίου, στις 20.00, στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης, στο λιμάνι, και την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014, στις 17.30, στην αίθουσα του κινηματογράφου Ολύμπιον Παύλος Ζάννας, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Δείτε εδώ το εξώφυλλο που σχεδίασε ο Γιώργος Τζινούδης για το τεύχος 456 της A.V. και διαβάστε τη συνέντευξή του για τη σειρά έργων «Φαντασμαγορία της ήττας».